... ca o completare in efortul de a elucida pt. unii desigur, modul in care inclinatia spiralelor/canalelor unui angrenaj hipoid poate influenta raportul de recuperare al unei mulinete cu tambur fix, cu bunavointa, putem sa facem un exercitiu de imaginatie, astfel:
Pentru buna intelegere, reducem toata miscarea la nivel de un dinte si un canal spiral. Luam in discutie astfel dintele nr 1 de pe elementul conducator ,,P" (pinion) si canalul nr 1 de pe elementul condus ,,H" (hipoid) Presupunem ca acest canal 1 este executat plecand din punctul superior ,,A" si inconjurand in spirala elementul ,,H" pe toata circumferinta, pana la baza sa, in punctul inferior ,,B" astfel incat punctul ,,B" sa fie pozitionat exact sub punctul ,,A" deci, privind din lateral, vedem atat punctul ,,A" cat si punctul ,,B" Ne imaginam cum dintele nr1 patrunde in punctul ,,A" al canalului nr1 si parcurge toata distanta pana in punctul ,,B" unde paraseste canalul, producand rotatia cu 360 de grade a rotorului. Acesta este un mecanism imaginar, pentru a intelege dinamica. In realitate, canalul spiral in care evolueaza dintele, este mult mai scurt intre punctul A si B, acestea nefiind aliniate, iar ,,panta" pe care coboara dintele este mult mai abrupta. De aceea nici nu genereaza o rotatie de 360 de grade a rotorului, ci una mult mai mica dar cu un aport de putere semnificativ mai mare. Mie mi se pare un exemplu ilustrativ, nu stiu daca m-am facut inteles... Rew.