daca e sa dau un raspuns, as spune ca un dinte in plus sau in minus conteaza doar daca se modifica si diametrul pinionului, altfel la acelasi diametru, doua pinioane cu numere diferite de dinti vor dezvolta aceeasi forta. Poate e doar ceva mai silentios cel cu dinti mai multi. Asa zic eu. Iar ca discutie generala legata de forta de tractare a mulinetei cu tambur fix, consider ca forta dezvoltata de mulineta la nivelul galetului in recuperare, este DIRECT PROPORTIONALA cu urmatoarele:Spring scrie:Dar numarul dintilor de pe pinioane e acelas? un dinte in plus pe pinionul central poate schimba foarte mult forta de tractare a mulinetei.
1) Cu lungimea manivelei.
2) Cu diametrul angrenajului ,,melc" - hipoid care se misca solidar cu rotorul si prin care trece axul tamburului.
Si INVERS PROPORTIONALA cu urmatoarele:
1) Cu diametrul pinionului conducator, deci cel conectat cu manivela.
2) Cu dimensiunea rotorului. Mai exact, distanta dintre galet si axul tamburului.
3) Cu raportul de recuperare.
4) Cu fortele de frecare.
Raportul de recuperare, este generat de dimensiunile pinionului conducator si ale pinionul condus, in legatura cu acesta, dar si de inclinatia dintilor. Cu cat muchia dintilor pinionului conducator formeaza un unghi mai mare cu raza pinionului respectiv, cu atat creste si raportul de recuperare.
Fortele de frecare sunt diminuate prin utilizarea de rulmenti, o alcatuire tehnica adecvata si desigur lubrefianti. Rew.