Trabuco

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
aldo
junior
junior

Mesaj de aldo » 03 Sep 2005, 16:41

Da.A-ti spun si de ce.Viteza cu care curge apa care vine din turbine si viteza de recuperare face ca multifilamentul sa se stranga foarte tare pe tambur ba chiar ai impresia ca se lipeste si face ca la urmatorul lanseu voblerul sa cada la 15-20 mt maxim .Am folosit de cateva ori si pana la urma m-am lasat pagubas .Acum sa-ti mai spun si alta chestiune , alta satisfactie ai atunci cand scoti un peste mare cu un mono. si mai ales daca este unul subtire , am dreptate sau nu?Nu stiu daca tu stii sau nu daram fost acuzat aici pe forum ca am prns cate un sac de peste an cateva ore de pescuit, anchipueste-ti ce as pati daca asfi vazut ca pescuiesc cu multifilament.
FIR ANTINS

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 03 Sep 2005, 17:04

Chestia cu sacul de peste si multifilamentul e prea subtila pentru mine. O las deoparte si trec la ce ma intereseaza.

Mi-au spus mai multi despre multifilament ca se stringe prea tare, ca se incurca spirele si nu mai poti arunca departe. Asta nu mi s-a intimplat nici odata. O fi din cauza tipului de multifilament pe care-l utilizez dar si pentru ca am mulinete facute pentru multifilament. Nu toate mulinetele accepta multi. Cam aici trebuie cautata cauza. Si o sa vezi ca la multifilament lanseurile sunt mai lungi.

aldo
junior
junior

Mesaj de aldo » 03 Sep 2005, 18:04

TUDOR am ancercat multe fire multi. pentru spinning ultimul ,TUFF LINE DE LA CABELAS DE 0,12 si drept sa spun nu ma asteptam sa nu mearga dar nu a mers si am ramas la monofilament.Oricum pescuitul an general pentru mine are la baza firele subtiri.Am participat o perioada la concursuri si au ramas lipite de mine firele subtiri nu pot sa renunt la ele .Odata ce te obisnuiesti cu ele nu poti renunta asa usor la ele.Ancearca odata 0,18-,0,20 un fir bun si cu o memorie cat mai slaba , fa o partida de avat sau salau dar mai ales avat si ai sa vezi diferenta.Primavara devreme si toamna foarte tarziu folosesc antodeauna 0,18 si vreau sa-ti spun ca nu a reusit sa-mi rupa niciodata.
Nu spun ca firul multi. nu este bun , mai ales ca la noi somnul an perioada de vara al gasesti cam peste tot fiind foarte mult dar antodeauna monofilamentul cat mai subtire face diferenta.
De exemplu pentru clean folosesc 0,16 pentru un vobler de 3 cm si am reusit cea mai mare captura a mea ( pus pe mal ) acum 3 ani un clean de 4 kg . Binenteles ca riscul este de 50% dar adrenalina este maxima.
FIR ANTINS

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 03 Sep 2005, 19:16

Aldo, Tudor are dreptate. Poate este prea putin cunoscut ca exista mulinete si mulinete. Foloseste FIRELINE, sau alt fir la calitatea acestuia, foloseste o Daiwa sau Shimano japan facute pentru pescuit cu multifilare(dar acre pot fi folosite fara nici cea mai mica problema daca nu chiar mai bune pt mono) si ai sa vezi diferentz. Aceste mulinete au avantajul de a pune firul ceva mai altfel pe tambur, incruciat sau conic cu baza jos sau oricum numai spira linga spira nu . Firul neimgropindu-se intre celelalte spire nu are cum sa nu fuga de pe tambur.
Dady

grama v
veteran
veteran

Mesaj de grama v » 03 Sep 2005, 19:52

ceea ce nu v-am spus este ca plecasem, dupa salau si dupa avat si am crezut ca nu imi trebuie fir mai gros(tamburul cu 0,25 il aveam in rucsac),nici nu ma gindeam la somn.am sperat ca 0,20 la un rapala countdown de 5 cm este tocmai bun.dar socoteala de acasa.... :).a si apropo am avut avati de 3-4 kg care au lovit voblerul cu mult mai multa putere decit somnul.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 04 Sep 2005, 00:17

Aldo,

Nu textilul trebuie sa-l schimbi ,trebuie sa schimbi mulineta,Tudor si DADY au dreptate.Daca nu ai o mulineta care sa puna firul pe tambur oblic (unghi de cca.5 grade)sau incrucisat ,e normal ca sub presiunea unui peste sau la o agatatura firul sa se ingroape(nu angroape!!!!)intre spirele de pe tambur si urmarea o aruncare urmatoare mai scurta.

Incearca daca ai ocazia mulinetele DAIWA SS TOURNAMENT(pt. somn 1600,2600) si te vei convinge.Eu pescuiesc numai cu fir textil de peste 10ani,cel mai subtire care l-am gasit pana acum pe piata mondiala si anume FIRELINE de 4lb.(1,8kg.)si nu am avut probleme tocmai pt. ca am schimbat mulinetele SHIMANO cu DAIWA SS TOURNAMENT.
Si am prins destui pesti pete 6kg. ce nu au reusit sa-mi ingroape firul intre celelalte spire de pe tambur,tocmai datorita explicatiilor date anterior.

Daca nu ma crezi pe mine cel putin crede-l pe Tudor pe care intr-un fel poti sa-l numesti fara sa gresesti "tatal somnilor" (trage cu coada ochilor la galeria foto ca sa intelegi de ce spun asta).

Tot mai astept raspunsul referitor la folosirea lui "i" din "a " si "i" din "i" cand si unde deoarece aici nu am de la cine sa aflu cum e corect si pe cat posibil ,chiar daca scriu din America, as vrea sa scriu corect.

Fir textil intins,

Jean Scurtu

grama v
veteran
veteran

Mesaj de grama v » 04 Sep 2005, 08:24

referitor la socul muscaturii ,nu vad cum putea sa-mi rupa 0,20 aveam frina reglata pentru a prelua socul muscaturii avatului deci mai slaba.si a muscat ramanind pe loc.oricum nu l-am putut forta in nici un fel dar cu ocazia asta am verificat si echipamentul din dotare si am fost multumit.acum a crescut apa din nou si nu cred ca se mai poate pescui in doliile alea.am auzit ca au prins salau la pestisor mai mare de 12 kg.imi pare bine ca stiuca si-a gasit un loc bun pentru habitat in baraje. :).am vazut la aldo un somn de cam 6 kg prins cu 2 zile inainte la vobler ,cica cu fir de 0,16.

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 04 Sep 2005, 14:24

Jean Scurtu scrie:Aldo,
Tot mai astept raspunsul referitor la folosirea lui "i" din "a " si "i" din "i" cand si unde deoarece aici nu am de la cine sa aflu cum e corect si pe cat posibil ,chiar daca scriu din America, as vrea sa scriu corect
Jean Scurtu
Jean,corect este cum stii si tu.

aldo
junior
junior

Mesaj de aldo » 04 Sep 2005, 16:59

SALUT . M-am obisnuit cu"a"din a si nu cred ca este o asa mare problema , nici nu ma supar ca mi-ati atras atentia , aveti dreptate fiecare mai gresim o sa bat "i"-ul acesta an cuie pe mana mea.Oricum multumesc pentru insistenta .
FIR ANTINS TUTUROR

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 04 Sep 2005, 19:48

faza tare e ca de multe ori, in interiorul cuvantuluii folosesti "i" din "i" in loc sa folosesti "i" din "a" cum este normal, iar la inceputul si sfarsitul cuvantului scrii cu "i" din "a" adica exact invers.... :roll:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Scrie răspuns