Termeni

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AndreiZ » 30 Sep 2005, 16:10

eugen scrie:cu sage-ul, eram convins ca este un mit. nasol totusi ca le ineleaza fara sa tina cont de sira, oricat ar fi de greu de gasit eu cred ca e important, mai ales ca la musca betele sunt supuse la eforturi mult mai mari decat la spin.

de curiozitate, cum este TCR-ul, Andrei? ai facut vreodata un test comparativ cu un alt bat rapid de aceeasi clasa? tare m-as mira sa nu fie si asta tot un mit si sa joace tare baietii pe simplul fapt ca sunt cam singurii care au avut tupeu sa scoata pe piata un super fast la clasa 5.

nu-sh de ce, dar de ceva vreme incoace eu unul nu mai cred deloc niciuna dintre legendele astea tehno.
Nici macar un mit, pentru ca nimeni nu sustinea asa ceva, nici cei de la Sage, nici altii. Nu stiu de unde ai auzit asemenea mituri... eu cel putin n-am auzit/citit/vorbit asa ceva. Ei nu-ti vand ce nu-ti pot promite. Daca fac asta, in economia de piata americana, s-au ars. Cat despre legendele tehno, tot ceea ce spun este, in mare parte, perfect adevarat. Din motivul mai sus amintit. Firmele mari nu-si permit sa faca afirmatii fara acoperire.

Dupa parerea mea, Sage este unul dintrei cei mai tari producatori de lansete de musca din lume. Iar lansetele lor fac exact ceea ce promit oamenii lor de marketing.

TCR-ul este un bat unic, intr-o cu totul alta clasa. Este cea mai rapida lanseta de musca din lume, la ora actuala. Insa are aplicatie specializata - lanseul la distanta, pe lac, cu muste mari. Asta-i tot. Lanseaza fara efort 15-20 de metri, insa nu este par. Este departe de ceea ce multi dintre noi consideram a fi "un par". Are "suflet", o simti cum se incarca, insa timing-ul este unul foarte rapid, pt. ca imprima viteze mari snurului.

La fel si XP-ul. Un bat foarte rapid, cu varf flexibil, pe care unii il indragesc iar altii il urasc. Nu-mi place sa folosesc bete rapide la pastrav, unde mod-fast e actiunea maxima, cel putin pt. mine. La clean, pe lac, la stiuca, avat, in conditii de vant, cu muste mari, portante, in pescuitul la distanta (adica peste 10 metri) etc., acolo apreciez avantajul unei actiuni rapide. In vara asta am prins ceva cleni pe Mihailesti, dintre care am avut o partida cu 12 cleni peste 30 cm, cativa intre 35 si 37 cm... XP590, tippet 0,16 mm Hakuyo... n-am avut nici o ruptura in dril... poate nu erau clenii destul de mari... mai mari de atat n-am prins, ca sa vad cum se comporta lanseta cu unul de 2 kg... Oricum, XP-ul nu rupe tippet-uri sub 20. Sa nu exageram :).

Pastravul inseamna, repet, pt. mine, lansete moderate (chiar vreau sa-mi iau una moderata, de maxim 8') sau moderat-rapide... dar nu mai mult de atat.

Ceea ce trebuie sa intelegem cu totii, chiar si Cristi, este ca, in pescuit, intervin preferintele personale - unuia ii place sa dea numai cu lansete rapide, altul prefera actiunile moderate. Si este greu sa-i impui tu, altuia, preferintele tale. Cel mult, poti sa-i recomanzi... stii cum e, fiecare cu ce-l doare. Ceea ce consider eu o actiune perfecta pt. pastrav, altul poate s-o considere total gresita si nepotrivita. Si viceversa. Intervine subiectivismul fiecaruia. Intr-adevar, la pescuitul cu muste uscate, actiunea moderata sau mod-rapida te ajuta in prezentare si in corectii... pe anumite rauri. La noi. La altii, peste garla cea mare, pe un rau cum e Green River-ul, unde se pescuieste la distanta, multi prefera actiunile rapide - gen GLX sau XP. Ideal este sa alegi lanseta ca o unealta conceputa sa-ti usureze tie munca si sa se potriveasca aplicatiei respective.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 30 Sep 2005, 17:10

as spune mai ales cristi. :)

despre blancurile fara sira: nu am spus ca ar fi zvonuri raspandite de cei de la sage, sunt doar povesti construite de oamenii care isi dezvolta tot soiul de fetisisme. nu eu inventasem treaba cu "no spine" la sage. la fel si cu TCR-ul, by far the best tool for distance, zice-se. din cauza asta eram pur si simplu curios daca dai realmente cu mult mai departe cu un TCR fata de o alta lanseta rapida. 20m nu ma impresioneaza, decat daca e vorba de distanta suplimentara fata de cat poti lansa cu orice alta lanseta. :)

altfel, ce sa zic, perfect de acord cu cele spuse de tine.

oktavyan
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de oktavyan » 03 Oct 2005, 12:37

ce inseamna pescuit la trena

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 03 Oct 2005, 12:41

pescuit la trena inseamna sa fixezi lanseta de barca, sau s-o tii in mana, voblerul lasat la apa in spatele barcii la 20-30-50m, si sa sa incepi sa te plimbi cu barca pe lac :D cant ataca, se vede pe varful lansetei sau simti la mana...
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 03 Oct 2005, 12:49

Sau vezi ca barca merge brusc indatart :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

cristian.ene
veteran
veteran

Lansete rapide

Mesaj de cristian.ene » 03 Oct 2005, 13:39

Andrei, ai dreptate in ce spui, ma refeream la TCR cand vorbeam de tippet de 0.20mm si in conexiune cu un pastrav curcubeu de lac sa zicem intre kil si 2 kile. Ma referam la calitatile TCR de a proteja firele, in cazul intalnirii cu pastravi mari de lac, acolo unde exceleaza in lanseuri.

Nu e o critica, sunt doar niste observatii.

Cleanul e un peste mult mai putin violent comparabil cu un curcubeu de aceeasi talie. Sigur daca ai o frana buna. ai ceva sanse, dar ma refeream la capacitatea intinseca a lansetei de a proteja firul. In primavara am avut un clean poate mai mare de 2 kile care mi-a rupt in primii trei metrii dupa ce a plecat, si aveam o frana buna. Cu clenii pana la kil si un tippet de 4 lb. poti sa nu le dai deloc fir, poti sa-i obosesti din elasticitatea lansetei. Cu cei mai mari nu mai merge, iar pastravii mari sunt mult mai greu de controlat. Asta din ce am patit cu cativa sub kil, prinsi anul asta pe Vidra.

Nu am contestat deloc calitatea lansetelor Sage. Sunt excelente unelte de lansat, poate unele din cele mai bune facute vreodata, ma refeream la ansamblul calitatilor lor, si la echilibrul acestora.

Castigi ceva(distanta), poti sa pastrezi nealterate si celelalte calitati ?

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Re: Lansete rapide

Mesaj de AndreiZ » 03 Oct 2005, 14:45

cristian.ene scrie: Castigi ceva(distanta), poti sa pastrezi nealterate si celelalte calitati ?
Asa e... nu exista lanseta universala, care sa le faca pe toate bine. Lansetele specializate, care exceleaza intr-o anumita tehnica, sunt construite pe baza unui compromis - castigi ceva, pierzi altceva. Si asta-i valabil pt. toate stilurile - musca, spin, baitcasting etc.

cristian.ene
veteran
veteran

Pastravii de lac

Mesaj de cristian.ene » 03 Oct 2005, 15:57

Andrei, chiar sunt interesat sa stiu cum se comporta Xp-ul in pastravii de lac. Asa ca la anu te invit la Vidra si poate putem sa mergem pe Balea.
Asa e cel mai cinstit, poate ca ma insel si se comporta excelent la testul de protejare la firului. Si eu cochetez cu un fast (FT, clasa 5 sau 6)pentru lac,. dar sincer mi-e tema de viteza de metrii pe secunda cand se sperie de carlig. Asa ca ma multumesc cu un SLi, pentru un pescuit de suprafata sau max. 2 m sub sub suprafata. Pentru fire cu varf scufundator e musai un fast dar nu prea ma prea atrage stilul.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 03 Oct 2005, 16:24

cristi,

la balea e cam interzis. :D

cristian.ene
veteran
veteran

Balea

Mesaj de cristian.ene » 03 Oct 2005, 17:08

Sunt dispus sa eliberez tot, vreau sa ma antrenez pentru Retezat. Pe Balea incerc sa ma prind exat ce trebuie, in Retezat as sta 7-10 zile. Acolo merge cel mai bine la musca, sunt lacuri pe care se hraneste doar cu muste, acolo nu exista boisteni. Am incercat cu linguri si voblere dar sunt foarte selectivi nu se compara cu cei de pe lacurile de acumulare ca Vidra sau Oasa. Acolo e si mai greu cu naluci. Cu muste am o intuitie ca e exact ce trebuie. Si pastravii sunt mari , comparabil cu cei de rau, poti sa prinzi si peste kil. E o provocare. Deja ma gandesc la niste lansete travel care sa nu ma sparga la buzunar. Cu alea de 2 bucati te chinui prin jnepeni.

Cine se baga la pastravii de Retezat ?

Scrie răspuns