Termeni

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

bodi1971
junior
junior

Mesaj de bodi1971 » 29 Sep 2005, 22:41

Haideti sa va intreb si eu ceva:
1.Ce inseamna"splin"?
2.La ce se refera termenul"line weight"inscris pe o lanseta?
3.ce inseamna"oz"(unitatea de masura pt.greutate inscrisa pe lansete),cum se pronunta si care ar fi echivalentul in grame?

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 30 Sep 2005, 08:25

1. "splin" = NU STIU :lol: :lol:
2. "line weight" = se foloseste in general la betele de fly, e un sistem standardizat de clasificare a snurului. Se mai foloseste si la betele de spinning ca un interval intre care trebuie sa se situeze rezistenta firului pentru respectiva lanseta.
3. "oz" = ounce, uncie, 28.349 grame.

Numai bine!

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 30 Sep 2005, 08:25

Splin - habarnam
Line Weight = firu recomandat de producator pt acea lanseta
de ex daca vezi '' line weight 6lb '' = adica un fir (mono) care sa reziste cam la 3kg , sau cu o grosime de aprox 0,20-0,22 .
oz = uncie = aprox 28 grame
cat despre pronuntie :D ......n-am inteles niciodata chinezismele din scrierea fonetica :D si geama ma bestialize in fata monitorului meu, ca nu ma auzi :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 30 Sep 2005, 09:05

splin? daca vine de la "spleen" inseamna un fel de sictir tipic englezesc. :)

unii zic splin la "spine", linia trasata longitudinal pe blanc conform curbei naturale de indoire. toate blancurile au tendinta sa prefere sa se curbeze pe o anumita directie si se tine cont de asta cand se monteaza.

daca iei varful de la lanseta si il flexezi tinand podul palmei pe varf, cand il rotesti in tesiune o sa simti ca face zvac, asta e una dintre metodele folosite ca sa o gasesti. daca pui inelele pe spina, batul va fi mai moale si mai flexibil, daca le pui pe cealalta parte, batul va fi mai rapid dar mai rigid si va amortiza mai prost socurile. cam asta e.

se pare ca cei de la sage ar fi singurii care reusesc sa faca blancuri perfecte care nu au practic asa ceva si se curbeaza la fel in orice directie. cred ca e totusi si asta un mit, am vazut un singur bat sage pana acum si la ala nu era valabil.

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 30 Sep 2005, 09:41

splin = sira blancului, linia de imbinare a marginilor blancului. Este portiunea in care blancul este mai rigid. De aceea ideal ar fi ca inelele sa fie puse pe splin sau in partea opusa.

Sunt mai multe articole in Aventuri la Pescuit care ating subiectul asta.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 30 Sep 2005, 09:43

Acuma vad mesajul lui Eugen. Spin sau splin. Nu mai stiu..... :lol:
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AndreiZ » 30 Sep 2005, 10:31

Sage nu fac lansete fara "sira", si nici macar nu se obosesc sa aseze inelele pe sira, pentru ca pierd timp de productie... Doar rod builder-ii particulari fac asta, pt. cau au timp la dispozitie.

Au aparut si lansete fara sira, cred ca St. Croix Legend Elite, facea si Redington seriile vechi de NanoTitanium (nu ei, ci neozeelandezii de la Composite Developments)... Cred ca si Graphite USA, cu blank-urile DHX (dual helix construction).

In general, blank-urile fara "scrim" tind sa nu aiba o sira asa pregnanta... scrim-ul fiind o alta folie din fibra de sticla (sau grafit la modelele scumpe) care pastreaza integritatea structurala a unui blank din grafit. Dezavantaj: blank-urile scrimless tind sa se rupa mai usor.

Blank-urile au mai multe sire, din care una predominanta, in lungul careia se aseaza inelele. Elimina din torsiunile care apar in timpul drilului. Unii ii zic "spline", altii "spine"... tot un drac. Cum a zis Razvan, apare din cauza felului in care se suprapune folia din grafit dupa ce este rulata sub presiune in jurul mandrinei de otel...

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 30 Sep 2005, 11:48

"sira" e intr-adevar termenul cel mai nimerit, spine inseamna si coloana vertebrala. gata, s-a vandut. :D

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 30 Sep 2005, 12:12

cu sage-ul, eram convins ca este un mit. nasol totusi ca le ineleaza fara sa tina cont de sira, oricat ar fi de greu de gasit eu cred ca e important, mai ales ca la musca betele sunt supuse la eforturi mult mai mari decat la spin.

de curiozitate, cum este TCR-ul, Andrei? ai facut vreodata un test comparativ cu un alt bat rapid de aceeasi clasa? tare m-as mira sa nu fie si asta tot un mit si sa joace tare baietii pe simplul fapt ca sunt cam singurii care au avut tupeu sa scoata pe piata un super fast la clasa 5.

nu-sh de ce, dar de ceva vreme incoace eu unul nu mai cred deloc niciuna dintre legendele astea tehno.

cristian.ene
veteran
veteran

Xp si TCR

Mesaj de cristian.ene » 30 Sep 2005, 13:14

Eugen,

am fost la pescuit cu Andrei pe Mihailesti si a folosit Xp-ul. Cum ti-am spus e fast, progresiva, rea, dar este clasa 5. Si in plus capabila sa arunce fara efort 2 muste portante, pe carlige de 8 sau 10. Incopmarabil mai agresiva decat All Star-ul tau. Cand am lansat la distante de 2-5m nu mi-a placut, in rest e lanseta buna de lac si muste mari, sincer cred ca ti-ar place, dar te arde rau la buzunar, daca e vorba de o lanseta de clean.
De TCR Andrei mi-a spus ca e 2 clase peste, adica un 6, e real un 8, adica sunt dopate artificial, chestie care o fac toti producatorii, mai mult sau mai putin. Doar asa e moda, toti stiutorii probeaza lansetele la mari distante parca pestii se prind la 20 -30 m in mod frecvent. La ocean sau pe raurile din USA, si nu pe apele noastre, e lanseta cu aplicatii. Dar pentru pescuit efectiv, am retineri ca ar putea fi la fel de buna ca una ceva mai lenta. Andrei spune ca pana la 7-8 metrii se incarca cu greu , enevoie de accelerari. Nu se incarca natural. Adica e o lanseta experimentala. Sau pui un fir mai greu, dar deja pescuiesti cu alta clasa.
Cu siburanta e Ex.Fast , am vazut un Sage Xp de clasa 2 e veritabil fast, adica nici nu zici ca e clasa 2. De la un 2 te astepti sa flexeze destul dar nu e asa, cei de la Sage sunt cinstiti si Mihai a crezut ca e mai blanda in conexiune cu scadera clasei. Dar nu e asa, se indoaie putin varful, pacat eu si Florin Zmeu i-am recomandat un SLT sau un TXL. Moderate nu vroia, desi da doar ,la uscate. Cateodata e bine sa nu ai ce iti doresti , nu de alta dar poate iti doresti gresit. In plus, costa :) .

Sigur nu iarta tippet-uri subtiri la pesti ca pastravul. Pe lac ar fi misto dar sigur sub 0.20 mm si curcubei, sigur rupi tot daca te infigi mai tare.
Si 0.20mm pe lac e un fir gros eu am dat cu 0.17mm si consider ca e gros in conditii cu apa calma si pesti fitosi.
Pe vant probabil ca e f. buna, si in conditii extreme. O consider un fel de masina de curse cu care vrei sa mergi pe stada. Asta e parerea mea.
Poti sa vezi si ce spune Tom Morgan despre diferenta dintre o lanseta de buna de casting, si una buna la pescuit. La Loomis poti sa observi acum o rafinare, au inceput sa faca si lansete de pescuit nu doar de casting, e vorba de lansete de pastrav, evident.

Dar sa vedem ce spune Andrei.

Scrie răspuns