Tehnica casting

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

horacleus
utilizator constant
utilizator constant

Tehnica casting

Mesaj de horacleus » 03 Mar 2005, 09:25

Sint in curs de achizitie a unei lansete si mulinete de casting.Am o problema de tehnica: imi e clar ca lansarea se face cu mulineta deasupra batului.Dar recuperarea?Eu mulinez cu stinga si tre' sa stiu ce tip de mulineta sa-mi iau.Am vazut ca la unele tipuri de pescuit marin este mulineta deasupra, totusi eu voi avea un bat de 5-15 gr. sa zicem.

gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 03 Mar 2005, 09:58

intotdeauna mulineta de casting sta deasupra batului.
daca vrei sa mulinezi cu stanga atunci iti trebuie o mulineta de casting care daca sta "in sus" are manerul in stanga.

ca o observatie, daca ti o mulineta de casting "in jos" si vrei sa recuperezi fir ar trebui sa mulinezi "invers", "spre spate".

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 03 Mar 2005, 13:30

De fapt e foarte simplu. Daca esti obisnuit sa tii lanseta spinning in mina dreapta si sa mulinezi cu mina stinga o sa pastrezi acest obicei si la casting. In acest caz iti trebuie o mulineta casting "lefty", adica pentru stingaci american. Ei au obiceiul sa lanseze cu mina dreapta si dupa aia schimba mina ca sa mulineze. Deci un dreptaci american tine batul in mina stinga si mulineaza cu dreapta. Eu, fiind stingaci european, utilizez mulinete casting facute pentru dreptaci americani.

Arunca un ochi aici : http://www.ichibantackle.com/showproduc ... name=DAIWA

horacleus
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de horacleus » 03 Mar 2005, 14:36

Bun deci imi trebuie, asa cum am crezut,o mulineta pe stinga.Acum am alta problema :oops: :imi facea cu ochiul o Shimano Scimitar de 8,6" .Dar nu e greu de aruncat mai multe ore cu un bat de aprox.2,5m?Ar fi poate o alegere mai buna un Pro Guide de 7"Tinind cont de faptul ca pescuiesc preponderent din barca.

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 03 Mar 2005, 14:49

2,5m pentru o lanseta de casting e imens. Mai ales ca majoritatea sunt dintr-o bucata. Daca pescuiesti din barca un bat de 2m10 ajunge.

horacleus
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de horacleus » 03 Mar 2005, 14:59

Mersi Tudor si Gabor pt. lamuriri.

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 04 Mar 2005, 00:07

Puteti sa ma lamuriti si pe mine cu ceva?
Ce Dumnezeu e cu tenica aia cu schimbatul mainii dupa lansare????????
Asa cum a spus si Tudor am vazut si eucum dreptacii arunca cu dreapta apoi muta lanseta in stanga si mulineaza cu dreapta parca sunt dusi cu capul...........ori eu n-am prins ideea :?

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 04 Mar 2005, 00:39

frate Dragos74.

Asta e situatia!

Si io am aceeasi problema ca si Tudor. Sunt stangaci de felul meu, iar mulinetele pe care mi-am facut ucenicia (Germina Forelle, Dam, etc...) erau concepute exclusic pt dreptaci. Asa ca aruncam cu stanga si ulterior treceam batul in drepta si mulinam (evident) cu stanga.

De aici si faptul ca nu suport cotor prea lung la bete.
near the beer

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 04 Mar 2005, 02:57

Faptul ca eu sunt stingaci sau nu, nu are nici o treaba cu stilul de pescuit al americanilor in bait casting. Americanul dreptaci arunca cu mina dreapta si dupa aia schimba lanseta in mina stinga cea ce face ca da la manivela cu mina dreapta. Ma asteptam sa puna unii intrebarea "de ce ?"
La asa nu pot raspunde decit cu "de aia". Nu stiu.

Costica, daca si tu esti stingaci nici o problema, mulinetele casting pentru dreptaci sunt facute pentru noi.

Tudor

gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 04 Mar 2005, 08:33

cica mana cu care lansezi oboseste mai repede si de aia ai pierde din sensibilitate.

Scrie răspuns