Tehnica casting

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

dragos74
veteran
veteran
Mesaje: 778
Membru din: 01 Feb 2005, 21:15
Localitate: bucuresti

Mesaj de dragos74 » 04 Mar 2005, 09:03

Cred ca am gasit raspunsul:,,Dusi cu pluta" doar daca nu cumva stie Dn.Jean Scurtu o explicatie mai obiectiva.
Apropo :am vazut acest lucru si la Rex Hunt (Australia) nu doar la americani; poate exista totusi un motiv mai plauzibil :!: :?:

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 04 Mar 2005, 09:47

Nu stiu ce s-a intamplat,deoarece am postat de vreo doua ore ceva referitor la pescuitul cu mulinete de baitcasting,dar nu a aparut.

Tudor are dreptate la felul cum pescuiesc americanii cu mulinetele de baitcasting,aruncand cu mana dreapta si apoi schimband batul in mana stanga,mulinand cu dreapta desi sunt dreptaci.Majoritatea pescuiesc asa dar mai sunt si pescari ce pescuiesc cu mulinete casting ce au manerul pe stanga.
Poate de aceea am vazut in magazinele de pescuit mai multe mulinete cu manerul pe dreapta decat pe stanga.
Nu am cautat o explicatie la aceast mod de a pescui al americanilor deoarece nu ma interesa,dar nici explicatia ca dreapta oboseste mai repede deoarece arunci cu ea nu mi se pare decat puerila.

Ce pot sa va spun e ca sunt destui pescari americani,nascuti,crescuti aici si invatati de mici sa pescuiasca cu aceste mulinete,pescari pe care i-am vazut langa mine mai mult descurcand firul decat pescuind, fiind chiar nevoiti sa inlocuiasca de multe ori tot firul.

Poate o sa radeti ,dar am vazut mai multi pescari americani care pescuind cu mulineta de spinning,tineau batul cu mulineta deasupra batului si mulinau invers dar.....mare e gradina ta Doamne!!!
Sau pescari tot cu mulineta de spinning tinad batul cu mana dreapta aproape de capatul batului, nu cu piciorul mulinetei intre degete....

Personal consider ca avantajul mulinetelor de casting este cand pescuiesti cu un fir gros,deoarece iti permite aruncari la distante ce nu le poti face cu acelas fir si greutate cu o mulineta de spinning si la pescuitul pestilor marini mari in largul oceanului.
Dar si acest avantaj s-a micsorat acum cand poti folosi firele textile ce la aceeasi rezistenta ca cele mono sunt mult mai subtiri.

Jean Scurtu

Avatar utilizator
legio1083
veteran
veteran
Mesaje: 580
Membru din: 19 Apr 2004, 14:12
Localitate: IASI
Contact:

Mesaj de legio1083 » 04 Mar 2005, 09:53

Stop! Scuze ca intervin... De monofil Germina am auzit, lanseta inca am, minciog am vazut, da' de mulinete? inca nu ! Are cineva o pozisoara cu o bumicuta din asta?


VA rrrrrrog! :cry:
Legio - Patria Nostra

Prieteni Pescari _Iasi

dragos74
veteran
veteran
Mesaje: 778
Membru din: 01 Feb 2005, 21:15
Localitate: bucuresti

Mesaj de dragos74 » 04 Mar 2005, 21:34

Pt.legio:
-Da un RULEX nu vrei sau poate un DELFIN??? :)

Avatar utilizator
caius
junior
junior
Mesaje: 83
Membru din: 11 Oct 2004, 08:02
Localitate: TIMISOARA

Mesaj de caius » 05 Mar 2005, 01:34

poate cineva sa ma lamuresca ?
am un cabela's prodigy casting nou si nu stiu de ce imi aduna firul mai mult pe stanga , in loc sa-l adune uniform .
poate gresesc undeva, adevarul este ca nici n-am pescuit cu casting si sunt in faza de documentare : cum se regleaza frana magnetica, cum trebuie sa arunci etc.


Salutari !
caius delamarian

Avatar utilizator
gabor
senior
senior
Mesaje: 311
Membru din: 03 Mai 2004, 08:49

Mesaj de gabor » 05 Mar 2005, 10:48

o minima adunare a firului intr-o parte se intampla oricum. o solutie ar fi dar cam neaplicabila. e vorba de pozitionarea primului inel - defazat cu cateva grade.
http://www.georgescustomrods.com/Guide_ ... tional.htm
mai e o posibilitate. depanatorul se decupleaza cand eliberezi tamburul. pozitia in care ramane e arbitrara. daca te joci si tot scoti cativa metrii de fir si iar ii mulinezi se poate intampla ca depanatorul sa ramana de prea multe ori intr-o parte si sa se tot adune fir.

a fost un articol in avp despre cum sa lansezi. uite inca unul:
http://www.walleyehunter.com/articles/rolfe3.html
de ajutor sunt un fir gros si cu elasticitate cat mai scazuta (35) si o naluca aerodinamica si grea (rapala minow spoon - parca-i plumb).
pe langa reglajul franei trebuie sa reglezi si tensiunea de pe tambur (butonul de langa maner, coaxial cu tamburul). daca ti lanseta la orizontala, in functie de cat de strans e acel buton, naluca va avea o viteza de coborare mai mica sau mai mare.
sfatul de baza pentru incepatori e sa regleze tensiunea astfel incat atunci cand naluca atinge pamantul cu un capat sa se opreasca cu capatul celalalt suspendat.
ai grija sa nu exagerezi cu tensiunea de pe tambur.
tine degetul mare pe/foarte aproape de tambur.

frana magnetica intervine la viteze mari de rotatie a tamburului. cel putin asa se intampla la magforce v/z.
o naluca grea si aerodinamica va avea posibilitatea de a atinge si a mentine pentru mai mult timp o viteza mare de zbor. in cazul asta se poate beneficia din plin de performantele mulinetei.
cu o naluca mai usoara, mai ne-aerodinamica, pe vant trebuie corelata viteza tamburului cu viteza nalucii. aici intervine reglajul franei. cu cat reglezi mai "strans" frana cu atat va aplica o forta mai mare pentru mai mult timp.
reglajul asta il deprinzi numai din experienta.

opreste tamburul in momentul in care naluca atinge apa.

Avatar utilizator
gabor
senior
senior
Mesaje: 311
Membru din: 03 Mai 2004, 08:49

Mesaj de gabor » 05 Mar 2005, 11:05

Puteti sa ma lamuriti si pe mine cu ceva?
Ce Dumnezeu e cu tenica aia cu schimbatul mainii dupa lansare????????
gabor scrie:cica mana cu care lansezi oboseste mai repede si de aia ai pierde din sensibilitate.
in mod sigur e o chestie de obisnuita. la o mulineta de spinning se poate muta manerul de pe o parte pe alta. am incercat o data. e extrem de ciudat sa mulinez cu dreapta chiar daca sunt dreptaci.

mulinetele "grele" la care prinzi manerul cu toata palma nu cred ca se gasesc in versiune cu manerul in stanga. cum astea au fost primele mulinete cu tambur rotativ e oarecum normal sa se perpetueze sistemul si la mulinetele mici.
oricum din ce in ce mai putini producatori ofera mulinete de casting doar in varianta cu manerul in dreapta.

tudor
Moderator
Moderator
Mesaje: 2821
Membru din: 14 Apr 2004, 12:10
Localitate: paris
Contact:

Mesaj de tudor » 05 Mar 2005, 14:16

caius scrie:poate cineva sa ma lamuresca ?
am un cabela's prodigy casting nou si nu stiu de ce imi aduna firul mai mult pe stanga , in loc sa-l adune uniform .
Daca e instalat firul corect si trece prin acel "ghid" care culiseaza dintr-o parte in alta nu vad cum se poate sa nu adune firul uniform. Eu n-am vazut asta nici odata, dar o stie Gabor ceva.

Cit despre reglaje astea trebuie sa le inveti singur. Pune un mono ieftin, o naluca ieftina si grea la care ii scoti ancorele si te duci pe un stadion, maidan, nu la apa ca e prohibitie. Reglezi amindoua frinele, si magnetica si centrifuga cam la mijloc. Tii lanseta in fata la orizontala si deblochezi tamburul. Cind ajunge naluca jos tamburul trebuie sa se opreasca si el, altfel continua sa se invirta si iti face o frumusete de peruca. In acest ultim caz, dupa ce desfaci peruca injurind, mai stringi din frina magnetica si iar incepi pina e totul reglat cum trebuie.
Dupa aia lansezi. Nu trebuie sa smucesti asa cum o poti face la spinning, nu o sa arunci mai departe dar o sa faci o peruca nemaipomenita. Deci miscarea mai supla. Iei degetul de pe tambur mai devreme decit ai elibera firul la spinning. Urmaresti naluca cu ochii si cind ajunge la cam 10m de locul unde trebuie sa cada incepi sa frinezi tamburul cu degetul. Daca nu o faci si cade naluca inainte sa fi pus tu degetul tamburul o sa continue sa se roteasca si iar peruca. Cu timpul n-o sa mai faci peruci si o sa reglezi frinele din ce in ce mai slab degetul facind din instinct oficiu de frina. Sunt si unii care continua sa faca peruci tot timpul, asa cum spune Jean, cunosc insa si multe persoane care conduc masina de ani si ani si tot aceleasi prostii le fac ca la inceput.
In nici un caz, chiar daca esti mare mester in casting, nu trebuie sa arunci contra vintului. Stiu ca o s-o faci, te rog sa-ti aduci atunci aminte de aceste rinduri. :D
Castingul iti permite sa fii mult mai precis decit la spinning dar cu naluci relativ grele. Sub o anumita greutate treci pe spinning.
Nu este un stil care detroneaza spinning-ul ci un stil complimentar. Daca dai din barca poti avea doua (sau mai multe) bete pregatite si in functie de stil si de naluca alegi.
Casting-ul e foarte eficace cu nalucile care trag tare, adica au o mare rezistenta cind la aduci in apa. Incearca cu un cranck bait cu barbeta enorma. E mai putin obositor la casting.

Avatar utilizator
caius
junior
junior
Mesaje: 83
Membru din: 11 Oct 2004, 08:02
Localitate: TIMISOARA

Mesaj de caius » 07 Mar 2005, 22:58

Multumesc baieti.
caius delamarian

horacleus
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 281
Membru din: 13 Iul 2004, 12:51
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de horacleus » 17 Mar 2005, 08:46

Am intrat in posesia combo-ului de casting si am fugit pe balta sa-l incerc.Bineinteles ca primele lansari s-au soldat cu niste peruci meseriase... am mai reusit sa impusc pamintul de citeva ori. :oops:
Am reusit si citeva lansari de 10-15 m. :lol: Insa sint convins ca am lansat ca la spinning.Din ce am inteles din articolul din link-ul lui gabor, se lanseaza mai mult din incheietura miinii si cu cotul lipit de coaste? :shock: :shock:

Scrie răspuns