
Concluziile studiului, care se bazeaza pe teorii fundamentate ale fizicii cinematice si hidroninamice, arata ca, pentru a obtine o intensitatea cat mai mare a stimulilor transmisi de catre naluca asupra pestilor rapitori si, ca o consecinta pe cale logica, pentru a obtine un numar mai mare de atacuri din partea acestora, mulineta ideala are un raport de recuperare cat mai mic si un tambur cat mai mare.
Teoriile cinematice de la care a plecat experimentul se bazeaza pe compararea timpului de expunere a nalucii la vibratie si direct proportional, timpul de expunere a pestelui la stimulii trasmisi de catre aceasta.
S-a presupus ca se pescuieste cu aceasi naluca, acelasi fir si aceasi lanseta, singurele diferente fiind cele referitoare la mulineta (ca exemplu, o mulineta cu raport de recuperare 4,5:1 tambur de 3000 si o mulineta cu raport de recuperare 6:1 tambur de 2500 ambele recuperand aceasi lungime de fir pe tur de manivela).
S-a mai presupus de asemenea ca viteza de invartire a mulinetei (viteza absoluta) este identica in cazul celor doua mulinete.
Scopul studiului a fost acela de a calcula timpul de transmitere a stimulilor de catre naluca in cazul ambelor mulinete, in aceasi distanta parcursa de catre aceasta.
Viteza relativa a fost definita ca fiind viteza de rotatie a mulinetei, iar viteza absoluta ca fiind viteza de rotatie a manivelei de catre pescar.
Se constata inca de la inceput in mod evident ca viteza relativa a mulinetei cu raportul de recuperare 6:1 este mai mare decat viteza relativa a celei cu raport 4,5:1, la aceasi viteza de invartire a manivelei.
De asemenea, se constata ca viteza de recuperare a firului si implicit de miscare a nalucii este viteza relativa a mulinetei, ajustata cu un factor de rezistenta la frecare constant in ambele cazuri.
Pornind de la definitia matematica a vitezei, si anume: V = d/t, unde V-viteza relativa, d-distanta, t-timpul, se poate afirma ca:
V1>V2, unde
V1= d/t1 este viteza mulinetei cu raport 6:1
V2= d/t2 este viteza mulinetei cu raport 4,5:1
in mod logic, rezulta mai departe:
d/t1 > d/t2, ceea ce presupune ca rezultat final t1<t2, sau altfel spus, timpul necesar parcurgerii aceleiasi distante de catre naluca este mai mic in cazul mulinetei cu raport de recuperare mai mare. Dar, aceasta este si timpul de transmitere a stimului de catre naluca spre pestele rapitor, concluzie ce conduce spre afirmatia ca pentru a transmite stimuli cu intensitate este recomandata o mulineta cu un raport de recuperare cat mai mic si un tambur cat mai mare (stiut fiind ca in mod natural, pentru a recupera aceasi lungime de fir la o viteza de rotatie mai mica, e necesar un tambur mai mare (nu neaparat si mai adanc)).
Este de asemenea cunoscut faptul ca in perioada de primavara, cand nivelul agresivitatii pestilor rapitori este cel mai mare, acestia raspund cu predilectie la stimuli cu intensitate mare.