Studiu revolutionar in materie de mulinete

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Avatar utilizator
TheFly
veteran
veteran
Mesaje: 1076
Membru din: 09 Oct 2007, 18:33

Studiu revolutionar in materie de mulinete

Mesaj de TheFly » 15 Mar 2016, 21:38

Un studiu recent efectuat de catre cercetatorul Yo-Yo-Ma'-Man la Universitatea din Sufragery :P a scos la iveala concluzii de necontestat referitoare la influenta mulinetelor de spinning in randamentul in pescuit, atunci cand vine vorba de frecventa stimulilor si a numarului de atacuri ale pestilor rapitori.

Concluziile studiului, care se bazeaza pe teorii fundamentate ale fizicii cinematice si hidroninamice, arata ca, pentru a obtine o intensitatea cat mai mare a stimulilor transmisi de catre naluca asupra pestilor rapitori si, ca o consecinta pe cale logica, pentru a obtine un numar mai mare de atacuri din partea acestora, mulineta ideala are un raport de recuperare cat mai mic si un tambur cat mai mare.

Teoriile cinematice de la care a plecat experimentul se bazeaza pe compararea timpului de expunere a nalucii la vibratie si direct proportional, timpul de expunere a pestelui la stimulii trasmisi de catre aceasta.
S-a presupus ca se pescuieste cu aceasi naluca, acelasi fir si aceasi lanseta, singurele diferente fiind cele referitoare la mulineta (ca exemplu, o mulineta cu raport de recuperare 4,5:1 tambur de 3000 si o mulineta cu raport de recuperare 6:1 tambur de 2500 ambele recuperand aceasi lungime de fir pe tur de manivela).
S-a mai presupus de asemenea ca viteza de invartire a mulinetei (viteza absoluta) este identica in cazul celor doua mulinete.

Scopul studiului a fost acela de a calcula timpul de transmitere a stimulilor de catre naluca in cazul ambelor mulinete, in aceasi distanta parcursa de catre aceasta.
Viteza relativa a fost definita ca fiind viteza de rotatie a mulinetei, iar viteza absoluta ca fiind viteza de rotatie a manivelei de catre pescar.

Se constata inca de la inceput in mod evident ca viteza relativa a mulinetei cu raportul de recuperare 6:1 este mai mare decat viteza relativa a celei cu raport 4,5:1, la aceasi viteza de invartire a manivelei.
De asemenea, se constata ca viteza de recuperare a firului si implicit de miscare a nalucii este viteza relativa a mulinetei, ajustata cu un factor de rezistenta la frecare constant in ambele cazuri.

Pornind de la definitia matematica a vitezei, si anume: V = d/t, unde V-viteza relativa, d-distanta, t-timpul, se poate afirma ca:

V1>V2, unde
V1= d/t1 este viteza mulinetei cu raport 6:1
V2= d/t2 este viteza mulinetei cu raport 4,5:1

in mod logic, rezulta mai departe:
d/t1 > d/t2, ceea ce presupune ca rezultat final t1<t2, sau altfel spus, timpul necesar parcurgerii aceleiasi distante de catre naluca este mai mic in cazul mulinetei cu raport de recuperare mai mare. Dar, aceasta este si timpul de transmitere a stimului de catre naluca spre pestele rapitor, concluzie ce conduce spre afirmatia ca pentru a transmite stimuli cu intensitate este recomandata o mulineta cu un raport de recuperare cat mai mic si un tambur cat mai mare (stiut fiind ca in mod natural, pentru a recupera aceasi lungime de fir la o viteza de rotatie mai mica, e necesar un tambur mai mare (nu neaparat si mai adanc)).

Este de asemenea cunoscut faptul ca in perioada de primavara, cand nivelul agresivitatii pestilor rapitori este cel mai mare, acestia raspund cu predilectie la stimuli cu intensitate mare.

Calin C
senior
senior
Mesaje: 302
Membru din: 20 Sep 2012, 13:39
Localitate: Bucuresti / Baia Mare

Re: Studiu revolutionar in materie de mulinete

Mesaj de Calin C » 15 Mar 2016, 22:02

Tare chestia.
Înclin sa dau dreptate concluziei, mai ales ca se bazează pe teorii si formule consacrate, experimente succesive, observației directa.
Ps : Citind postul, gandul nu a putut sa nu îmi zboare la un user de aici, frământat recent ( dar si mai acum un an)de "chestii de genu". :D

fishmaster56
senior
senior
Mesaje: 363
Membru din: 26 Ian 2015, 15:20
Localitate: Transilvania

Re: Studiu revolutionar in materie de mulinete

Mesaj de fishmaster56 » 16 Mar 2016, 07:13

:headbash: :headbash: :wallbash: :)

sosoktm
veteran
veteran
Mesaje: 993
Membru din: 13 Aug 2010, 14:39

Re: Studiu revolutionar in materie de mulinete

Mesaj de sosoktm » 16 Mar 2016, 08:49

io zic sa se dea cate una, sa ajunga la toti. Jos vacaroiu!

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Studiu revolutionar in materie de mulinete

Mesaj de tdum » 16 Mar 2016, 10:00

Acest studiu ,,revolutionar" prezentat mai sus, (daca nu este o gluma) este totusi unul particular. Marii producatori de pe piata au propriile departamente de cercetare. Concluziile acestor cercetari sunt implementate in produse. Poate din aceleasi motive, dar eu cred ca din altele, anumite firme au mulinete de marimea 3000 cu raport de recuperare sub 5:1 iar altele nu au. E bine ca avem de unde alege. Totusi, eu cred ca mintea, mana si experienta pescarului e cea care prinde pestele. Rew.

Avatar utilizator
boje
veteran
veteran
Mesaje: 632
Membru din: 09 Sep 2009, 18:12

Re: Studiu revolutionar in materie de mulinete

Mesaj de boje » 16 Mar 2016, 10:27

Te-ai dat pe "saniuta" aseara?
Se mai gaseste? :lol:
"There Is a Battle Of Two Wolves Inside Us All.
One is evil, anger, jelousy, greed, resentment, lies, inferiority, ego.
The other is good, joy, peace, love, hope, humility, kindness, empathy, truth.
The wolf that wins? The one you feed! "

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Studiu revolutionar in materie de mulinete

Mesaj de tdum » 16 Mar 2016, 13:36

Daca cercetatorul din sufragerie a scris si scenarii pentru cronica caracotasilor, ar trebui specificat ca ,,studiul" este un pamflet. Altfel, sunt unii care o iau de buna si atunci e bataie de joc, lucru care contravine regulamentului. E pacat pentru acest forum. Rew.

Avatar utilizator
TheFly
veteran
veteran
Mesaje: 1076
Membru din: 09 Oct 2007, 18:33

Re: Studiu revolutionar in materie de mulinete

Mesaj de TheFly » 16 Mar 2016, 19:32

Salut

nu e pamflet, e cat se poate de serios (poate exceptand introducerea care sunt de acord ca are o nota mai de pamflet :) ).
Nu e vorba de saniuta :), nu stiu daca se mai gaseste, insa pot sa confirm ca nici iarba nu a avut de suferit in urma acestui exercitiu :).
Sunt de acord ca e aplicabil unor anumite situatii particulare (pesti agresivi ce raspund la stimuli de durata). Insa la modul onest vorbind, astea sunt situatiile in care vedem pestii la fata. Daca pestele nu vrea sa manance, nu il prinzi. Sunt pescari cu maini "consacrate" care au dat gherle si vor mai da, deci mana nu e relevanta in multe situatii. In conditii identice de pescuit (locatie, si echipament) sunt de acord ca mana poate face diferenta atunci cand pestele se hraneste. Altfel, poti sa ai si 7 degete la mana, ca nu te ajuta daca pestele nu vrea (chiar daca 7 e cifra magica in mitologie :) ). O singura data in peste 20 de ani de pescuit mi s-a intamplat sa ajung sa cred ca mana conteaza. Prea irelevant ca frecventa sa fie totusi adevarat si dupa o disecare la rece a situatiei, am pus-o pe seama superioritatii echipamentului si a bulanului proverbial al respectivului :).

Articolul/studiul nu isi propune sa ingroape industria mondiala sau locala de articole de pescuit care produce/comercializeaza mulinete cu viteze deja peste 6:1. Se ingroapa singura cu marele ajutor al braconierilor, autoritatilor si patronilor de balti private, cel putin pe plaiuri romanesti.
La nivel global, nu putem trece cu vederea ca nivelul tehnologic prezent in ultimii ani in industria producatoare de echipamente, si in evolutie constanta de la an la an, nu ar fi fost acelasi fara existenta speciei de peste numita Bass, pentru care s-a construit totul in domeniu in ultimii ani.
Daca isi imagineaza cineva ca un producator cand concepe o chestie de pescuit (mulineta, lanseta, guma, fir etc.) se gandeste ca produsul sa fie customizat pe tipicul pestilor si pescuitului din Romania si ca face studii in acest sens, e mic copil.
Pentru mine cel putin insa, este irelevant acest lucru. Eu pescuiesc in Romania, unde nu exista si nu va exista niciodata acest peste (si la modul general nu vor mai exista pesti in urmatorii foarte putini ani).
Cred deci ca pentru situatiile cu care ne confruntam noi pe apele romanesti, conculuziile studiului sunt valabile 80% (sub rezerva cum am zis ca exista si situatii exceptionale cand nu se pot aplica).
In ziua de azi nu cred ca mai putem discuta de avantaj informational sau la nivel de cunostinte in domeniu. Informatia este aproape la indemana oricui isi permite o mulineta sau o lanseta decenta. Mai sunt mici secrete care fac diferenta uneori, insa probabil ca nu au o influenta mai mare de 1% din rezultatul final.

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 856
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Studiu revolutionar in materie de mulinete

Mesaj de Spring » 16 Mar 2016, 20:18

Fly eu nu am inteles o variabila din studiu. O variabila foarte importanta.
Daca lungimea de fir recuperata/ manivela si se invarte manivela cu aceeasi viteza cum de mulineta cu raport de recuperare mai mare are viteza de recuperare a firului mai mare? eu cred ca e tot aia.
din moment ce variabila d=distanta este aceeasi si dai o tura de manivela identica la ambele? nu e cumva viteza de recuperare aceeasi?
deci t1=t2 si d1=d2 => v1=v2

nu e nici o diferenta.
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Avatar utilizator
TheFly
veteran
veteran
Mesaje: 1076
Membru din: 09 Oct 2007, 18:33

Re: Studiu revolutionar in materie de mulinete

Mesaj de TheFly » 16 Mar 2016, 21:32

pai hai sa o luam altfel: pe locuri! fiti gata! start! :)

fii atent aici: ai de parcurs sa zicem o distanta de 5 m prin casa.
O poti face in doua moduri: facand 10 pasi (si mai marunti) sau facand 3 pasi (si mai mari - adica te cracanezi mai tare :P ).
Presupunand ca faci acelasi efort ca sa pasesti, in care din cele doua situatii picioarele se misca mai repede in raport cu corpul tau?

Scrie răspuns