Studiu revolutionar in materie de mulinete

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Spring
veteran
veteran

Re: Studiu revolutionar in materie de mulinete

Mesaj de Spring » 16 Mar 2016, 21:51

e irelevant daca parcurg cei 5m cu pasi marunti, cu pasul piticului, pasi de cioban sau 4x4 dupa o sticla de productie proprie data de 2 ori prin cazan, daca ii parcurg in aceal timp!
ai spus ca mulinetele trag aceeasi distanta de fir pe tura de manivela. si viteza de rotatie a manivelei e aceeassi, adica invarti exact in acelas timp adica aduna aceeasi lungime de fir in acelas timp.

v=d/t
d e constanta
t e acelas

nu am aceeasi viteza?? ce conteaza cat de repede se invarte rotorul daca aduna aceeasi lungime de fir la aceeasi tura de manivela data in acelas timp?

asa ca sa fac si eu o comparatie, daca la o blonda ii place tare si repede iar la o bruneta incet dar apasat si amandoua ajung la extaz dupa exact 5 minute, care a ajuns la orgasm prima?
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

TheFly
veteran
veteran

Mesaj de TheFly » 16 Mar 2016, 22:08

mda...recunosc ca e o comparatie mai relevanta si mai aproape de cazul cu mulinetele.

la aceiasi km de pwla parcursi, blonda ajunge prima. Parerea mea! :)
Vezi ca in studiul meu forta de frecare e presupusa a fi constanta, deci si in comparatia ta trebuie sa fie la fel. Daca e mai apasat, nu cred ca se mai pastreaza constanta frecarea :)
cel putin la prima impresie, nu am facut experimentul in mod real :)

TheFly
veteran
veteran

Mesaj de TheFly » 16 Mar 2016, 22:21

si daca ma gandesc mai bine, cred ca bruneta e expusa la stimuli mai de durata :)
cat de intens e rezultatul final (adica atacul rapitorului ca sa revenim la subiectul discutiei) e greu de spus.
In cazul comparatiei tale, tind sa cred ca tot la bruneta e mai intensa treaba, dar nu bag mana in foc ca se aplica si la salau.

oricum, provocatoare comparatia ta :), din pacate nu am cum sa mai fac studiul asta (daca veneai si tu cu problema acum vreo 6 ani, iti puteam da un raspuns fundamentat pe baza de experienta reala :P :lol:
Ultima oară modificat 16 Mar 2016, 22:24 de către TheFly, modificat 1 dată în total.

Spring
veteran
veteran

Mesaj de Spring » 16 Mar 2016, 22:23

:elkgrin:
complicat....
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 17 Mar 2016, 00:24

nu-s expert in fizica dar ii dau dreptate lui Spring, naluca va avea aceeasi viteza indiferent daca adunci 1m de sfoara pe un creion sau pe un pet, cu viteze de infasurare diferite dar cu aceeasi durata start-end sa zicem 5s.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 17 Mar 2016, 06:47

Un Twin Power de 2500 sau de 3000 cu raport mediu de 5.2-1 aduna 76 cm de fir pe tur de manivela.
Acelasi Twin Power marime 4000 cu raport (p.g.)de 4.4 la 1 aduna 70 cm de fir pe tur de manivela.
Centimetrii astia dati de producator sunt variabili,deoarece cm adunati la primele ture de manivela cand tamburul este pe jumatate golit sunt mai putini decat centimetrii aflati la capatul lanseului..cu cat nu stiu dar sunt sigur ca se poate calcula,pt. cine are vreme de asa ceva..
Asadar , viteza cu care vine naluca prin apa e variabila..iar un pescar simte la mana cum bate sau vine naluca si ajusteaza mereu viteza cu care invarte manivela.
Pescarii axati pe woblere-oscilante care adapteaza constant viteza de recuperare pe stimulii nalucii prind peste mai mereu.
I se mai spune ''mana'' sau ''bulan''..
Dupa mine marimea 4000 PG. de la Shimano este superideala pentru asa ceva,chiar si in multe situatii de pescuit cu jig.Un raport mare de recuperare il vad folositor in anumite cazuri pariculare de distanta mare sau daca trebuie prezentari frecvente in susul apei..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

fishmaster56
senior
senior

Mesaj de fishmaster56 » 17 Mar 2016, 07:54

Ma gandesc daca shalaii or fi citit studiul asta ca sa se conformeze ultimelor concluzii stiintifice... :?:

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 17 Mar 2016, 08:49

Hmmm...Cine se apuca de facut mulinete custom ?! :shock: Ca am o comanda ... :lol:
Ps: totusi s-a deschis si la stiuca ,asa ca nu inteleg studiile astea de "iarna" :elkgrin:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 17 Mar 2016, 10:55

Salut. Userul Spring are dreptate in tot ce a spus legat de aceasta tema. Nu am nici o indoiala ca viteza nalucii e aceeasi in ambele cazuri. Este evident ca era o eroare in enunt la faza: ,, putem afirma ca v1 diferit de v2". Fiindca nu cred ca un cercetator poate fi atat de ,,limitat" sau distrat, raman la impresia initiala, aceea ca nu este decat o farsa. Una suficient de elaborata ca sa induca in eroare. Rew.

florinc20
junior
junior

Mesaj de florinc20 » 17 Mar 2016, 12:28

Salut

@semlecangheorghe
O corectie daca imi permiti: tamburul la mulinetele de spin este fix. Se invarte de fapt rotorul si lungimea de fir recuperata e data de distanta parcursa de galet la o tura de manivela. Avand in vedere ca acea distanta e constanta, e irelevant daca tamburul e mai plin sau mai putin plin si prin urmare, vei recupera aceasi lungime de fir cu tamburul gol sau plin.

Scrie răspuns