Angrenajul pinion roata conducatoare e din ce face Shimano angranjele si la alte mulinete si care tin bune mersi.Rotitele secundare sunt din teflon cum e la Biomaster , Sustain sau alte modele.Eu le am de ani de zile si functioneaza foarte bine.Mai stiu pe cineva care vorbind tot asa simplist si superficial o postat pe facebook ca ''stella fi nu mai are rulment la galet''..dupa cateva ore o sters postarea..mai stiu pe unul care si-a luat stradic fb-ul asta si tot asa o inceput sa zica ca nu are rulmenti pe lateral , la galet, etc..Cand o fost sa explice de unde stie el o dat din colt in colt ..vorbea fara sa stie, ca asa o auzit el..Si am mai gasit pe un forum strain un topic cu un nene extrem de revoltat care din chiar titlul topicului zicea ca inginerii de la Shimano sunt de rahat pentru ca nu au proiectat bine galetul de la Stella lui pentru ca i s-a blocat rola.Cineva i-a spus sa puna o poza si cand a facut-o , parerea unanima a forumistilor a fost ca omul montase gresit ansamblul galet, dupa ce il desfacuse..dar mno..inginerii de la Shimano erau de vina.
Stradic FK a fost prima serie de stradic pe care care au implementat conceptul Hagane=sistem de protectie marita pe la antirevers, coca, angrenaj cu denumirea comerciala ''hagane'', centru de greutate al mulinetei modificat in asa fel incat sa nu oboseasca mana ..greutatea mulinetei este undeva in standardele cu care ne obisnuisem pina atunci, undeva la 230-240 gr pentru marimea 2500-3000.La scurt timp dupa seria FK apare seria FB . Unii au zis ca FK ar fi fost un esec si de aceea au ''carpito'' cu FB..Daca era asa, eu cred ca ar fi retras pur si simplu FK de pe piata..Seria FB este de fapt versiunea hagane a unui hibrid dintre prima serie Stradic CI4+ si Rarenium CI4+ dupa cum reiese din clipul de mai jos.
https://www.youtube.com/watch?v=exiWrgH4wvY
Diferenta dintre FK si FB este in legatura cu materialele folosite, mai exact CI4+ .Acesta ii confera FB-ului o greutate mai mica decat a modelului FK, respectiv 190 gr. 240 gr versus 190 gr.
Diferenta principala o constituie rotorul.Se stie ca rotoarele grele au inertie mare. Acest lucru afecteaza felul cum ruleaza, si perceptia generala a pescarului asupra nalucii.Nu stii cum e asta pina nu incerci o astfel de mulineta ,echipata cu un fir subtire , matasos, de ultima generatie..pe o lanseta facuta pe masura ei..Rotorul FB este facut dintr-un astfel de material, si geometria lui este diferita fata de FK, rezultand peransamblu o mulineta mult mai usoara si destul de puternica avand in vedere materialele folosite.La ambele modele roata conducatoare este acoperita cu acel strat negru protector care era si pe vechiul model Stella FB , model considerat de catre unii ca fiind foarte reusit.Din punctul meu de vedere Stradic FB este ca si conceptie generala asemanator cu Vanquish Hagane model la care s-au urmarit cam aceleasi lucruri , insa cu materiale de mai buna calitate ..Oricum ar fi, stradic se poate imbunatati cu rulmenti si saibe, daca trebuie si este o mulineta foarte buna ca si raport pret-calitate.
Si-Gi Lures wobblers&more..
.