stift-ul pin si siguranta pentru elicie motor de barca
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Re: stift-ul pin si siguranta pentru elicie motor de barca
Daca se cunoaste cuplul maxim de tractiune al elicei si diametrul cuiului, se poate in principiu calcula tensiunea (forta ) de forfecare in daN/mm2 si dintr-un tabel de rezistenta a materialelor se dermina materialul .
-
- veteran
Alama am folosit si eu...doar ca iti trebuie de diametru care sa intre prin garura de la rotor...ringogabi scrie:@ jonah![]()
@tudor: la cui m-am gandit si eu astazi cand l-am desfacut. Problema e ca stiftul ala trebuie sa se rupa foarte usor in caz de blocaj a eliciei, asa cum am patit eu cand m-am lovit in apa de un banc de nisip. Daca cuiul e din otel si nu se rupe repede, s-ar putea sa am nevoie de alte angrenaje, ori acestea costa cat un motor. Am citit intre timp o postare facuta pe un forum de un pescar din Canada care s-a lovit de cateva ori de stanci pe sub apa si zicea ca alama ar fi materialul cel mai bun pt asa ceva.
In rest se rupe cind e cazul.

Cuiele sunt riscante ....dar daca nu ai ce face la fara locului te descurci asa ca romanul.

pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!
-
- utilizator constant
gabi, fa tu calculele ca iti cumpar eu cuiul...danone scrie:Daca se cunoaste cuplul maxim de tractiune al elicei si diametrul cuiului, se poate in principiu calcula tensiunea (forta ) de forfecare in daN/mm2 si dintr-un tabel de rezistenta a materialelor se dermina materialul .

Dane le-am facut, dar mi-a dat cu virgula
Joaca putin in ax dar sper sa mearga.

-
- veteran
Nu-i bai colegu, aca joaca putin se si rupe mai repee in caz e lovitura ...ringogabi scrie:Dane le-am facut, dar mi-a dat cu virgulaJoaca putin in ax dar sper sa mearga.

Sper sa nu mai am partea de nici un banc de nisip in mijlocul lacului.
No, ca am rupt si eu Shear pin-ul tot la un Mercury de 3.3. Am gasit de schimb la piapapunctro dar la 50 si ceva de lei prefer sa incerc varianta cu pin din alama. Pana una alta am facut unul din partea fina, fara filet al unui holzsurub. Din ce zic cei de la Mercury pin-ul ar trebui sa fie de 24 mm lungime si 4 mm diametru..... asta daca mai intereseaza pe cineva cotele.

Eu la un yamaha de 3.5 in 2 timpi i-am pus stift-pinul din electrod de 4 pe care l-am taiat la dimensiune si totul e perfect.
Adevarul serveste un dus rece prostiei calde
-
- veteran
E ok , intradevar dar cu cred ca-i casant asa cum ar treui sa fie de fapt .....rolul stiftului este sa se rupa instant la lovitura ca sa protejeze elicea si angrenajele....jacks scrie:Eu la un yamaha de 3.5 in 2 timpi i-am pus stift-pinul din electrod de 4 pe care l-am taiat la dimensiune si totul e perfect.