sfat lanseta stiuca
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
antoniu a scris:
....catana de la shimano.Ca si putere de aruncare e ok.rezerva de putere in blanc la fel.senzitivitate super la cele mai fine atingeri.Problema incepe in momentul in care intra stiuca mare.Nu ai aproape nici un control la peste.Este prea elastic blancul si pestele face ce vrea.Ieri am fost iesit la stiuca putin si am avut cateva prezentari de stiuca mare si efectiv nu am putut controla pestele.Sa dus unde a vrut ea si nu a fost cu happy end pentru mine.Pana in 2 kile e ok de acolo in sus e problema.De obicei folosesc linguri de la5-6 la 14-15g si rotative destul de grele.As fii interesat de un bat pana in sase sapte sute de lei.
sa o luam cu inceputul . NU cunosc shimano catana si nici nu am pus mina pe ea macar.
cum adica ,, rezerva de putere e OK " ? asociat cu asta ,,Este prea elastic blancul si pestele face ce vrea "
sigur nu ai tu ceva probleme cu drilul ? poate ca ai insuficienta experienta . poate te ajuta un model mai lung de bat , spun poate pentru ca eu sunt adeptul betelor scurte
cam ori ce bat de la care ceri sa arunce doar 15 grame va fi moale in dril cu peste mare si va fi usor depasit in lupta .asta in cazul in care vrei sa te orientezi catre ceva gen CW 5-15 g . mai degraba te orientezi catre ceva gen CW 10-30 sau mai mult 20-40 de exemplu . un bat bun va arunca bine si 5 grame si 35 g .
de ce nu incerci batul de vobler sa vezi cum se comporta cu linguri si cum te descurci cu el in cazul stiuci mari ? stiu ca cel putin teoretic au alte actiuni si alte puteri dar mai stii ? poate iti place .
crezi ca daca dai 6-700lei pe bat acesta face singur ceva ? tot tu vei fi cel care teoretic conduce lupta iar lanseta va fi doar o unealta care daca o folosesti bine isi face treaba bine daca nu .....
eu zic mai gindeste-te la suma . la bani astia eu nu iti pot recomanda nimic . este o suma de bani care nu sunt dispus sa o dau pe un bat de pescuit (cel putin momentan , mai stiu eu ce pitici imi vin )
....catana de la shimano.Ca si putere de aruncare e ok.rezerva de putere in blanc la fel.senzitivitate super la cele mai fine atingeri.Problema incepe in momentul in care intra stiuca mare.Nu ai aproape nici un control la peste.Este prea elastic blancul si pestele face ce vrea.Ieri am fost iesit la stiuca putin si am avut cateva prezentari de stiuca mare si efectiv nu am putut controla pestele.Sa dus unde a vrut ea si nu a fost cu happy end pentru mine.Pana in 2 kile e ok de acolo in sus e problema.De obicei folosesc linguri de la5-6 la 14-15g si rotative destul de grele.As fii interesat de un bat pana in sase sapte sute de lei.
sa o luam cu inceputul . NU cunosc shimano catana si nici nu am pus mina pe ea macar.
cum adica ,, rezerva de putere e OK " ? asociat cu asta ,,Este prea elastic blancul si pestele face ce vrea "
sigur nu ai tu ceva probleme cu drilul ? poate ca ai insuficienta experienta . poate te ajuta un model mai lung de bat , spun poate pentru ca eu sunt adeptul betelor scurte
cam ori ce bat de la care ceri sa arunce doar 15 grame va fi moale in dril cu peste mare si va fi usor depasit in lupta .asta in cazul in care vrei sa te orientezi catre ceva gen CW 5-15 g . mai degraba te orientezi catre ceva gen CW 10-30 sau mai mult 20-40 de exemplu . un bat bun va arunca bine si 5 grame si 35 g .
de ce nu incerci batul de vobler sa vezi cum se comporta cu linguri si cum te descurci cu el in cazul stiuci mari ? stiu ca cel putin teoretic au alte actiuni si alte puteri dar mai stii ? poate iti place .
crezi ca daca dai 6-700lei pe bat acesta face singur ceva ? tot tu vei fi cel care teoretic conduce lupta iar lanseta va fi doar o unealta care daca o folosesti bine isi face treaba bine daca nu .....
eu zic mai gindeste-te la suma . la bani astia eu nu iti pot recomanda nimic . este o suma de bani care nu sunt dispus sa o dau pe un bat de pescuit (cel putin momentan , mai stiu eu ce pitici imi vin )
corectcrezi ca daca dai 6-700lei pe bat acesta face singur ceva ? tot tu vei fi cel care teoretic conduce lupta iar lanseta va fi doar o unealta care daca o folosesti bine isi face treaba bine daca nu .....
"Luke, use the Force...the Force will be with you!"
la modo grosso vorbind, daca iei o lanseta mai tare de varf,vei intepa mai bine pestele,il vei controla mai usor cu riscul de a intinde coarda cand e mai nabadaioasa,drilul va fi mai rigid si chiar poate sa o aduci pe mal numai ca e un chichit:nu va mai juca lingura la fel ca cealalta,va trebui sa ajustezi incheietura mainii ca altfel ioc atacuri, mai multe ciocuri si mai putine prezentari decisive.it's youre choise
spun asta ca si eu am luat alta mai tare de varf putin si se cunoaste ca e altceva si inca lucrez la adaptare

"I love not man the less, but Nature more"....lord George G.Byron
- kingofbeasts
- veteran
Re: MERSI PRIETENI PESCARI
in general betele de stiuca sunt bete elastice ( cu actiune parabolica ) insa astea in general nu-ti ofera acelasi control in drill ca betele mai rigide pe care poti sa pui forta si sa dirijezi pestele cu ele. ceea ce cauti tu ar putea fi un bat cu actiune progresiva sau moderat rapida care sa fie totusi relativ moale pe varf astfel incat sa permita totusi lansetei sa se incarce bine pe lansare cu greutati mici si care sa permita aspiratia nalucii de catre peste dar care sa aiba suficienta tarie pe blanc astfel incat sa-ti ofere ceva control in drill. inteleg totodata ca vrei lanseta pentru balta avand in vedere ca pentru riu ai deja altceva. in cazul asta eu as opta pentru o lanseta ceva mai lunga mai exact un 2,7 m ca sa iti dea un plus de lungime pe lanseu si sa compenseze astfel ceea ce se pierde prin renuntarea le elasticitate. daca zici ca o sa dai si cu rotative mai grele eu as opta pentru o putere de aruncare putin mai mare un 10 -40gr. sau chiar 25-50 gr.antoniu scrie:Problema incepe in momentul in care intra stiuca mare.Nu ai aproape nici un control la peste.Este prea elastic blancul si pestele face ce vrea.Ieri am fost iesit la stiuca putin si am avut cateva prezentari de stiuca mare si efectiv nu am putut controla pestele.Sa dus unde a vrut ea si nu a fost cu happy end pentru mine.Pana in 2 kile e ok de acolo in sus e problema.De obicei folosesc linguri de la5-6 la 14-15g si rotative destul de grele.Pentru voblere am alt model de bat deci nu sunt interesat de sfaturi in sensu asta.As fii interesat de un bat pana in sase sapte sute de lei.Mentionez ca folosesc doar textil Md .POWER PRO CU REZISTENTA CAM LA 11.5 KG si mulineta RYIOBI ZAUBER 4000.
o astfel de lanseta ar putea fi asta:
http://www.monstru.ro/lansete-dam/176-l ... h-27m.html care arunca foarte bine lingurile noastre usoare (inclusiv pe cele sub 10 gr.) eu o am pe sora ei mai mare (2,7 m 30-60gr.) de ceva timp si nu am avut probleme nici la stiuci mari si nici la somn.
PT KEYMAKER
Mersi pentru opinia ta.Vreau sa-ti spun ca pescuiesc aproximativ de 30 de ani si chiar nu am probleme de tehnica fara sa fiu lipsit de modestie.Poate am unele lacune dar invatam tot timpul din fiecare dril,parerea mea cel putin.Ideea era ca lanseta nu are rezerva de putere la drilurile cu pesti mari.Mersi oricum.
exista lansete care-s elastice numai pe varf, si numai in lanseu si in drill...daca o sa ne intalnim, o sa-ti arat eu una...keymaker scrie:adica el obisnuit cu lanseta lui mai moale care accepta greseli (sa aiba frana mai stransa de ex.)in timpul drilului datorita elasticitatii,sa riste in cazul noii lansete sa rupa linia...
ca idee, mie imi plac lansetele foarte tari pe varf, imi fac una acuma care este muuuuullllt, dar mult mai tare decat un pulse de 15-50g...
dar la stiuca, si nu o spun numai eu, o lanseta cu un varf moale te ajuta sa joci si naluca mai bine(sliderul si lingura il faci sa danseze mult mai frumoas cu o lanseta mai bleaga pe varf) si mai si atenueaza foarte bine socurile care le da stiuca dand din cap sau cand face lumanari....
lanseta tare pe varf, la stiuca te ajuta doar sa intepi mai bine(presupanand ca ai rabdare 3-5secunde dupa atac ca sa apuce sa „infuleceâ€
kingofbeasts
Mersi de opinie prietene.Am omis sa specific ca SHIMANO CATANA care il folosesc are 2,70m si actiune 15-40g.Arunca bine,semnalizeaza corect atacul,inteapa bine,dril bun dar pana la o limita care se afla pe la 2kg.Am nevoie de ceva mai rigid pe varf si cu actiune fast.Exista pe piata un milion de bete si toti atatia oameni sa-ti deie sfaturi.Ma gandeam ca poate are careva ceva asemanator cu ce as vrea eu.In sensu asta am lansat intrebarea asta.oricum pana acum sfatul tau mi sa parut cel mai pertinent.Astept opinii in continuare.Mersi.
ahhhh....si sa nu uit...ca sa iti dai seama cat de puternica este Skeet Reesul pe talon, am tras stiuci de 4kg 20m pe iarba cu un somoiog de inca 1kg de iarba vreo 25m pe bradis, am ridicat in lanseta stiuci de 2-3kg si un metru...si n-are nici pe dracu...
acum o luna am agatat un monofilament noaptea am tras de lanseta cat am putut, in jumatatea dinspre cotor este foarte rigida...
iar acum doua luni am rupt PP de 15lb cu un jig agatat in cioata din lanseta...
deci....tine la tavaleala, eu zic ca n-are nici o problema in da afara si un somn de 10-15kg pe curent...deci si la stiucile alea record ar trebui sa fie suficienta....
acum o luna am agatat un monofilament noaptea am tras de lanseta cat am putut, in jumatatea dinspre cotor este foarte rigida...
iar acum doua luni am rupt PP de 15lb cu un jig agatat in cioata din lanseta...
deci....tine la tavaleala, eu zic ca n-are nici o problema in da afara si un somn de 10-15kg pe curent...deci si la stiucile alea record ar trebui sa fie suficienta....