Sfat folosire matrita plumbi
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Sfat folosire matrita plumbi
Am o matrita pentru turnat plumbi pentru stationar. Matrita este luata de pe un site nemtesc (nu mai retin cum se numeste) si este din duraluminiu (cred). Spuneti-mi, va rog, daca la folosire matrita trebuie incinsa sau o folosesc rece. Daca o folosesc rece, plumbul nu va "ingheta" aiurea rezultand un produs stratificat? Daca o incalzesc la aragaz, nu se deterioreaza matrita?
Bucuresti
Presupun ca se foloseste ca si cea de turnat jiguri..... Nu trebuie incalzita, dupa prima turnare se incalzeste destul..... iar cat despre "inghetarea" plumbului aiurea stratificat nu-ti fa probleme. Ideea e sa torni plumbul fara pauze in matrita, cu alte cuvinte.... sa nu umpli juma de matrita.... sa te mai gandesti apoi sa o umpli.....
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...
- stefanflorin
- veteran
Poti sa o incalzesti si cu o lumanare, cateva secunde fiecare cavitate e de ajuns. Daca nu, poti cum spune prietenul ULK, sa torni o serie si apoi le repui la topit daca nu ti-au iesit bine. Daca poti turna cu precizie fix in mijlocul orificului cavitatii, si nu ti se prelinge pe peretii interiori prea tare, e posibil ca si la prima turnare sa iti iasa toate bune, e important sa ai plumbul la o temperatura buna, e de preferat vreo 370-380 de grade. La 400 mai degaja ceva gaze nasolae. Se topeste la 327 de grade. Deci as spune ca nu ai ce umbla pe la aragaz, nu are rost.
-
- veteran
Matritele se pot modifica, folosind o dalta pentru metale dar poti gresi si exista riscul sa o strici de tot. In compartimentelele pentru carlige, chiar daca scrie 4/0, este destul de probabil sa incapa si un 3/0 sau 2/0 ori un 5/0. Variatiile insa sunt mici in functie de tipul de matrita si tipurile de carlige. Cele mai mari probleme sunt la carligele tip heavy wire, cu sarma (tija) groasa, care cam incap numai la fix. Ce fel de modificare ati vrea sa faceti? Practic, ce nu potriveste?