Sfat folosire matrita plumbi

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

feugen
veteran
veteran

Sfat folosire matrita plumbi

Mesaj de feugen » 14 Feb 2011, 08:48

Am o matrita pentru turnat plumbi pentru stationar. Matrita este luata de pe un site nemtesc (nu mai retin cum se numeste) si este din duraluminiu (cred). Spuneti-mi, va rog, daca la folosire matrita trebuie incinsa sau o folosesc rece. Daca o folosesc rece, plumbul nu va "ingheta" aiurea rezultand un produs stratificat? Daca o incalzesc la aragaz, nu se deterioreaza matrita?
Bucuresti

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 14 Feb 2011, 08:56

Presupun ca se foloseste ca si cea de turnat jiguri..... Nu trebuie incalzita, dupa prima turnare se incalzeste destul..... iar cat despre "inghetarea" plumbului aiurea stratificat nu-ti fa probleme. Ideea e sa torni plumbul fara pauze in matrita, cu alte cuvinte.... sa nu umpli juma de matrita.... sa te mai gandesti apoi sa o umpli.....
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 14 Feb 2011, 09:37

Eu incalzesc matrita dar nu pana se inroseste. Asta ca sa nu se intareasca plumbul inainte sa ia forma dorita.

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 14 Feb 2011, 09:38

sa fie plumbul bine incins si nu ai probleme.
Urasc atarnatorii!

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 14 Feb 2011, 09:39

stefanflorin scrie:sa fie plumbul bine incins si nu ai probleme.
aproape topit, nu ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 14 Feb 2011, 10:21

Incalzit in prealabil...sau cateva turnari "false" si lasi plumbul inauntru un minut doua..sa preia caldura.
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 14 Feb 2011, 10:38

Poti sa o incalzesti si cu o lumanare, cateva secunde fiecare cavitate e de ajuns. Daca nu, poti cum spune prietenul ULK, sa torni o serie si apoi le repui la topit daca nu ti-au iesit bine. Daca poti turna cu precizie fix in mijlocul orificului cavitatii, si nu ti se prelinge pe peretii interiori prea tare, e posibil ca si la prima turnare sa iti iasa toate bune, e important sa ai plumbul la o temperatura buna, e de preferat vreo 370-380 de grade. La 400 mai degaja ceva gaze nasolae. Se topeste la 327 de grade. Deci as spune ca nu ai ce umbla pe la aragaz, nu are rost.
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 14 Feb 2011, 11:35

cred ca cea mai mare smecherie la o matrita e cum putem folosi alte carlige de jig, altele decat cele recomandate de producator .
ca idee tre facute niste modificari care sa nu paradeasca matrita.
aveti idei ,exemple ?
walleye

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 14 Feb 2011, 11:46

Matritele se pot modifica, folosind o dalta pentru metale dar poti gresi si exista riscul sa o strici de tot. In compartimentelele pentru carlige, chiar daca scrie 4/0, este destul de probabil sa incapa si un 3/0 sau 2/0 ori un 5/0. Variatiile insa sunt mici in functie de tipul de matrita si tipurile de carlige. Cele mai mari probleme sunt la carligele tip heavy wire, cu sarma (tija) groasa, care cam incap numai la fix. Ce fel de modificare ati vrea sa faceti? Practic, ce nu potriveste?
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 14 Feb 2011, 12:57

Parca mi-e teama sa incalzesc matrita la flacara. Mi se pare OK sa fac cateva turnari de proba pana nu mai rebuteaza si apoi sa dau drumul la "serie".
Bucuresti

Scrie răspuns