Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
tdum
veteran
veteran

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 08 Ian 2019, 10:35

Da, domnule Pavalascdan, acea zon? a r?mas accesibil? apei în lipsa barierei magnetice, neavând în zona respectiv? o protec?ie mai bun? decât suratele mai ieftine. E egal? acum în acel punct cu Exceller EA, Revros, Ninja, etc. ?i are contraindica?ii pentru îmb?iere. De la bun început, am fost sceptic la ideea de a avea magne?i în mulinete ?i implicit, uleiul aferent. Pe m?sur? ce trece timpul, sunt din ce în ce mai convins c? aceasta a fost una din cele mai nefericite idei... Prefer pentru mine vechiturile inoxidabile de la Daiwa, full metal, care nu p??esc nimic dac? iau ap?.

A?a cum spune dl. Alan Hawk (un guru al mulinetelor de peste ocean) firma Daiwa, nu distribuie pre?iosul ulei magnetic nim?nui, lucru care l-a ofticat teribil. Am auzit c? unii folosesc surogate (ulei amestecat cu toner de imprimant?) care, poate pentru o vreme î?i fac treaba, dar eu nu am încercat a?a ceva. Am încercat cu membrane din plastic, pâsl? uns?, micro-simeringuri din cauciuc, dar nu am g?sit pân? acum o metod? care s? nu dea efecte adverse ?i s? m? mul?umesc? pe deplin, a?a c? nu fac recomand?ri în acest moment ?i nu fac publice tentative de rezolvare nerealist? a problemei. Subiectul r?mâne îns? în aten?ia mea ?i când voi avea o solu?ie viabil?, nu o voi ?ine secret?.

Urmeaz? o postare cu o Daiwa Ninja 3000 blocat?. Identificarea cauzei ?i a efectului dar ?i rezolvarea problemei.

Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 08 Ian 2019, 11:37

Ast?zi, despre o mulinet? Daiwa Ninja care arat? bine, nu poart? urmele nici unei lovituri, dar, totu?i, e blocat? r?u. A mai v?zut cineva a?a ceva? Sau am eu ,,noroc" de cazurile disperate:
Imagine

Începem demontarea pas cu pas a componentelor si teste dup? fiecare component? îndep?rtat?, încerc?m determinarea prin excludere a locului blocajului:
- Demontat? manivela ?i tamburul - blocaj înc? prezent.
- Demontat rotorul - blocaj înc? prezent.
- Demontat capacul carterului - blocaj înc? prezent.
- Demontat pinionul conduc?tor - blocaj înc? prezent.
- Demontate axele antitorsiune - blocaj înc? prezent:
Imagine

La demontarea pinionului din bronz pe care st? rotorul, blocajul a devenit evident.
Imagine

Axul strâmb e cel care producea blocajul:
Imagine

Metoda de remediere. Se prinde în menghin? (protejat cu hâtrie) axul ?i se trage gradual, treptat, pân? la revenirea la forma rectilinie:
Imagine

Preventiv, am îndep?rtat muchiile (bavurile) de pe ambele fe?e ale suportului antitorsiune, despre care v-am semnalat cu alte ocazii c? poate produce blocaje pe bara antitorsiune. În special în zona indicat? mai jos:
Imagine

Am identificat în tambur ?i una din cauze care asociat? cu stângerea excesiv? a frânei, a dus la îndoirea axului. Discurile de fric?iune, uscate ?i tasate! Am spus una din cauze, fiindc? mai e una, impardonabil? din punctul meu de vedere ?i anume, un ax al tamburului construit din metal moale.
Se vede în poza de mai jos faptul ca la acest model, knobul manivelei e nituit pe brat, nu este prins cu ?urub.
Imagine

Uns? ?i asamblat?, a redobândit mi?carea fluid? ?i irepro?abil? pe care mul?i dintre noi am experimentat-o la noua genera?ie de Daiwe. În poza de mai jos se vede un spa?iu inestetic ?i nejustificat de mare (am introdus lera de 0,8mm) între capacul din coad? ?i carcas?. V? întreb pe dumneavoastr? stima?i colegi de forum, de ce crede?i c? a fost gândit a?a??? Din punctul meu de vedere nu exist? nici o ra?iune, e doar un spa?iu în care se poate acumula ap? ?i mizerie. De ce l-au f?cut a?a???
Imagine

Toate bune ?i frumoase, dar nici pe departe mul?umitor de durabile ?i suficient de bine gândite, a?a cum ne-am dori cu to?ii.

Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 08 Ian 2019, 18:07

Stima?i colegi de forum, v? solicit ajutorul sub form? de opinie într-o chestiune pe care am s? v-o prezint în cele ce urmeaz?:

Este vorba de o mulinet? Shimano Stella FJ nou? care este înc? în garan?ie. Nu am s-o deschid, fiindc? n-ar fi corect, de?i a? putea s-o fac f?r? s? las urme. Asupra ei planeaz? îns? ceva suspiciuni, astfel:

Joc mai mare al axului tamburului (în?untru-afar?). Am ata?at cu vaselin? un reper din hârtie ca sa vede?i diferen?a dup? deplasarea axului.
Imagine

Jocul e mai mare decât la Stella FI sau Vanquish ori Twin Power din acela?i leat cu FI:
Imagine

Dac? ?in rotorul fix fa?? de corpul mulinetei ?i suplimentar blocat ?i cu o scobitoare, a?a cum se vede mai jos ?i mi?c de manivel? înainte-înapoi, aceasta are un joc de cca 1mm care tradeaz? un joc între din?ii angrenajului conduc?tor ?i cei ai celui condus. Dac? scot scobitoarea ?i fac aceea?i prob?, jocul manivelei cre?te la 2mm, fiindc? rotorul se ridic? ?i se coboar? fa?? de carcas?, f?r? se roti ?i se creeaz? un joc suplimentar care se cumuleaz? cu primul (cel între din?i)!
Imagine

În alt? ordine de idei, mulineta nu este nici foarte silen?ioas?. Se aude un fin mârâit ?i un fâ?âit. Acestea pot fi mult mai bine puse în eviden?? daca se atinge cu ,,coada" mulinetei de tablia mesei sau de o cutie, în timp ce rotim manivela, a?a ca în poza de mai jos ?i poate avea legatur? cu o ungere deficitar?. În poz? mulineta se rote?te, dar timpul de expunere e scurt ?i nu se vede mi?carea:
Imagine

Montat? pe un cotor de b?? pentru probe în sarcin?, am determinat înc? un joc al axului tamburului, care se mi?c? (cca 1,5mm) chiar cu tot cu rotor dac? mi?c?m cu dou? degete axul, înspre ?i dinspre mandrin? (joc lateral).
Imagine

Aceasta e mulineta ?i la testul în sarcin? s-a comportat acceptabil (poate nu pentru o Stella), deci e func?ional?:
Imagine

M? intereseaz? p?rerea dumneavoastr?. Face sau nu obiectul garan?iei? Merit? deranjul de a fi dus? în service-ul specializat în baza certificatului de garan?ie? Sunt ?anse s-o accepte spre rezolvare?

Rew.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 09 Ian 2019, 12:49

am si eu o stella fj C3000 si e f bine legata .
Parerea mea e ca trebuie dusa in service dintr-un singur motiv : se misca rotorul fata de ax !
in mod normal nu e strans bine si s-ar rezolva rapid ....
nu stiu cat s-a pescuit cu ea cu jocul ala in rotor ....daca s-a pescuit mult e posibil sa fi cauzat uzuri premature

simplul fapt ca manivela se misca atunci cand se tin corpul si rotorul blocate nu indica neparat uzura pinioanelor
trebuie verificat jocul manivelei in lungul axului pinionului conducator . daca exista joc acolo se pune o saiba supoimentara si e rezolvat. Daca nu exista joc, abia atunci se poate banui o uzura.
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 09 Ian 2019, 16:59

Mul?umesc pt. r?spuns dl. Sorin. A?a l-am sf?tuit ?i eu pe proprietar, s? o trimit? în service, (de?i puteam s? o rezolv eu) fiindc? un feedback negativ, puternic ?i intransigent din partea consumatorilor, ar trebui s?-i determine pe produc?tori s? fie mai aten?i la controlul de calitate. Dac? nu, atunci s?-?i asume ce au f?cut prost ?i s? onoreze certificatul de garan?ie. A?a a r?mas. Sper s? i-o rezolve. Dac? nu, atunci vedem împreun? ce este de f?cut, ca s? se ridice la valoarea numelui pe care îl poart?.

Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 09 Ian 2019, 18:09

Azi am servisat înc? dou? mulinete Shimano ?i Daiwa. Am f?cut câteva poze cu micile probleme ce pot fi corectate cu ocazia opera?iunilor de între?inere.

1) Daiwa Exceler HA. (sau alte modele construite pe aceea?i platform?, de ex. Legalis HA).

Dac? se aude un fâ?âit intermitent la fiecare tur? a rotorului, sursa poate fi cea indicat? în poza de mai jos ?i se elimin? prin ajustarea cotei acelui orificiu folosind un burghiu, sau un biax, sau un ?mirghel f?cut sul, sau o pil? rotund?. Eu am folosit un biax ?i am m?rit cu 0.2mm diametrul, pentru a creea o gard? suplimentar? de 0.1mm fa?? de baza rotorului care se învârte în interiorul acestei piese.
Imagine

La mai toate aceste mulinete, rulmentul din capacul carterului are joc în acest capac. Se da un strat de vopsea cu uscare rapid? pe c?ma?a exterioar? a rulmentului:
Imagine

Dup? dou? trei minute se preseaz? în capac, jocul devenind zero, a?a:
Imagine

Întotdeauna e bine s? verific?m prelucrarea urechii închise a racordului de oscila?ie/antitorsiune la aceste modele. Ei bine, acesta avea una din supraafe?e (pe marginea orificiului) debavurat? din fabric?, iat?:
Imagine

Dar pe partea cealalt? avea bavuri (margini ascu?ite) cum se vede mai jos ?i a fost necesar? îndep?rtarea lor a?a cum am descris cu dou? post?ri mai în urm? (la Ninja)
Imagine

Adesea, rotorul are joc cu tot cu angrenaj ?i cu rulment, în sus ?i în jos. Pentru eliminarea acestui joc, se depune un strat de vopsea pe marginile (muchiile) c?m??ii exterioare a rulmentului, apoi dup? o uscare de cca. 2 minute, se introduce rulmentul în carcas?, a?a:
Imagine

Apoi, înainte de uscarea total? a vopselei, se monteaz? rama ce închide rulmentul, a?a:
Imagine

2) Shimano Aero ci4+

Am g?sit un interior surprinz?tor de bine uns,, cu excepâia barelor de antitorsiune:
Imagine

întruc?t era un joc mare de-a lungul axului tamburului, am extras axul f?r? s? deschid camera cursorului. În felul acesta putem verifica cu o penset? atât jocul lateral cât ?i cel în profunzime al cursorului ?i putem aprecia ce avem de f?cut. A?a:
Imagine

A necesitat compensarea jocului lateral al buc?ei cu vopsea pe exteriorul s?u, apoi presarea acesteia în camera cursorului, peste acesta ?i acoperirea peste buc?a cu ?aiba distan?ier? cum se vede în poza urm?torare. Înainte de a închide capacul camerei cursorului, am pus vopsea ?i între ?aiba distan?ier? ?i capac, astfel jocul în profunzime al cursorului s-a autoreglat prin strângerea capacului.
Imagine

E obligatorie verificarea ulterioar? a mi?c?rii corecte, dar f?r? jocuri a cursorului în camera sa ?i ungerea, a?a:
Imagine

Aceast? mulinet? are carcasa din ci4+, bare de antitorsiune din aluminiu ?i ceva pinioane din plastic. Sp?late, nu au tr?dat nici un fel de uzuri. Precizia de prelucrare a acestora pare bun? ?i cred c? vor rezista mul?umitor în timp:
Imagine

Capacul carterului este destul de elastic. Am observat acest lucru la strângerea celor 4 ?uruburi care îl fixeaz?. La o strângere ferm?, poate presa pinionul conduc?tor mai mult decât e nevoie peste cel condus, deci ttrebuie umblat la distan?iere ?i în func?ie de ?trângerea capacului la acest model. Alte probleme nu am g?sit la acest model.

Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 11 Ian 2019, 11:30

Azi am stabilit un record de timp (scurt) în repararea unei mulinete. În jur de 10 secunde. F?r? scule. Poate sun? chiar u?or anecdotic, dar s-a petrecut cam a?a:
Unul nec?jit r?u:
- Bun? ziua!
- Bun? ziua!
- Am o problem? cu o mulinet? ?i un prieten m-a trimis la dumneavoastr? s? m? ajuta?i. E nou?, am luat-o de ,,afar?" ?i era bun?, (spunând asta, scoate din plas? o Shimano Stella ) dar acas?, am observat c? nu pot s? deschid pickupul... Uita?i, în pozi?ia asta, când tamburul e sus.
- P?i, se vede c? ave?i pickupul deformat, i-am spus. În pozi?ia închis, e mult prea jos... Dac? îmi permite?i... ?i mi-a dat omul mulineta, pe care am apucat-o de extremit??ile pickupului cu ambele mâini ?i presând u?or cu ambele police (degetele mari), am adus sârma pickupului în pozi?ia firesc?, dup? care i-am întins mulineta. Gata!
- Cum gata?
- E ok. Func?ionez? bine de acum. O învârte, o testeaz? ?i zice:
- E clar, am f?cut o prostie când am renun?at la cutie, dar a?a mi-a înc?put mai bine în bagaje. O s? am grij? de acum... V? mul?umesc ?i v? r?mân dator! S?n?tate!
- S-o folosi?i s?n?tos. Numai bine!
Am dat mâna ?i a plecat fericit.

Asta a fost tot ?i v-am povestit nu pentru c? era o Stella, ci pentru c? trebuie avut? grij? la transport cu pickupurile, întrucât deformarea lor nu are doar urm?ri estetice, ci ?i practice. Acest aspect l-am întâlnit la multe mulinete ?i nu ?ine de marca acestora. Sigur ave?i ?i dv. cuno?tin?? de situa?ii similare.

Eu recomand, dac? e posibil? decuplarea antireturului ?i eventual, chiar punerea mulinetelor în pachete în vederea transportului, cu pickupul în pozi?ia deschis, sau semi-deschis.

Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 11 Ian 2019, 21:38

Clarificare.

Un amic care-mi urmareste postarile, a avut nelamuriri la postarea mea recenta cu mulineta Shimano Stella FJ. Nu a inteles ce se vede de culoare galbena in primele doua fotografii si ce e cu hartiuta aceea. M-am uitat inapoi pe fotografiile respective si mi-am dat seama ca am uitat sa specific in postare, ca am folosit o rondela de cauciuc (galbena) ca sa imobilizez cat de cat miscarea manivelei, asa ca am prins-o de talpa mulinetei. Am facut asta, in scopul de a arata ce joc are axul tamburului (bineinteles cu tambur cu tot) datorita sistemului depanator (ax wormshaft sau/si cursor cu joc). Am imobilizat manivela ca sa surprind aceeasi pozitie a mulinetei intre cele doua poze, sa nu se rotesca cumva rotorul si am tras doar putin in afara de axul tamburului ca sa vedeti diferenta fata de reper. Spatiul acela care apare in a doua poza intre fusta tamburului si reperul de hartie, reprezinta jocul, care asa cum am precizat in postare mi se pare mai mare decat cel al generatiei anterioare de Stella, Vanquish ori Twin Power care mi-au ajuns pe mana si pe care vi le-am prezentat si dumneavoastra. Acest joc pare mic in poze, dar in realitate, cand miscam cu mana era incredibil de mare pt. o mulineta din aceasta generatie si de aceasta valoare. Aceste jocuri, nu se vindeca de la sine in timp ci cresc, putand duce chiar la blocarea intregii mulinete, cum am mai vorbit despre asta.

Am tinut sa explic suplimentar acum aceste detalii, fiindca daca amicul, care este cat de cat un tip cu abilitati tehnice, nu a inteles pe deplin fotografiile si explicatiile mele de deasupra fiecareia, atunci, am luat in calcul, ca mai pot fi oameni care au avut nelamuriri, doar ca nu au intrebat. Sunt recunoscator acestui om ca a fost discret si nu l-a luat gura pe dinainte sa se apuce sa vorbeasca in necunostinta de cauza la adresa mea si sa pice de prost cu o interpretare eronata, doar din superficialitatea sa de a procesa corect informatia.

Deci, in cele doua poze se vede o rondela de elastic galben ce imobilizeaza mulineta, iar reperul de hartie desemneaza jocul sistemului depanator la acea Stella FJ inca in garantie. Intre cele doua poze am miscat doar axul tamburului. La o mulineta imobilizata, nu trebuia sa fie posibil acest lucru.

Daca amicul a fost singurul care n-a inteles, imi cer scuze celorlalti pe care poate acum, i-am plictisit reluand postarea si ii rog sa-mi treaca cu vederea acest exces...

Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 12 Ian 2019, 09:26

Stimati colegi de forum, am sa va prezint in cele ce urmeaza o situatie jenanta care a aparut si o sa va rog sa va prezentati opiniile in legatura cu aceasta.

Userul ,, Kingofbests" cu rangul de veteran, membru activ pe acest forum (Activ ultima oar?:11 Ian 2019, 19:07) pe care multi dintre dv. il cunoasteti, a facut la adresa mea comentarii jignitoare in spatiul public si va arat in cele ce urmeaza despre ce este vorba, ca sa va puteti pronunta.

In postarea mea de pe acest topic, de la pagina 38 din 08 Ian 2019, orele 18:07 despre o mulineta Shimano Stella FJ (in garantie, dar cu ceva probleme), deasupra celei de a 2-a fotografii am scris despre jocurile mai mari ale axului acestei mulinete de generatie noua, fata de jocurile altora de generatie anterioara si se poate verifica:

,,Jocul e mai mare decât la Stella FI sau Vanquish ori Twin Power din acela?i leat cu FI:"

Afirmatiile userului ,,Kingofbeast"care se doreau un comentariu la propozitia mea de mai sus din postarea mea cu Stella FJ, sunt cele de mai jos si le-am adus aici cu copy/paste.
Deci, ,,Kingofbeasts" a afirmat in scris despre mine si citez:

" cineva care ?tie ce face nu compara cursa axului de Stella cu Vanquish sa TP ( postare pu?in mai sus pe acceasi pagina) .
Stella joaca in liga ei la capitolul tamburi fiind singurul model Shimano cu tamburul mai înalt ca restul modelelor( ma refer la partea activa care tine firul in primul rind) Din pricina asta ?i axul ei e mai lung ?i implicit cursa lui e mai mare . Când ?tii ce faci studiezi mai întâi subiectul ?i-ti faci temele cu privire la el înainte de orice altceva .

E o diferen?a între a ?tii ce faci ?i faci ce ?tii ."
Inchei citatul.

Asa cum se vede lesne, eu am vorbit despre un joc (pe care, am vazut de atatea ori impreuna cu dv. ca Shimano il neglijeaza in sistemul wormshft), iar ,,Kingofbests" mi-a atribuit un comentariu fals, (pe care nu l-am facut de fapt) ca mai apoi tot el sa sugereze ca nu stiu ceea ce fac. Nu am pomenit nimic de cursa axului! Vorbeam de jocuri!

Omul acesta mi-a zdruncinat (pentru a doua oara, fiindca a mai facut-o odata mai demult) increderea in capacitatea sa de analiza si de procesare a informatiilor. Multi il asculta insa fara replica...

,,Regele animalelor" a mai afirmat: ,, E o diferen?a între a ?tii ce faci ?i faci ce ?tii " Suna bine?
Sau era mai romanste asa: E o diferenta intre A STII CE FACi si A FACE CE STII.
sau la fel de corect e asa: E o diferenta intre STII CE FACI si FACI CE STII.

E clar, zic eu, ca mai sunt diferente si intre A STII CEEA CE VORBESTI si A VORBI CEEA CE STII, si intre multe altele...

Despre asta e vorba. Ma simt nedreptatit si va intreb cum ar trebui sa procedez. Sa astept scuze de la acest om, sau sa-l ignor, sau sa nu mai postez nimic ca sa nu mai poata fi interpretat eronat, etc. Voi tine cont de sugestiile dv. fiindca suntem o comunitate aici, pe acest forum si vreau sa am un aport agreabil pt. dv. Astept sugestii si va multumesc.

Rew.

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 12 Ian 2019, 10:51

Eu consider ca informatiile pe care ni le oferiti neconditionat nu pot fi decat benefice pt toti impatimitii, chiar si daca ar fi ceva interpretat gresit, tot constructiv e. Deci din punctul meu de vedere tineti-o tot asa si nu luati in seama micile rautati ale anumitor persoane, asa-s oamenii!
Urasc atarnatorii!

Scrie răspuns