Rod Building
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
lucius,
in principiu, punandu-i un dop in coada, si un strop in varf, s-ar etansa, insa ramane in el AER. in principiu, ar trebui USCAT si ventilat in interior iar ideal ar fi VIDAT, deoarece c m mare dusman al lucrurilor terestre este EROZIUNEA si RAZELE UV.
revenind la lansete, asta este PRINCIPALUL MOTIV pentru care se fisureaza, se sparg etc. Un blank proaspat (aasta nu poti s-o stii decat daca il cumperi ...de la producator), ar avea "garantia producatorului" undeva intre 5 si 8 ani, ca orice material sintetic. dupa acest timp, apar crapaturi milimicronice in anumite parti ale blankului, si in specil in partea superioara, cat si in partea cu care a stat LA SOARE ( partea de deasupra pe toata suprafata). acestea pot duce la asa numitele "stopuri cardiace", adica trosnit exact cand ti-e lumea mai draga.
Aici e vorba de PESCUIT INDELUNGAT, minim 2-3 zile pe saptamana si zi-lumina, precum si pescuit INTENS, cu pestti mari si multi
, nu ce vac majoritatea dintre noi 1 data pe sapt si uneori nici aia, cu pesti pana in 5-10kg, extremele astea fiind 1 pe an!
deci, cred ca nu e cazul sa ne facem probleme.
in principiu, punandu-i un dop in coada, si un strop in varf, s-ar etansa, insa ramane in el AER. in principiu, ar trebui USCAT si ventilat in interior iar ideal ar fi VIDAT, deoarece c m mare dusman al lucrurilor terestre este EROZIUNEA si RAZELE UV.
revenind la lansete, asta este PRINCIPALUL MOTIV pentru care se fisureaza, se sparg etc. Un blank proaspat (aasta nu poti s-o stii decat daca il cumperi ...de la producator), ar avea "garantia producatorului" undeva intre 5 si 8 ani, ca orice material sintetic. dupa acest timp, apar crapaturi milimicronice in anumite parti ale blankului, si in specil in partea superioara, cat si in partea cu care a stat LA SOARE ( partea de deasupra pe toata suprafata). acestea pot duce la asa numitele "stopuri cardiace", adica trosnit exact cand ti-e lumea mai draga.
Aici e vorba de PESCUIT INDELUNGAT, minim 2-3 zile pe saptamana si zi-lumina, precum si pescuit INTENS, cu pestti mari si multi

deci, cred ca nu e cazul sa ne facem probleme.

Traieste-ti visele, nu-ti visa trairile! 

Andrei, stii ce face O STICLA DE PLASTIC LA SOARE?
se DILATA! iar la prea mult soare POCNESTE!
iar la frig SE CONTRACTA!
asta daca e inchisa ermetic.
din fericire, ala e PLASTIC, iar noi vorbim aici de rasini, si cu alte grade de dilatare-contractare sau alte proprietati. Tot din fericire, si banalul "5 minute" DOAR se ingalbeneste la soare, tinand cca 1-2 ani pe matisaje fara probleme.
vezi cand dai un exemplu, fa-o ca la bass(pescuit), nu ca la scoala...
...ca se pare ca ti-a placut mai mult bass-ul(pescuit)... 
se DILATA! iar la prea mult soare POCNESTE!
iar la frig SE CONTRACTA!
asta daca e inchisa ermetic.
din fericire, ala e PLASTIC, iar noi vorbim aici de rasini, si cu alte grade de dilatare-contractare sau alte proprietati. Tot din fericire, si banalul "5 minute" DOAR se ingalbeneste la soare, tinand cca 1-2 ani pe matisaje fara probleme.
vezi cand dai un exemplu, fa-o ca la bass(pescuit), nu ca la scoala...

Cred ca am uitat suficiente sticle de plastic la soare....si sunt si mai multe pe darvari....care desi inchise....au aceeasi forma ca si iesite din fabrica.
Normal ca se dilata, e la mintea cocosului....dar nu suficient incat sa-si faca griji pentru ce s-ar putea intampla daca izoleaza ermetic lanseta, plus ca nu e un volum suficient de mare de aer(in lanseta) incat sa creeze probleme.
Ideale sunt multe....dar nu cred ca exista vre-un producator pe planeta asta care sa-si videze blankurile... In proportie de deste 90% toate lansetele sunt cu blancurile ermetizate....si n-a avut nimeni probleme din aceasta pricina. Nu acela e principalul motiv pentru care se fisureaza(mai bine zis nu e motivul pentru...)....ci uzura si statul la soare, rasinile si materialele folosite. Nicidecum din cauza ca blankurile au aer in ele...e cea mai mare aberatie pe care am auzit-o vre-odata...ar rade producatorii cu lacrimi daca ar auzi asa ceva.
Normal ca se dilata, e la mintea cocosului....dar nu suficient incat sa-si faca griji pentru ce s-ar putea intampla daca izoleaza ermetic lanseta, plus ca nu e un volum suficient de mare de aer(in lanseta) incat sa creeze probleme.
Ideale sunt multe....dar nu cred ca exista vre-un producator pe planeta asta care sa-si videze blankurile... In proportie de deste 90% toate lansetele sunt cu blancurile ermetizate....si n-a avut nimeni probleme din aceasta pricina. Nu acela e principalul motiv pentru care se fisureaza(mai bine zis nu e motivul pentru...)....ci uzura si statul la soare, rasinile si materialele folosite. Nicidecum din cauza ca blankurile au aer in ele...e cea mai mare aberatie pe care am auzit-o vre-odata...ar rade producatorii cu lacrimi daca ar auzi asa ceva.
Relaxeaza-te! N-are cum sa se strice de la asta. Tu inchizi la circa 20 grade. Din cauza ca blancul e bun conducator termic in interior, stand la soare, nu se poate ajunge la cine stie ce temperaturi. O variatie maxima ar fi de la -10 grade (ca nu pescuiesti cand e mai frig) la plus 50. Si aci exagerez. Folosind legile gazelor (adica formulele alea predate in liceu, mai ales legea lui Gay-Lussac) se calculeaza simplu ca presiunea nu poate sa varieze cu mai mult de 10%. O asa presiune nu poate face nimic. E echivalenta cu scufundarea batului la 1 m adancime in apa. Fix pix! Tu il strangi in mana mai tare de atat!Lucius scrie:M-am hotarit sa-mi construiesc o lanseta de spinning (prima) Din toamna caut materiale, ma documentez, si am reusit sa gasesc raspunsuri la nedumeririle mele in materie de rodbuilding. Totusi ma bantuie o problema: Daca inchid ermetic un blanc (dintr-o bucata) in cazul expunerii la soare se creaza presiune in interiorul blancului aceasta presiune schimba proprietatile blancului? sau mai rau il poate deteriora???
1. Vezi ca daca il videzi faci o diferenta de presiune intre interior si exterior de 1 atmosfera, nu de 0.1 atm cum iese de la variatia temperaturii. Deci nu ti-as recomanda. Daca vrei poti inlocui aerul din interior cu un gaz inert. Numai ca n-am auzit inca de ruginirea sau oxidarea carbonului, asa ca as lasa aerul ala in pace.terrybill scrie:lucius,
2. La faza cu razele UV m-ai lasat fara replica. Ce treaba au razele astea si de ce-s mai periculoase ca celelalte raze? (la asta se cere un raspuns numa in limita timpului disponibil, ca-i mai degraba o curiozitate stiintifica decat o conexiune cu pasiunea noastra comuna)
Rasinile din sau de pe lansete.....nu sunt/erau(unii zic ca au scapat de problema) cele mai rezistente la Ultra Violete. Am vazut lanseta uitata la soare(in poze). Pe partea care a fost expusa la soare era de alta culoare decat partea care era orientata inspre pamant(era ceva lanseta no name). S-a crapat stratul de rasini care a fost expus la soare.... Am vazut un singur astfel de exemplu....in rest nu am auzit de asa ceva:D....in afara de ingalbenirea rasini care se da peste matisajele inelelor.
Andrei,
te-ai suparat degeaba. mai era o persoana care se oftica pe aici din te miri ce, si...au sarit unul -altul si s-a mai calmat.
VOERBEAM DE FAPTUL CA AERUL DIN STICLA SE DEFORMEAZA, SI ATUNCI AFECTEAZA SI STICLA. noi insa vorbim de carbon si rasini, mult pra putin aer si multa rasina, torsiuni, etc.
ai citit tot ce am scris PANA LA CAPAT? am spus doar ca COMPARATIA NU E RELEVANTA, si hai sa ne oprim aici, caci am vorbi inutil. ca fapt divers, ne cunoastem, si daca ai afla cu cine vorbesti, ai mai tace din cand in cand si ...ai mai lua aminte.
Apropos de batul ce l-ai vazut "in 2 culori de rasina",
, am vazut si eu doua cazuri, din care unul CU FISURI LONGITUDINALE. Vazandu-l, i-am zis amicului care il avea: "asta iti pocneste la prima intzepare"
el nu si nu, si am facut pariu. la prima intepare cu firul tzinut in mana A CRAPAT LONGITUDINAL.
in cel de-al doilea caz, batul era f gros in carne, iar la torsiune crapa "lacul"(ca nustiu daca era rasina) precum inelele la omida, cred ca intelegi cde spun. inm rest, n-a avut nimic.
hai sa incheiem subioectul, deoarece LA ORA ACTUALA COMPONENTELE SUNT NET SUPERIOARE CA ACUM 10 ANI, chiar si la blankurile chinezesti.
Mihai,
Super explicatia ta cu aerul si vidul, nu m-am gandit... dar AI PERFECTA DREPTATE.
HAI SA-TI ZIC CUM E CU UV. aceste raze sunt cele mai penetrante, si in acelasi timp cele mai nocive. au un spectru optic foarte puternic, si, din cate stiu, sunt raze care isi maresc puterea in timpul exploziilor solare. Vreau sa spun doar atat: nu conteaza ca substantele sunt organice sau anorganice, aceste raze UV afecteaza tot ce este pe suprafata terrei, asa cum ar face-o o bomba atomica.
Efectele lor nu sunt numai malefice, au si efecte benefice, la spectru ingust si pe durata mica de timp (cam ca medicamentele). Daca vrei mai multe informatii, spune-mi si iti mai dau.
Oricum, mersi pt sfatul cu etansarea si ....ata-ntinsa!
Inchei prin a mai sublinia ceva, insa poate nu e cazul la blankurile deja cumparate si tinute in casa: O ALTA PROBLEMA MARE APARE LA DIFERENTELE MARI DE TEMPERATURA, aici vorbind de peste 30 grade diferenta BRUSCA. chiar daca nu e perceptibil, se produc modificari la nivel molecular, si pot apare probleme, in special in timp.
dar cum o mare majoritate ne schimbam betele dupa max 5 ani...nici aici nu se pune problema.
NU credeti ca NE FACEM PREA MULTE PROBLEME?
te-ai suparat degeaba. mai era o persoana care se oftica pe aici din te miri ce, si...au sarit unul -altul si s-a mai calmat.
VOERBEAM DE FAPTUL CA AERUL DIN STICLA SE DEFORMEAZA, SI ATUNCI AFECTEAZA SI STICLA. noi insa vorbim de carbon si rasini, mult pra putin aer si multa rasina, torsiuni, etc.
ai citit tot ce am scris PANA LA CAPAT? am spus doar ca COMPARATIA NU E RELEVANTA, si hai sa ne oprim aici, caci am vorbi inutil. ca fapt divers, ne cunoastem, si daca ai afla cu cine vorbesti, ai mai tace din cand in cand si ...ai mai lua aminte.
Apropos de batul ce l-ai vazut "in 2 culori de rasina",

in cel de-al doilea caz, batul era f gros in carne, iar la torsiune crapa "lacul"(ca nustiu daca era rasina) precum inelele la omida, cred ca intelegi cde spun. inm rest, n-a avut nimic.
hai sa incheiem subioectul, deoarece LA ORA ACTUALA COMPONENTELE SUNT NET SUPERIOARE CA ACUM 10 ANI, chiar si la blankurile chinezesti.
Mihai,
Super explicatia ta cu aerul si vidul, nu m-am gandit... dar AI PERFECTA DREPTATE.
HAI SA-TI ZIC CUM E CU UV. aceste raze sunt cele mai penetrante, si in acelasi timp cele mai nocive. au un spectru optic foarte puternic, si, din cate stiu, sunt raze care isi maresc puterea in timpul exploziilor solare. Vreau sa spun doar atat: nu conteaza ca substantele sunt organice sau anorganice, aceste raze UV afecteaza tot ce este pe suprafata terrei, asa cum ar face-o o bomba atomica.

Oricum, mersi pt sfatul cu etansarea si ....ata-ntinsa!
Inchei prin a mai sublinia ceva, insa poate nu e cazul la blankurile deja cumparate si tinute in casa: O ALTA PROBLEMA MARE APARE LA DIFERENTELE MARI DE TEMPERATURA, aici vorbind de peste 30 grade diferenta BRUSCA. chiar daca nu e perceptibil, se produc modificari la nivel molecular, si pot apare probleme, in special in timp.
dar cum o mare majoritate ne schimbam betele dupa max 5 ani...nici aici nu se pune problema.
NU credeti ca NE FACEM PREA MULTE PROBLEME?