Recomandare lanseta+mulineta

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 22 Dec 2004, 10:19

@Horacleus - Banax sunt mulinete bunicele (am pescuit cu SI-urile si mi-au placut) dar cele cu corp metalic nu sunt prea ieftine. Avand in vedere bugetul de care vorbesti, personal cred ca in loc de 2 lansete si 2 mulinete de 240-300 usd in total ar fi mai indicat sa cumperi (anul asta :wink: :lol:) o singura lanseta (bunicica) si o mulineta (foarte buna) de banii astia (oricum, eu consider - va rog, cei care nu sunteti de acord cu mine, nu trageti! :lol: - ca intr-un ansamblu e mult mai importanta mulineta - de calitate buna sau foarte buna - decat lanseta, cu exceptia celor de pescuit la musca).

P.S. Vezi tot la Cabela's si Daiwa Black Gold

horacleus
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de horacleus » 22 Dec 2004, 10:43

E clar ca o mulineta buna e cel putin la fel de importanta ca un bat bun.Cit despre pret: un bannax metalic am vazut in Cluj pe la 2-2,5 mil. si cu o reducere faina de 20% inseamna 1,5-2mil./buc.Un bat gipo prestige sau gipo competition de ex, sint pe la 2,5-3 mil.Deci impreuna 4,5-5,5 mil.Cam pe acolo...Pe mine ma interesa fiabilitatea lor si daca pot ajunge la lansari de cca. 100m.

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 22 Dec 2004, 11:12

Despre Competition nu stiu ce sa-ti spun, nu le-am incercat. Am incercat insa o lanseta Gipo Prestige telescopica (aceiasi ca si Energo Prestige) a unui amic si, desi mi-a placut cum lanseaza (am aruncat la mare peste 100 m cu plumb de 80 g), nu mi-a inspirat prea multa incredere avand senzatia ca e la limita. Mai mult, nu mi s-a parut o lanseta puternica pe care sa te poti baza in lupta cu un peste mare (crap sau somn). E bine sa stii ca au fost si destule rebuturi, ambele lansete achizitionate de amicul meu rupandu-se la prima iesire la pescuit dupa care au fost inlocuite la magazin fiind in garantie (n-au fost singurele in aceasta situatie, dar se pare ca la lotul actual nu mai sunt probleme).
Cat despre atingerea sutei de metri, ce sa-ti spun, multi se lauda ca o pot face dar sunt putini cei care si reusesc (masurat). Oricum depinde de cunostiintele de casting, de lanseta, de mulineta, de montura cu care se pescuieste, de grosimea firului, de forma si greutatea plumbului, de lipsa sau prezenta vantului si directia acestuia fata de directia de lansare, etc. In general se poate chiar si cu o varga scurta (de 2,7-3 m) dar ...

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 22 Dec 2004, 11:38

Despre Competition nu stiu ce sa-ti spun, nu le-am incercat. Am incercat insa o lanseta Gipo Prestige telescopica (aceiasi ca si Energo Prestige) a unui amic si, desi mi-a placut cum lanseaza (am aruncat la mare peste 100 m cu plumb de 80 g), nu mi-a inspirat prea multa incredere avand senzatia ca e la limita. Mai mult, nu mi s-a parut o lanseta puternica pe care sa te poti baza in lupta cu un peste mare (crap sau somn). E bine sa stii ca au fost si destule rebuturi, ambele lansete achizitionate de amicul meu rupandu-se la prima iesire la pescuit dupa care au fost inlocuite la magazin fiind in garantie (n-au fost singurele in aceasta situatie, dar se pare ca la lotul actual nu mai sunt probleme).
Cat despre atingerea sutei de metri, ce sa-ti spun, multi se lauda ca o pot face dar sunt putini cei care si reusesc (masurat). Oricum depinde de cunostiintele de casting, de lanseta, de mulineta, de montura cu care se pescuieste, de grosimea firului, de forma si greutatea plumbului, de lipsa sau prezenta vantului si directia acestuia fata de directia de lansare, etc. In general se poate chiar si cu o varga scurta (de 2,7-3 m) dar ...

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 22 Dec 2004, 11:51

fff,
parerea mea e ca daca te tine o mulineta 2 ani (pescuit la spinning, in special cu textil) tre sa o pui in vitrinza.
M-am jucat cu o Stella 2500. Pescuita un an cu textil. Hariia ca o rasnita.
Aviz amatorilor care vor sa dea 600 EUr pe o mulineta.
Parerea mea e ca nu face, oricati bani ai avea.

In schimb un bat il rupi numai din prostie (asa cum am rupt io unul :D ). Altfel, il lasi mostenire. XML-ul de la Cabelas are garantie 25 de ani. :shock:

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 22 Dec 2004, 12:04

costica_fishing scrie:parerea mea e ca daca te tine o mulineta 2 ani (pescuit la spinning, in special cu textil) tre sa o pui in vitrinza.
M-am jucat cu o Stella 2500. Pescuita un an cu textil. Hariia ca o rasnita.
Aviz amatorilor care vor sa dea 600 EUr pe o mulineta.
Parerea mea e ca nu face, oricati bani ai avea.
Costica, eu am o mulineta destul de veche (nu numai invechita) o OKUMA STINGER pe 1 rulment.
Cand am luat-o, am dat pe-atunci o groaza de bani (vreo 250000 lei, probabil o gasesc mai ieftina acum :) ) dar vreau sa spun ca m-a tinut si inca mai rezista eroic. Ce-i drept nu mai are autonomie manerul ca la inceput, dar este inca buna.
Nu acelasi lucru as putea sa zic despre o mulineta Silstar care dupa vreo 2 ani, nu mai are frana buna, dar folosind-o la o lanseta de 6 m cu o actiune 5 - 20 g, compenseaza.
De acord sunt cu tine cand spui ca nu se merita sa dai 5 - 600E pe o mulineta. Personal, mi se pare o suma imensa.

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 22 Dec 2004, 13:33

Cind e vorba sa ma limitez la o suma (si mi se intimpla mereu), prefer sa iau o mulineta low-end de la o firma serioasa (Shimano de ex.), decit un high-end dubios, cu zeci de rulmenti si culoare metalizata. Mi-am luat o Shimano Nexave si sunt f.multumit de ea, chiar daca nu are antiretur instantaneu. Pt mine cel mai important e ca frina sa fie prompta si reglabila fin, ca doar nu o folosesc pe post de troliu. Ceea ce impune ca batul sa fie de calitate.
Inainte am avut o Balzer Macina, care a raposat :cry: in urma unei cazaturi pe gheata. Avea un singur defect: arcul de la pickup trebuia schimbat sistematic, nefiind elicoidal.

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 22 Dec 2004, 14:12

Costica,
Mulinetele de care am amintit le-am folosit (super) intensiv inclusiv la pescuitul marin. Mitchell-ul 306 este din 1972, DAM-ul 550 este din '70 iar Penn-urile 6500SS sunt ceva mai noi, doar de prin '85 ... Cu toate astea rezista cu brio, ba mai mult, n-as da nici una dintre ele pe o Stella noua. Si fiindca tot aminteai de spinning, eu folosesc aproape exclusiv Mitchell 300 si 300A, tot mulinete vechi dar care si-au dovedit in timp fiabilitatea si nu m-au lasat niciodata (apropos, la ultima iesire din Delta de anul asta unuia dintre amicii cu care am fost nu i-a venit sa creada ca nu e nici o urma pe rola de la pick-up desi folosesc textil ...).
Cat despre lansete, pe undeva ai dreptate in ceea ce spui, dar eu nu m-am referit la posibilitatea de a o rupe ci la faptul ca degeaba ai o lanseta buna daca mulineta e slaba si nu te ajuta (sigur, daca se strica angrenajul mulinetei poti incerca sa scoti pestele tragand cu mana de fir :twisted:) ori pestele se scoate cu mulineta, nu-i asa??? :wink:

P.S. nu uitati ca in ziua de azi aproape nici un produs (exceptiile sunt de regula la produsele de lux) nu se mai ridica la inaltimea (dpdv al fiabilitatii) celor de dinainte din simplul motiv ca societatea de azi e una de consum ... :wink:

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 22 Dec 2004, 16:39

Mulineta: pentru cei cu buget mediu recomand Jim Hill - aprox.110 Euro. Dupa un an de pescuit intens este ca noua. Nu cred in firme bomba, dar asta pare a fi exceptia care intareste regula.
Buget mare - Abu Suveran. Am un Suveran 4000 de vreo 4 ani si este intr-o stare foarte buna. Nu a capatat nici un pic de joc desi am agatat nenumarati butuci.

Lanseta: oricare. In cazul lansetelor vandute pe piata europeana nu exista aproape nici o diferenta intre una de 1-2 mil. si una de 300 Euro.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Scrie răspuns