Recomandare lanseta+mulineta

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 21 Dec 2004, 13:58

Sorin scrie:Am glumit... :oops: ...
E OK... oricum, eu nu am pretentia ca sunt un pescar prea meserias, sau doar de rapitor. :)

horacleus
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de horacleus » 21 Dec 2004, 14:12

Pai la somn(in principal) vreau sa le folosesc si eu, se stie ca sta in gropile cele mai adinci situate, de regula in mijlocul lacului...
Cum am mai spus, pe majoritatea baltilor din Cluj si imprejurimi, este interzisa folosirea barcilor. :(
Si nu, nu m-am suparat... :D

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 21 Dec 2004, 14:15

Pe principiul ca exclusivismul nu e prea sanatos.., am zis si eu ca anu asta ( dupa cativa doar de spinning) sa mai alternez si eu si sa dau la stationar macar asa din cand in cand ,asa ca mi-am cumparat in primavara un batz de crap :D ....d-ala din 2 bucati de abia incape in masina intre scaune :D , monturi...etc
De fiecare data cand m-a lasat sufletu sa incep dimineatza ''la crap'' , lansam montura si ma puneam pe asteptat cu ochii la bambina ca pe butelie...
Dupa vreo ora de privit la sfanta nemiscare.....nu mai puteam si-mi luam batzu de spinning si ma apucam de stiuca si bibani si parca eram alt om :D ...si m-am convins ca-s ''condamnat'' .. :roll:
Fiecare stil de pescuit are frumusetzea lui si cine are priceperea , rabdarea si placerea de le practica pe toate e si mai castigat.

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 21 Dec 2004, 14:17

Mulineta e tot Cormoran (ca de altfel majoritatea sculelor mele), un Cormaxx 50S (3 rulm) la care i-am mai adaugat eu un rulment la galet. Cu fir de 28-30 poti sa arunci departe cum combinatia asta, iar cu 350m de fir de 30 nu imi fac probleme ca nu am rezerve.

Daniel Costache
junior
junior

Mesaj de Daniel Costache » 21 Dec 2004, 15:27

Betele de crap au in general actiuni intre 3 si 3,5 lb ceea ce s-ar traduce cam 80g. Nu stiu cum poate fi recomandat un astfel de echipament pentru ceea ce vrei tu. Cred ca mult mai nimerita ar fi o lanseta universala 50-120g sau un heavyfeeder care poate arunca greutati de la 20g la 80-100g in functie de varful folosit. Eu as opta pentru varianta a doua fiind o lanseta mult mai versatila care iti permite un pescuit de finete. In privinta mulinetei trebuie sa ai in vedere dimensiunea si constructia tamburului - cauta mulinete cu tambur long cast supra dimensionat care sa inmagazineze macar 250m de fir 0,25.
Fir intins

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 21 Dec 2004, 16:15

Imi pare rau Daniel Costache, cu asemenea lansete arunci plumbi de 120-150 gr fara probleme.

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 21 Dec 2004, 16:41

@Horacleus - parerea mea, pentru pescuitul somnului pe lac poti folosi lansetele pentru crap dar mai degraba ti-as sugera unele de 3-3,5 m lungime (preferabil din bucati, nu telescopice) cu actiune rapida (de varf) pentru a intepa prompt la distante mari si capabile sa lanseze greutati de peste 100 g (putere de aruncare 80-150 sau 100-200 g). Pentru apele curgatoare mari (Dunare, Mures, Olt, s.a.) ar fi de preferat niste lansete ceva mai scurte (2,7-3 m) dar la fel de puternice. Daca urmaresti capturarea somnilor mari (peste 20-25 kg) cred ca mulinetele cu corp metalic, cu angrenaje robuste si cu tambur mare pentru a stoca o cantitate suficienta de fir sunt indispensabile. Preferatele mele sunt DAM Quick Finessa 550 si 550N, Mitchel 306 si Penn 6500SS (primele nu se mai gasesc dar Penn 6500SS poti lua de la Cabela's - costa intre 142,8 si 166,6 usd cu tot cu transport (20% sau 40%) iar cu taxele vamale vezi tu - si crede-ma ca-si merita toti banii, tragi boul din mocirla cu ea si te tine o viata). Desigur, in functie de posibilitatile materiale, poti opta si pentru mulinete cu corp din grafit dar nu sunt la fel de fiabile si puternice.

@Daniel - actiunea (rapida, rapida-medie, moale sau parabolica) nu are nimic in comun cu puterea de aruncare (exprimata in grame sau oz=~28g) si nici cu t.c.-ul exprimat in lbs (test de curbura, ca sa nu spun test curve-ul :oops:) mentionat pe lansetele de crap. In general o lanseta de crap cu tc-ul de 3 sau 3,5 lbs poate lansa lejer greutati de 80-120 g (chiar si mai mult, dar depinde de calitatea materialului din care este realizata) - vezi detalii in ultimul nr. AvP (testul cu lansetele de crap).

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 21 Dec 2004, 18:41

Sorin scrie:asta e sigur site de rapitori?
bete de 3,60...aruncari de 100 m...mai lipseste un baboi legat la fir de par si o namila de crap rapitor atacand pe cadere... :D :D ....
Sorine ,

Eu folosesc bat de 5m. de cele mai multe ori cand pescuiesc la jig,si sant nevoit de multe ori de a aruca 60-100m.daca vreau sa si prind peste,nu sa pazesc apa,

Sanatate,

Jean Scurtu

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 22 Dec 2004, 01:44

Daca as fi pasionat de pescuit la somn,mi-as cumpara un multiplicator maricel,cu el poti tracta mai bine peste mare,ca si cu vinciul :lol:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

horacleus
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de horacleus » 22 Dec 2004, 08:51

Am dat ieri o raita pe la citeva magazine din Cluj sa vad ce ofera magazinele de specialitate.La Gipo aveau citeva bete destul de dragute, dar la mulinete, varza.Cum zicea cineva aici pe forum, o colectie intreaga de adi garcia :lol: :twisted: "originale" din China, cum mi-a spus foarte amabil vinzatorul. :shock: :D
Asa este fff, cam spre asta ma orientez d.p.d.v al lansetei...Cit priveste mulineta care mi-ai recomandat-o, probabil ca e grozava, dar bugetul este de 120-150 $ pt. bat+mulineta. :oops:
O parere despre mulinetele Bannax?

Scrie răspuns