probleme mulineta casting
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
- Unchiu Stiuc :-)
- junior
Teoria spune ca tensiunea trebuie reglata in asa fel incat, cand ti lanseta dreapta (paralela cu pamantul) si eliberezi tamburul, naluca sa coboare lin pana la pamant, iar cand atinge pamantul sa se opreasca. Frana o reglezi in functie de cata dexteritate ai.
Pentru inceput eu zic sa exersezi cu mono mai gros, si cu frana magnetica cat mai sus si in timp pe masura ce te obisnuiesti sa scazi treptat. Nu baga textil pana nu esti sigur pe tine ca o sa-ti para rau dupa el, si cu greu o sa reusesti sa-l mai desfaci.
Si depide mult si cu ce greutati dai, eu zic sa incerci la inceput doar cu naluci mai grele si castabilitate buna, pana iti faci mana.
Spor... si nu dispera... si eu la inceput am zis ca innebunesc

Pentru inceput eu zic sa exersezi cu mono mai gros, si cu frana magnetica cat mai sus si in timp pe masura ce te obisnuiesti sa scazi treptat. Nu baga textil pana nu esti sigur pe tine ca o sa-ti para rau dupa el, si cu greu o sa reusesti sa-l mai desfaci.
Si depide mult si cu ce greutati dai, eu zic sa incerci la inceput doar cu naluci mai grele si castabilitate buna, pana iti faci mana.
Spor... si nu dispera... si eu la inceput am zis ca innebunesc

- Dragos Cretu
- senior
Capacelul acela de langa manivela pune presiune mecanica pe tambur si il impiedica sa se mai roteasca dupa ce naluca a atins suprafata apei. Trebuie strans foarte usor doar cat sa impiedice tamburul sa se mai roteasca cand nu e in sarcina.Unchiu Stiuc :-) scrie:care este cel mai important reglaj la aceasa mulineta?frana magnatica?sau celalalt capacel(presiunea pe tambur?....ori trebuie sa lucreze impreuna?si ce distanta maxima ai reusit sa lansezi cu aceasta scula?recomanzi fir textil?ori mono?ce grosim?
Frana magnetica sau centrifugala, impiedica formarea perucilor la inceputul si in timpul lanseului si normal, trebuie reglata in functie de greutatea nalucii. Este foarte important, pe toata durata lanseului si controlul rotirii tamburului cu ajutorul degetului mare (feathering, cum spun americanii), acest lucru reducand semnificativ numarul perucilor.
Practica o sa te invete cel mai bine, iti trebuie foarte multa rabdare.
- junior
...ce sa zic
..eu am inceput sa exersez ca un profesionist cu fir textil de 0.17...250m..si l-am facut varza (adica peruca) tot.....o sa mai incerc cu mono de 0.25-0.30 si o sa vad ce performante realizez
.......da tot nu m-am lamurit ce distante se pot lansa cu asemenea mulinete de cast!!!!!???!!!ajung macar pe la jumate lanseurile mulinetelor de spin??

0,25 e cam subtire, pune un 0,30 monofilament pt inceput si exerseaza cu o naluca de 1/2oz sau mai grea, pana incepi sa prinzi miscarea si sa controlezi tamburul cat de cat.Unchiu Stiuc :-) scrie:...ce sa zic..eu am inceput sa exersez ca un profesionist cu fir textil de 0.17...250m..si l-am facut varza (adica peruca) tot.....o sa mai incerc cu mono de 0.25-0.30 si o sa vad ce performante realizez
![]()
conteaza mult si balistica nalucii, o lingura mica si grea o vei lansa mai usor pt inceput si mai departe fata de una de aceasi gramaj dar nu asa "aerodinamica"
ajungi la mai mult de jumatate, cam 51%(glumeam):lol: unele naluci le vei lansa chiar mai departe cu castul decat pe spin.da tot nu m-am lamurit ce distante se pot lansa cu asemenea mulinete de cast!!!!!???!!!ajung macar pe la jumate lanseurile mulinetelor de spin??
una peste alta vei lansa mai mult decat suficient pt a prinde peste.
- junior
...ba baieti multam tare mult!!! am fost foarte dezamagit de mulineta de cast....neavand experienta si cunostinte despre asa ceva,primele incercari au fost jalnice...in cateva zile se deschide sezonu la dintosi si trebuie sa-mi inbunatatesc lanseurile de cast ,daca nu sant papat ,ca toate sculele de spin au ramas in romanica...si f tare ma manca in c*r sa iau scule de baitcast ca cica is mai senzitive si mai nu stiu cum...no acum le am da nu prea le pot folosi......o sa mai exersez in parc cateva zile,ca sa nu merg la apa si sa ma crizez....numa bine
- ionut-raptor
- senior
Eu am invatat intr-o iarna.Cand prindeam timp liber fugeam la balta.Am invatat pe o Daiwa Viento si acum ma descurc destul de bine.Cu Pixy am patit mai greu,deoarece tamburul acesteia se roteste mult mai usor,sistemul de franare al acesteia e putin diferit de cel al lui Viento.La inceput am facut cateva peruci si cu aceea,dar acum m-am obisnuit.Lansez cu ea si rotative Mepps nr 1.Tinand cont ca am un bat Sert Stamina de 1,90 m act 5-20.Sunt multumit de echipamentul de baitcasting si cand merg la pescuit,nici nu mai iau dupa mine echipamentul de spinning.UNGE RULMENTII DE LA TAMBUR CU CATE O PICATURA DE ULEI ODATA LA 3-4 PARTIDE DE PESCUIT
- junior
- ionut-raptor
- senior