Eu cred ca diferente vor fi. Hai sa asemuim o elice cu un surub fara sfarsit. Daca pasul este mic la filetul surubului, ce se intampla (cat inainteaza la 10 rotatii complete, sa spunem)? Un surub cu pas mai mare, cat inainteaza la 10 rotatii colmplete? Forta pentru a invarti un surub cu pasul mai mic este mai mica => in cazul unui motor de barca, s-ar putea sa scada consumul de combustibil, iar uzura in ambielaj (arbore) sa fie mai mica.melculbeat scrie:nu cred ca o sa ai diferente semnificative.
Sa o luam si pe alta parte... La cutia de viteze auto, cuplul cel mai mare (forta) este la pinionul cel mai mare (mars inapoi si la viteza 1). Cuplul cel mai mic este la pinionul cel mai mic (viteza a 5-a sau a 6-a in functie de motorizarea masinii).
Revenind la elice, la pas marit cuplul scade si maresti viteza. La pas mai mic, cresti cuplul (forta) si scazi viteza.
Asta s-ar traduce ca elicea poate fi de tractiune sau de viteza.
Tu, adripopa75 ai optat pentru o elice care avantajeaza tractiunea (forta mai mare, viteza de propulsie mai mica). Altfel spus, volumul de apa dislocat prin invartirea elicei face ca o ambarcatiune sa se deplaseze mai repede sau mai incet la aceiasi putere a motorului (legea actiunii si reactiunii din fizica... mai exact din mecanica). Asta s-ar traduce F1 <- = F2-> - pierderile (nu stiu sa scriu cu simboluri vectoriale) sau mai pe limba "mamei" ce bagi este egal cu ce iese minus pierderile.
Exista posibilitatea ca eu sa fi gresit in rationament. Am incercat sa gandesc logic, fara a avea constinte clare in domeniu, iar legaturile cu fizica le-am incetat de mai bine de 30 ani
