o combinatie buna

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

BTU
utilizator constant
utilizator constant

o combinatie buna

Mesaj de BTU » 01 Mai 2007, 16:17

Salutare!Am tot urmarit pe aici discutiile,dar tot nu-s lamurit,daca sunt incepator,na asta e.Fast,ex-fast,medium,light nu mai inteleg nimic.Eu vreau o lanseta cred ca una de 2,40 pt.stiuca,salau daca se poate clean de pe Siret si barajele lui(balti),Delta.Acuma e nelamurirea mare,ca sa acoperi toata gama de naluci iti trebuie vreo 2 lansete,dar eu nu dispun de bani sa-mi i-au mai multe acum,in timp da,asa ca o lanseta cu actiune 5-25g e buna pt. ce vreau eu sau...? Tine la un peste de 5-6 kg?Dati niste sfaturi,sa fie 150 ron si o mulineta sa mearga cu batul.Eu am gasit RON THOMPSON MONTERA 2,40(7-22g),BERKLEY CHERRYWOOD 2,40(8-25g),CORMORAN BLACK BULL HTD 2,10(5-30g),BALZER DIABLO II 2,40(3-25g)Astept raspunsuri multe! :?:

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 01 Mai 2007, 19:20

adi,

eu am tot un berkley de 2.4 8-25gr
si garantez ca tine pt ce vrei tu
am prins si salau si stiuca si clean cu ea,asa ca eu o recomand cu incredere,dar nu pot sa fac o comparatie cu celelate bete enumerate de tine deoarece nu le-am tinut in mana si nu lea-m pescuit
vob doar despre ce stiu si ce am.
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 01 Mai 2007, 19:49

Salut Adrian!

Pt inceput la salau si stiuca potzi lucra cu aceeasi lanseta un mediu sau medium-heavy in functzie in principal de naluca pe care o folosesti. Deci te cam incadrezi in puterile pe care le-ai enumerat. Nu cunosc calitatile acestor betze asa ca nu-ti pot da un sfat pe care dintre ele sa-l alegi.
Pt clean insa iti trebuie ceva ultra-light sau light pt ca vei folosi blinkere mici ca Mepps 00, 0, 1 sau alte branduri si de asemenea woblere mici.

[quote]Tine la un peste de 5-6 kg?[/quote]

Nu pune problema asa. Orice batz de calitate "tzine" la 5-6 kg indiferent cat e de light. Am prins frecvent stiuci de 3 kg cu batz Extreme-Ultra-Light sau salai de 1-3,5 kg. In ecuatie mai intra si reglajul franei, calitatea firului si in primul rand tehnica pescarului.

[u]Aminteste-ti[/u]: Nu iesim la peste sa-l "dovedim" cu sculele noastre pt ca ar fi inegal. Iesim sa-l prindem frumos iar cleanul merita un echipament cat mai light pt a-ti infrumusetza lupta.

Tzin minte, cand eram in Onesti dadeam la blinker dupa clean pe Trotus pe la CET2 si dupa biban pe Siret cu un batz de feeder din fibra de sticla de 2.7m. Era un pescuit f. fin in ciuda faptului ca batzul respectiv era dedicat cu totul altui tip de pescuit.

Ca mulineta raport calitate pretz in momentul asta cea mai buna cred ca e Daiwa Exceler, marimea 2000 ar fi super acoperitoare pt clean, 2500 ar fi mai universala.

Cristian.

BTU
utilizator constant
utilizator constant

salut

Mesaj de BTU » 02 Mai 2007, 15:33

Mersi Cristian de raspuns.
Atunci una de actiune 10-40g pt ce fel de pescuit e?Are o putere de rezistenta mai mare sau doar pt. naluci mai grele?

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 02 Mai 2007, 17:19

salut,

evident ca un bat cu cat are o putere de aruncare mai mare, cu atat va fi in general mai puternic in lupta cu pestele, iar tu vei putea trage mai tare de peste

BTU
utilizator constant
utilizator constant

salut

Mesaj de BTU » 02 Mai 2007, 17:41

SI ce zici sa-mi i-au?Da-mi detalii

StefanDinu
veteran
veteran

Mesaj de StefanDinu » 02 Mai 2007, 18:08

Cred ca trebuie putina teorie:

1. Batul se "acordeaza", nu cu pestele urmarit, ci cu tipul de naluca utilizata.

2. Nalucile reactive (adica cele incarca lanseta cand tragi naluca prin apa; ex: oscilante, volere, rotative, spinner-bait) solicita lanseta. De acea ai nevoie de o lanseta "moale", care se indoaie de la jumatate in sus. Tehnic ai avea nevoie de un "moderate action"

3. Pentru nalucile nereactive (adica acele naluci ce nu incarca datorita rezinstentei mici la inaintare; ex: orice silicon - grub, slider, shad, creature) au nevoie de o lanseta mai nervoasa. Tehnic vorbind ai avea nevoie de un "fast" sau extra-fast".

4. Lungimea lansetei
Personal prefer lansete scurte 1.80-2.10m. Dar eu pescuiesc din barca si pot sa ma apropii de locuri usor. Pescuitul de pe mal impune lungimi mai mari ale lansete: 2.40 - 2.70.

5. Puterea de aruncare
Greutatea respectiva este indicata pentrua sugera plaja de greutati pentru care lanseta se "incarca" in mod eficient in timpul lanseului:
O naluca prea usoara si varga nu se incarca iar naluca va ateriza la 2 metri in fata ta. Este zenzatia pe care o ai cand incerci sa arunci cu o lingurita un bob de orez. Te fortezi in gol.
Daca naluca este prea grea (si asta o vei simti la prima aruncare) lanseta se supraincarca. Daca smucesti tare chiar poti rupe lanseta. Este senzati care o ai cand incerci sa aunci cu acceasi lingurita o gantera. Simti ca ceva va ceda. De cele mai multe oir lanseul va fi un fel de tractiune a nalucii decat un "zvac" scurt.
Greutatea nalucii este adecvata lansetei (sau invers) va permite lansari ma lungi si ma sigure, chiar precise ( Laughing ), precum si un pescuit relaxant.

Deci pentru naluci mici: Light, UltraLight
Pentru naluci medii: medium, medium-heavy
Pentru naluci mari: Heavy, ExtraHeavy

6. Senzitivitatea
E o chestie care nu se poate masura. Adica caracterizeaza senzatia pe care o ai cand ataca pestele. Foarte importanta la "jigging" sau "finnese jigging".

7. Mulineta se echilibreaza normal cu lanseta.

8. Despre fir e de scris mult si conteaza tot.

9. Nu exista lanseta universala. Poti insa sa folosesti o lanseta pentru orice. Vei avea un anumit disconform iar rezultatele pot varia.

10. Solutii personale:

voblere mici, rotative mici - lungime-1.80, putere de aruncare-0-5g, actiune: medie
voblere medii: lungim- 2.10, putere de aruncare 10-25g, actiune: medie
voblere mari: lungime-2.30, putere de aruncare 20-50g, actiune medie
finnesse jigging: lungime:2.10, putere de aruncare 1-10g, actiune fast/X-fast
jigging: lungime: 2.30, putere de aruncare 8-16 g, actiune fast/ X-fast.
Heavy jigging: idem jigging + putere de aruncare 16-30g

11. Scuze de limbajul romano-englez ... sper sa intelegi mesajul.
Ștefan DINU proud member of CsPR | LRS | Street Fishing ROMANIA | Trout Area ROMANIA | #PuieMopescu

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 02 Mai 2007, 18:22

Dane,

Nu vreau sa te contrazic ci doar as completa: "puterea" inscrisa pe batz e raportata la masa nalucii. Puterea de care vorbesti in sensul de rezistentza in lupta cu pestele nu e neaparat proportionala numai cu marja de greutate a nalucii. Sunt mai multi factori care determina rezistentza batzului, din care cel mai important e blank-ul in sine ca material- intr-un fel se comporta fibra de sticla, altfel IM6 sau 7 sau 8, altfel high strain graphite-ul; aici intervin si denumirile comerciale (de cod) ale companiilor. Nu sunt multi pescari de rand care stiu care e retzeta din SC2 sau SC3 sau dintr-un GLX.
Vreau sa zic ca nu-s convins ca un St. Croix Legend de 1/8-1/2 este la fel de rezistent cu un Fenglass cu aceeasi putere de aruncare. Nu spun care-i mai tare ca cealalta ci doar ca cred ca-s diferite.

Quantum are o serie de betze numita Tour Edition facute din HSX. Nu am vazut multe betze mai sensibile si usoare decat el si ma refer la Avid sau un GL3. Insa in drill cu bassi de 6-10 lb cateva betze Tour Edition MH au cedat. Deci in ciuda faptului ca arunca naluci de 3/4 sa zicem rezistenta lor pare overrated.

In incheiere cred ca observatia ta Dane e corecta in conditii identice de material, de distributzie a inelelor si poate de altzi catziva factori.

Regards!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 02 Mai 2007, 18:47

a fost un raspuns general la o intrebare generala: o lanseta care arunca greutati mai mari e si mai rezistenta ?
raspunsul meu a fost: in general da :lol:
logic vorbind, daca un blank este cotat pentru greutati mai mari, e si mai rezistent
iar in discutie era vorba despre o lanseta 5-25 gr. versus 10-40 grame
e mai puternica aia de 10-40 ? ?

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 02 Mai 2007, 18:58

Dane,
Raspunsul tau a fost:
"Evident..........in general......" :lol: :lol:
Raspunsul meu nu s-a vrut un challenge!
Cred ca Stefan Dinu a punctat destul de corect.
Numai bine.

Scrie răspuns