Numarul optim de inele pentru lansete

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

fishi
veteran
veteran

Mesaj de fishi » 13 Oct 2006, 12:12

Ca o parere personala pot sa afirm ca de la medium heavy in ,,sus'' lansetele cu inele mici sunt predestinate multifilamentului.

PAREREA MEA :o

Stefan Tudose
Moderator
Moderator

Mesaj de Stefan Tudose » 13 Oct 2006, 12:15

De ce?

cristian.ene
veteran
veteran

Inele potrivite pe blank-uri potrivite

Mesaj de cristian.ene » 13 Oct 2006, 15:05

E o problema care a mai fost discutata in mai multe topicuri la care am mai raspus in conditiile incare am studiat treba indiferent ca e vorba de lansete LAmiglas, Loomis, Cabela`s XML, St. Croix Avid, SCIV, V sau All Star. Lista poate fi prelungita cu Bass Pro , Berkely sau Daiwa & Shimano.

In momentuld e fata inele care faca ca blank-ul sa fie cat mai performant sunt cele Concept, format din inele de fly pe tip si Y -power. Problema este ca producatorii nu acordeaza perfect numarul si marimea in functie de puterea blank-lui. Si asta se vede cu ochilul liber. Evident exista si exceptii cum ar fi Lamiglas la seriile de top(XMG 50 , Certifie Pro) sau lansetele japoneze care sunt mult mai atent incarcate cu inele de marime corecta. Asta pentru perfectionisti. altfel orice lanseta....lanseaza. Problema cat de mic este efortul pentru greutatile pentru care a fost proectata. Aici etoata diferenta. Pescuiesti 6 ore si te doare spatele, sau doar resimti o usoara oboseala placuta.

Principilul este unul singur : sa ai o distributie buna a fortelor pe ,,intrega lungime a lansetei,, si o incarcare optima cu nalucile pentru care a fost designat blank-ul. Pentru fiecare putere de blank marimea si numarul inelelor va fi unic. Unic.

Sa luam un Exemplu un blank de 7ft.(2.13 m) de putere ML.

1. G.Loomis - foloseste ineel supradimensionate dar mai putine 2 inle # 10 si apoi tot mai mari decat cele folosite de Cabela`s sau St. Croix.

E o varianta studiata si buna pentru puteri M sau MH. Pe lansetele Ml sunt cam grele si o supraincarca.

2. St. Croix folosseste un set standar de 8 inele +top . Probleam e ca pune acelasi inele #6 de fly si pe puteri mari Medium si MH si firul nu curge la fel de bine asa cum se intampla cu lansele Lamiglas pe care se flosesc inele #7 si 8 BLAG -Alconite.

3. Cabela`s face acelasi lucru ca si St. Croix o plecare amre pe UL , L si ML si inele prea mici pe lansetele puternice. Lansete de masa cu inele bune dar cu evidente minusuri. Blank-uri bune dar insuficient puse in evidenta.

4. Lamiglas ce am vazut pe Certified Pro sau XMG 50 pe lansete lungi de 8`6``ft. Pune inele de marime potrivita cu puterea dar un numar mai mare decat vad eu un numar optim. Totusi incarcarea si revenirea sunt bune.
5. Daiwa serii de top numarul si marimea inelelor optim adecvata cu lungimea , puterea si actiunea blank-lui.

6. Bass Pro la fel ca si Cabela`s adica numar prea mare si marime prea mica pentru puterile mari. Lansete extem de comercial facute si mai puternice decat ce scrie pe Butt.

O alta mare problema este ca putine blank-uri sunt cu adevarat reusite fie ca e vorba de Loomis, Lamiglas sau St. Croix dar asta vezi doar puap ce pescuiesti cu mai multe modele dintr-o serie.

Unele ca St. Croix au grave defecte de conceptie - se indoaie in zona inferioara acolo unde nu ar trebui sau sunt mai putrenice decat ce au inscris pe talon. Cabela`s XML703 nu arunca 5/8 oz. desi e altfel ce ami reusita lanseta din serie. Blank-uriel Seeker desi excelente in pescuit nua au pe top dimensiunea declarata de producator. Lista de observatii e nesfarsita ca marturie ca traim intr-o lume cu masuri ,,comerciale,,incare lucruriel cinstite incep fie in descrestere.

Lansetele din RO nu le-am luat in calcul pentru ca nu seamana cu ce ar trebui sa fie o lanseta dar la suprafata seamana cu o lanseta, adica are blank, inele , maner si se foloseste la pescuit..........in rest no comment.

georgelucius
senior
senior

Mesaj de georgelucius » 13 Oct 2006, 17:04

Cristi da de shimano ce zici?
Ca tocmai mi-am comandat un Clarus de 8'6

cristian.ene
veteran
veteran

Clarus e o lanseta foarte buna

Mesaj de cristian.ene » 13 Oct 2006, 17:47

George,

Clarus e o lanseta carea am mai recomandat-o( mai ales cele scurte de 6`6``ft. sau de 7ft.) in mai multe randuri ca fiind imbatabil calitativa la un pret la care eu nu pot sa ,,produc,, componentele unei lansete FE2 costa mai mult decat un Clarus facut de fabrica. Are garantie pe viata un blank bun si inele Fuji Oxid de Aluminiu. Pana aici numa lucruri bune. Diferenta fata de o lanseta de serie si dublu ca pret e minima dar......fata de una custom, o sa vezi ca are manerul un pic cam lung si probabil daca e un model mai puternic, inele bune sa lansezi o.k mono de max. 0.25 mm, dar nu mai gros.
Raportat la ce ofera e o lanseta excelenta dar se putea si mai bine cu mici modificari.
Comparativ cu Cabela`s xxx Eagle 2 facuta de Cabela`s Clarus e mai buna pentru ca are o distributie mai buna de inele.
Oricum fata de lansetele de aici in categoria 100$ Clarus e mult mai buan si in primul rand mult mai fiabila.
Sigur o sa-ti placa si o sa fi multumit de lanseta. Ce putere e ?

Cristian

georgelucius
senior
senior

Mesaj de georgelucius » 13 Oct 2006, 18:01

este ML cu aruncare naluci de 1/4-3/4

Daca manerul e prea lung il tai cu flexul.
Am o lanseta daiwa care a fost a lui Florin Zmeu.
Era de 9" dar acum are 8", Florin taindu-i cotorul.
Cu asta ma impac fantastic de bine si la Clarus am sa-i tai cotorul exact dupa marimea care a lasat-o Florin la Daiwa lui.

Nu exista partida de pescuit la care sa nu ii urez sanatate Zmeului pentru lanseta aia.
E bestiala si desi e Light de 2-7 grame scoate absolut orice fel de peste.

Am luat Clarusul sa am ceva mai spre medium pentru naluci ceva mai mari,
si pentru ca are 9+1 inele cum imi place mie.

cristian.ene
veteran
veteran

Florin Zmeu e ,,tata,, designului lansetelor in RO

Mesaj de cristian.ene » 13 Oct 2006, 18:15

George,

stiu lanseta de la Florin Zmeu , nu e un secret am invatat sa pescuiesc si sa fac lansete de la Florin. Te sfatuiesc totusi sa lasi un pic mai lung rear grip pentru ca lanseta e mai puternica. Pe blank-uriel FE2 dar Medium eu fac un R.Grip de 25 cm care e mai scurt cu 5-6 cm decat la cele de firma.
Daca e un ML probabil ca undeva intre 22 si 23.5 ar fi ok. Asta vezi tu cel mai bine. Florin face manere extrem de scurte. Face un Fore Grip(manerul frontal)mai lung si echilibreaza acolo lanseta. Daca puntul de prindere include piciorul mulinetei un maner excesiv de scurt poate sa strice echilibrul lansetei. Forin a gandit lansetel sa le echilibreze pe partea din fata a manerului.

Daca ai lanseta de la Florin poti sa intelegi asa cum putini o fac ca lansetele de firma(aproape toate) sunt construite comercial si multe aspecte sunt neglijate si asta nu ai cum sa nu o simti in pescuit.

cristian.ene
veteran
veteran

Florin Zmeu

Mesaj de cristian.ene » 13 Oct 2006, 18:22

Cu nuiaua aia a scos un crap de 16 kile cu mono de o.16mm si salai de 3-4 kile. Si tot cu ea pescuia la salau sau crapi cu jig. Din cate stiu e un 2-6 lb. fir si 1/16-14 fir. Cu inele initiale era aproape nepescuibila. Pentru cei mai multi ar fie o lanseta de biabn si clean. Depinde cum vezi pescuitul.

georgelucius
senior
senior

Mesaj de georgelucius » 13 Oct 2006, 18:52

Merci de raspuns
aveam de gand sa las rear gripul de 20 cm , noroc de discutia asta.
cred ca il las de 25cm ca intradevar lanseta nu e L ci ML
Si Da, eu tin in mana lanseta de piciorul mulinetei,deci ar trebui sa fiu atent la echilibrare.
Merci inca odata.

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 14 Oct 2006, 10:26

DOCTORU scrie:... si vibreaza blancul de zici ca te joci cu drujba !!!, basca [, ].
asta nu cred ca bine...lanseta tre' sa se incarce in lanseu si in timp ce naluca zboara in aer,tre' sa fie stabila,sa nu vibreze...parerea mea :roll:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Scrie răspuns