nelamurie fir textil

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

vladik21
utilizator nou
utilizator nou

nelamurie fir textil

Mesaj de vladik21 » 02 Apr 2012, 15:55

As avea o nelamurire in ceea ce priveste diametrul firelor textile. Este grosimea unui fir mono de 0.15 egala cu grosimea unui fir textil tot de 0.15 sau cam care ar fi raportul dintre ele? Pe tamburul mulinetelor scrie care este capacitatea acestora insa te poti ghida dupa ele in alegrea firului textil? Va incapea aceeasi lungime de fir daca au acelasi diametru sau firul textil trebuie sa fie mai subtire, ori sa pui mai putin pe tambur?

old_radu
veteran
veteran

Re: nelamurie fir textil

Mesaj de old_radu » 02 Apr 2012, 16:59

...foarte interesant cum pui problema
...pot sa te ajut eu daca imi raspunzi la urmatoarea intrebare : ce este mai greu , 1kg de pene sau 1kg de fier ?

vladik21
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de vladik21 » 02 Apr 2012, 17:23

Din cate am invatat eu in clasa a doua, sunt la fel de grele. Am intrebat, pentru ca m-am lovit de aceasta problema. De exemplu pe tambur scrie 0.15-180m, mi-am cumparat o rola de fir textil de 0.15 si nu mi-au incaput decat vreo 130m.

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 02 Apr 2012, 17:28

vladik21 scrie:Din cate am invatat eu in clasa a doua, sunt la fel de grele. Am intrebat, pentru ca m-am lovit de aceasta problema. De exemplu pe tambur scrie 0.15-180m, mi-am cumparat o rola de fir textil de 0.15 si nu mi-au incaput decat vreo 130m.
la textil trebuie sa ai grija cand il pui pe tambur sa fie suficient de "strans". am auzit persoane care folosesc chiar anumite uleiuri pentru a face chestia asta sau il uda inainte de a il pune pe mulineta.

de altfel se prea poate ca textilul respectiv sa nu fie 0,15 ... sa fie un 0,16 care coroborat cu neintinsul lui iti poate aduce surpriza asta ...

ps : nu mi-o lua in nume de rau dar era nostima intrebarea initiala ... care fir de 0,15 e mai gros, textil sau mono ... :wink:
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

vladik21
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de vladik21 » 02 Apr 2012, 17:30

Stai linistit. Sunt incepator in ale pescuitului si poate nici nu m-am exprimat bine.

vladik21
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de vladik21 » 02 Apr 2012, 17:34

Si inca un motiv pentru care am intrebat chestia asta e ca am vazut pe alte site-uri si forum-uri ca un fir mono de 0.12 de exemplu ar fi echivanetul unui fir textil de 0.10....

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 02 Apr 2012, 17:49

...in nici un caz sa nu mulinezi foarte strans firul pe tambur
...atunci cand pun firul prima data , mulinez pana cand firul ajunge aproape in buza tamburului fara sa intind prea tare de el
...la prima partida fac cateva lanseuri foarte lungi cu o naluca mai grea pe care o am in dotare si la recuperare , firul se aseaza bine pe tambur
...las atat fir pana cand acesta ajunge la aprox 2 mm fata de buza tamburului , astfel nu am probleme cu perucile sau lungimea lanseului.
...in ce priveste "echivalentele" grosimilor functie de rezistenta firului mono sau textil , ai dreptate si explicatiile decurg din modul de fabricare si a materialului regasit in cele doua fire . Nici aici nu exista o regula , difera de la un producator la altu.

off-topic : s-ar putea ca in anumite situatii sa nu fie la fel de greu 1 kg pene fata de 1 kg fier ... :lol:

vladik21
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de vladik21 » 02 Apr 2012, 17:55

Mersi mult de sfaturi. Cu siguranta imi vor fi de folos.

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 02 Apr 2012, 17:58

se pare ca fiecare cu obiceiurile lui .... vorba aia, cate bordee atatea obicee ...

eu pun firul pe tambur cat de strans pot si de regula umplu tamburul pana la limita ... dar chiar pana la limita. :lol:

dupa cum ai zis, esti incepator in ale pescuitului atunci mai bine pui firul cum spune old_radu, in felul asta eviti perucile si asta mai ales daca vrei sa dai la jig.
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

mircea_00
veteran
veteran

Mesaj de mircea_00 » 02 Apr 2012, 18:16

old_radu scrie:...foarte interesant cum pui problema
...pot sa te ajut eu daca imi raspunzi la urmatoarea intrebare : ce este mai greu , 1kg de pene sau 1kg de fier ?
cata vreme un mono de 0.10 nu e egal in diametru cu un alt mono de 0.10,n-are rost sa comparam un kg de... cu un kg de...
iar inscriptiile de pe mulinete au doar titlu orientativ
la fel diametrele firelor textile,mai ales cele braided,nu sunt precise inscriptiile privind rezistenta la rupere,daramite cele
privind diametrul

Scrie răspuns