Bun, sfaturile converg in directia in care ma asteptam.
Totusi, nu ma lamureste nimeni in legatura cu urmatoarea problema: tamburul mare nu poate crea probleme cu firele de diametre mici (sa zicem 0.11-0.16mm)? Producatorii de mulinete pretind ca inscriptioneaza pe tambur grosimea de fir pe care o RECOMANDA pentru mulineta respectiva. De exemplu, Daiwa are drept standard un mono obisnuit (nu superior) cu caracteristici 6lb-0.23mm si 8lb-0.28mm s.a.m.d. Pe Excelerul de 2000 astea doua sunt trecute (se da capacitatea cu fiecare). Si, parca am observat (foarte posibil sa ma insel) eu ca la recuperare mulineta aseaza mai bine pe tambur firul de 6lb decat pe cel de 4lb. De fapt, EXC1500 are exact aceeasi greutate cu EXC2000 dar am luat 2000 pentru ca, asa cum pare universal acceptat, are tamburul mai mare. Dar acum va-ntreb: de ce ar prefera cineva tamburul mai mic daca mulinetele au aceeasi greutate? Ma gandesc ca trebuie sa aiba legatura cu raportul de recuperare (pentru ca in cazul asta au si acelasi "drag").
Ca sa revin la topic: singura mea temere este ca mulineta mai mare (MLE25F) sa nu aiba caracteristici necorespunzatoare pentru fire subtiri de pana in 0.16mm. De exemplu, desi toti ma sfatuiti s-o iau pe cea mai mica, puteti observa din link ca MLE05F (cea mica) are aceeasi capacitate de fir de 4lb ca si Daiwa SS 700. Si acelasi raport de recuperare.
Cu toate ca de balansat batul s-ar balansa mai bine cu cea mare pentru ca deja se balanseaza la 2cm de capatul manerului cu excelerul care are 235g, deci sa nu ma-ntelegeti gresit cum c-as vrea-o pe cea mai usoara cu orice pret, impotriva oricarui sfat.
Mulinete Ultra Light, pe care?
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori