montură jigging pe Mureș (Arad)

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Luca Dehelean
utilizator constant
utilizator constant

montură jigging pe Mureș (Arad)

Mesaj de Luca Dehelean » 18 Oct 2014, 10:34

Salutări tuturor!

Doresc să îmi cumpăr un fir textil pentru pescuitul șalăului pe Mureș în zona județului Arad, de aceea aș dori câteva păreri ale pescarilor cu experiență, în special a celor care cunosc și au mai pescuit pe aceste zone, DAR întrebarea nu se adresează doar lor, evident, rămânând ca orice sfat să fie binevenit!

Am citit pe acest forum (dar și pe alte pagini) destul de multe păreri despre firul textil (marcă, culoare, proprietăți - senzitivitate, grosime, rezistență, abraziune, îmbibare cu apă, etc.) astfel încât am reușit cu brio să mă pierd :headbash: în atâtea păreri și păreri care oricum provin din experiența fiecăruia și pot fi bune pe anumite ape...

Concret, dpdv al pescarului la șalău cu jigul pe Mureș, ținând cont de dimensiunea medie a peștilor, de agățături, curentul apei, și altele, ce fir textil recomandați și, dacă administratorii nu văd în asta o reclamă ci strict o informație extrem de utilă pentru evitarea replicilor (falsurilor), de unde le achiziționați ca să fiți siguri că primiți ceea ce trebuie? Sau puteți să mă contactați în privat pt asta.

M-ar interesa: mărci, culoare, grosime și orice altceva considerați util.

Dacă aveți chef și completați și cu câteva idei despre leaderul de fluorocarbon, măcar grosimea/grosimile orientative experimentate de voi, atunci ar fi cu atât mai utilă experiența transmisă de voi.

Vă mulțumesc în avans pentru orice informație!

:respekt:

razvan m.
veteran
veteran

Re: montură jigging pe Mureș (Arad)

Mesaj de razvan m. » 18 Oct 2014, 10:38

Power Pro, 15 lb, yellow si topicul se poate inchide. :D
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 18 Oct 2014, 10:40

razvan m. scrie:Power Pro, 15 lb, yellow si topicul se poate inchide. :D
Si pe la Aiud ,dupa ce iti cumperi un fir ca cel recomandat de Razvan ,topicul se poate inchide! :wink:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 18 Oct 2014, 10:52

Dupa ce dati recomandarile si pt leader, il inchid :lol1:

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 18 Oct 2014, 11:15

Indiferent de grosimea si calitatea textilului e recomandat sa folosesti un inaintas , monofilament sau fluorocarbon. Ideal este fluorocarbonul, net superior datorita invizibilitatii in apa (la clean si salau chiar conteaza) si mai ales datorita rezistentei sporite la abraziune, comparativ cu orice alt fir. Culoarea- eu am textilul de culoare galbena (oricum multe isi pierd culoarea), dar am inteles ca cel alb e cel mai vizibil, deci usor de urmarit. Grosimea-eu pentru pescuitul pe Olt, Mures, Arges folosesc PP de 15 lb, avantajul e ca rezista bine la abraziune fata de altele si la tractiune, in situatiile in care agati sau iti intra vreun somn. Se comporta foarte bine si la nod. Dezavantaje- are diametru mare si pe vant sau in curent nu e cea mai buna alegere, e cam rigid dar dupa cateva partide devine mai maleabil.Alt dezavantaj ar fi acela ca retine apa. Una peste alta e un fir bun de care eu unul sunt foarte multumit. Pe celalalt tambur am un fir japonez (ca sunt in trend :) ) pe care-l folosesc pe balti sau in conditiile descrise mai sus ,de vant sau curent puternic, situatii in care PP-ul de 15lb iti va strica partida de pescuit si te va umple de frustrari. De retinut e ca indiferent de firul textil folosit e foarte important sa ai un leader de calitate, de minim 1,5m. Ca opinie personala conteaza si nodul dintre inaintas si textil. Pana acum faceam double uni, cu monofilament de 0,25 era ok. Recent am trecut pe fluorocarbon, folosesc Seaguar de 17 lb (multumesc Sorin), care are diametru de 0,37 si e mai rigid , iar cu nodul double uni aveam senzatia ca o sa-mi zboare inelele de pe lanseta. Am constatat ca facand nodul Albright, firul curge mult mai lin prin inele (nodul trece mai usor).

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 18 Oct 2014, 17:00

Recent am trecut pe fluorocarbon, folosesc Seaguar de 17 lb (multumesc Sorin), care are diametru de 0,37 si e mai rigid , iar cu nodul double uni aveam senzatia ca o sa-mi zboare inelele de pe lanseta. Am constatat ca facand nodul Albright, firul curge mult mai lin prin inele (nodul trece mai usor).
Exact asa si eu : fluoro de la Sorin ,tot de 17 lbs si folosest Albright.E drept ca folosesc destul de mult si PP de 10 lbs.

Acuma ca am lamurit-o si cu leaderul ce mai facem cu topicul asta? :lol:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Luca Dehelean
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Luca Dehelean » 18 Oct 2014, 19:43

Vă mulțumesc tuturor pentru sfaturi, deja le-am pus în aplicare :D
Celor care mi-au scris și în privat le mulțumesc de asemenea și din păcate, fiind nou pe forum, nu pot răspunde acolo dar aveți aprecierea mea!

Toate cele bune,
Se poate închide.
Luca

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 19 Oct 2014, 06:03

http://www.4predators.com/produs/power-eye-wx4/

Cel mai bun fir cu care am pescuit pina acuma..Am luat de proba o rola de 12 lb acum mai bine de trei luni si l-am pescuit intens, in general cu leader mono noname de 0.35-0.45..La12 lb este mult mai subtire decat powerpro ori sufixx de 10lb,si cel mai important, inca nu ia apa chiar daca sa decolorat in primii 30-40m folositi, spre deosebire de firele mai sus pomenite..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Luca Dehelean
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Luca Dehelean » 19 Oct 2014, 16:43

Deja am luat PowerPro dar și asta o notez pentru viitor, am încredere în experiențele voastre. Mersi!

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 20 Oct 2014, 07:02

Oricum sant consumabile..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Scrie răspuns