montură jigging pe Mureș (Arad)

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Luca Dehelean
utilizator constant
utilizator constant

Re: montură jigging pe Mureș (Arad)

Mesaj de Luca Dehelean » 20 Oct 2014, 07:48

așa-i...din păcate, de aceea voi avea ocazii destule să le încerc pe cele recomandate de voi...dar măcar nu voi lua totă piața la rând :headbash:

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 20 Oct 2014, 08:22

semlecangheorghe scrie:Oricum sant consumabile..
Corect, dar conteaza daca "se consuma" in doua partide de pescuit sau in 2-3 ani...calitatea si utilizarea corecta isi spun cuvantul.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 20 Oct 2014, 10:22

Asta asa este, prima tentativa la mine pentru un fir subtire altceva decat poerpro sau sufix performance braid a fost sufixx 832.Excelent ca si senzitivitate, finete in prezentare, dezastruos in exploatare se rupea extrem de usor .Intr-o luna am tocat rola..De atunci am mai pescuit cu fir energo-bunicel, ca de banii aia..si apoi am dat de power eye asta, si mi-am luat cateva role sa am rezerva, dupa ce am pescuit cu el si am vazut ce poate.Poer pro ori performance, raman puncte de referinta pentru pescuituri dure,in agataturi dar si la astea am gasit varianta egala ca si calitate daca nu mai buna la un fir gigafish, modelul mai vechi.Extraordinar de rezistent, il folosesc la pescuituri cu naluci mari la pesti mari..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Luca Dehelean
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Luca Dehelean » 20 Oct 2014, 20:01

Gigi (dacă-mi permiți să mă adresez precum prietenii tăi), ai observat vreo diferență de senzitivitate (vorbim de pescuit la șalău) între leaderul de fluorocarbon sau cel de mono ieftin pe care le-ai folosit? Adică, bănuiesc că nu prea, din moment ce ai recurs la un mono no name, așa cum ai spus. Doar prețul e mult mai avantajos, ceea ce m-ar interesa și pe mine într-un fel, dacă nu-i musai să nu tot dau bani pe fluoro care oricum se duce odată cu năluca la agățături...Despre rezistența mai mare la abraziune a fluorocarbonului față de nylon nu știu dacă apuc eu să văd așa ceva, că nu mă ține atâta de mult dacă dau în agățături :elkgrin:
Iarăși, tot legat de senzitivitate, la textilul indicat de tine (power eye) fiind mai subțire decât altele, simți diferența la capitolul senzitivitate?
Întreb nu de alta dar fiind începător, știți și voi cum e până ajungi să ai control total asupra nălucii. Iar până îmi fac și eu o lansetă bună mai durează, dar spre primăvară sper să fiu echipat ”profi” pentru senzații fine... 8)

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 20 Oct 2014, 20:10

Daca-mi perimiti ...desi intrebarea nu-mi era adresata :lol: Leaderul are o lungime relativ mica comparativ cu restul firului .Si daca are 2m lungime (eu il pun mai scurt oricum) nu conteaza ca e fluoro sau mono in ceea ce priveste senzitivitatea.Aaaa ca cica fluoro are alt indice de refractie si cica e aproape invizibil in apa ...asa o fi.Asta o zic oricum oamenii care au ochii oleaca altfel decat salaul :lol:

Legat de fire ...cu cat este mai subtire firul ,cu cat trage mai putina apa , cu cat este mai moale, etc , e mai bine (mai ales pe apa adanca,pe vant sau curent lateral mare) . Vorbim la salau ,ca la stiuca uneori un fir gros este mai indicat mai ales pe apa mica.
Insa nu totdeauna poti pescui "perfect" .Un prieten si-a luat textil Momoi (bun asa la prima vedere) ,subtire ,scumput si in 4-5 sedinte in bolovanii Muresului a gatat rola :lol: Acum da cu monofilament pe direct :elkgrin:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 20 Oct 2014, 21:40

Luca Dehelean scrie:Gigi (dacă-mi permiți să mă adresez precum prietenii tăi), ai observat vreo diferență de senzitivitate (vorbim de pescuit la șalău) între leaderul de fluorocarbon sau cel de mono ieftin pe care le-ai folosit? Adică, bănuiesc că nu prea, din moment ce ai recurs la un mono no name, așa cum ai spus. Doar prețul e mult mai avantajos, ceea ce m-ar interesa și pe mine într-un fel, dacă nu-i musai să nu tot dau bani pe fluoro care oricum se duce odată cu năluca la agățături...Despre rezistența mai mare la abraziune a fluorocarbonului față de nylon nu știu dacă apuc eu să văd așa ceva, că nu mă ține atâta de mult dacă dau în agățături :elkgrin:
Iarăși, tot legat de senzitivitate, la textilul indicat de tine (power eye) fiind mai subțire decât altele, simți diferența la capitolul senzitivitate?
Întreb nu de alta dar fiind începător, știți și voi cum e până ajungi să ai control total asupra nălucii. Iar până îmi fac și eu o lansetă bună mai durează, dar spre primăvară sper să fiu echipat ”profi” pentru senzații fine... 8)
Ma bag si eu in seama. Diferenta de senzitivitate intre leaderul monofilament si florocarbon e aproape insesizabila, asa cum a spus si Zamfi. Ideea e sa alegi un monofilament cu elongatie cat mai mica, altfel s-ar putea sa ai probleme, mai ales la intepare. O rola de fluorocarbon ca cea pe care am achizitionat-o are 183 m...in cat timp o consumi tinand cont de faptul ca inaintasul il faci de 1,5m-2m (cel putin asa-l fac eu)? O rola de monofilament bun costa peste 20 ron si nu are aceeasi lungime. Cu un monofilament de proasta calitate poti iesi mai rau in pierdere, firul se rupe mai repede si astfel pierzi mai multe naluci. Cu fluorocarbon, la salau, pe apa adanca eu zic ca e mai util un fluorocarbon mai gros decat un mono mai subtire pentru ca plasticul plonjeaza mai lent si sporesc sansele sa ai atac pe cadere. Daca folosesti fire (textil+leader) rezistente la tractiune (de calitate) ai mari sanse sa dezdoi carligul (mai putin gamakatsu :)) si sa salvezi naluca .Degeaba ai un textil rezistent de 15lb , daca monofilamentul ala ieftin iti rezista 4lb (sa zicem). Ca pierzi plasticul,jig-ul si agrafa e una, dar sa vezi ce "placut" e atunci cand pierzi un peste mare :D . Asta se intampla de regula cand dai in agatatura,printre stepi sau in curent puternic si e nevoie sa fortezi ,pentru ca nu ai posibilitatea sa-l plimbi pentru a-l obosi pe domnul peste. Vei vedea diferenta cand dai de praguri, pietre,etc si vei constata ca dupa cateva recuperari monofilamentul e ciupit. Eu zic ca merita din plin diferenta de pret si ti-o spune unul care a folosit monofilamentul (Stroft si Berkley) pana acum ceva vreme. Pescuind intr-un loc cu praguri si pietroaie, eram nevoit sa schimb foarte des inaintasul mono. Cu fluorocarbonul pe care-l am acum lucrurile s-au imbunatatit considerabil...asa ca unde-i economia si ce eficienta ai, gandindu-te ca poate in timp ce legi leaderul mono de textil, daca plasticul era in apa in acel rastimp un salau l-ar fi inghitit fara sa stea prea mult pe ganduri :D . Si inca un amanunt, daca dai dupa salau intr-un loc unde e si stiuca cu monofilament sansele sunt extrem de mici sa o scoti, cu fluorocarbon ai sanse mult mai mari sa o aduci la mal. Acum fiecare alege sa pescuiasca cum crede de cuviinta, eu mi-am spus doar parerea si am incercat sa o sustin.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 21 Oct 2014, 05:54

Nu ma omor dupa fluorocarbon, nu pentru ca n-are avantajele mai sus pomenite, ci pentru ca atunci cand se termina intru in magazin si iau un mono care-i mai sarmos si mai ieftin..Daca as gasi fluorocarbon as lua, dar pina comand pe net,pina vine,...eu cu ce pescuiesc?? :)

@Luca , firul de care iti pomenesc , power eye da este mult mai senzitiv decat cel mai subtire power pro sau sufix performance cu care am pescuit..Da, la piatra e sensibil ca si orice japonez, dar nu intr-atat de sensibil incat sa ma faca sa renunt la el, ba din contra mi-am facut si o mica rezerva.Mi-am luat inclusiv varianta 8x, care este mult mai moale si mai matasos decat cel 4x.Inca nu l-am pus sus..Senzitivitataea leaderului fluoro vs. mono, eu nu am observat..dar fluoro e mai bun la abraziune, clar..Mentionez ca firele subtiri le pescuiesc pe lansete de putere mica, pentru 'ghioage ' merg pe americanisme ori gigafish..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Luca Dehelean
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Luca Dehelean » 21 Oct 2014, 09:03

Am notat aceste informații și categoric voi ține cont de ele pe viitor. :respekt:
Totuși, fiindcă trebuie să încep de undeva, adaptându-mă condițiilor pe care le-am avut în scurta mea experiență pe Mureș la jigging, mă gândesc cam așa (fără să fac abstracție de celelalte informații pe care mi le-ați oferit):

textil - PP galben 15 lb (am luat deja de la un magazin local, deși se zice pe forumuri că cele făcute pentru SUA sunt mai bune, era greu să aștept până fac o comandă, până vine, etc. - dar dacă aveți ”surse” puteți să îmi ziceți și mie și o să apelez pe viitor)

leader - fluorocarbon Seaguar (se găsește în RO?) sau dacă e mai greu de procurat ce altă firmă îmi puteți recomanda? Eu până acum mi-am luat role mici de Sufix Invisiline...dar o să fie mai rentabil probabil cu rolele mari și să știu pe ce dau banii

nod leader-principal - double uni sau Albright (la fel de rezistent ca double uni?)

cârlige - din ceea ce am citit și în alt topic, se pare că cele pentru rezistență sunt Gamakatsu, Owner, Hayabusa, Fudo iar cele pentru agățături (cu riscu de a scăpa și pești mai mari) sunt Eagle Claw, WMC, Matzuo, Mustad, Eurojig

Aș mai avea o întrebare de bază:
care ar fi un raport optim în toată montura (rezistență normală la talia șalăilor de pe Mureș/risc cât mai scăzut de a pierde foarte des năluca) între rezistența (lb/kg) textilului - fluorocarbonului (lb/kg) - calitatea cârligului (marcă, formă jig)?

Știu că sunt multe variabile în pescuit dar v-aș ruga dacă am găsi cât de cât un răspuns la întrebarea de mai sus. Pt începători e frustrant să pierzi năluci dar ar fi și mai frustrant să pierzi pești mari (dacă ai noroc să vină unul). Și dotarea cu diverse materiale ți-o faci în timp și investind bani și căpătând experiență la locurile de pescuit.

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 21 Oct 2014, 10:22

Luca, pentru achizitionarea produselor despre care vorbesti...exista rubrica Anunturi vanzare/cumparare, numai pescuit. Textil PP am cumparat atat de la totalfishing cat si adus de afara, nu-ti face griji ,e foarte bun si cel de la totalfishing. Ai grija insa de la ce magazin cumperi pentru ca multe magazine mici (sau mai mari) aduc produse contrafacute, de proasta calitate si astfel arunci banii degeaba si implicit iti vei face o parere gresita despre produsul respectiv. Cand vrei sa cumperi ceva, da un search cu numele produsului care te intereseaza si vei gasi aici topicuri unde se dezbate problema, pareri pro si contra, astfel vei putea trage concluziile de rigoare si vei face o alegere cat mai buna. La fel pentru noduri, exista un topic dedicat acestora. Eu foloseam double uni, un nod foarte bun, extrem de rezistent, doar ca acum am trecut la Albright deoarece folosesc leader fluorocarbon mai gros si nodul trece mai bine prin inele . Eu am textil de 15lb si inaintasul de 17lb, in teorie s-ar rupe textilul deoarece are rezistenta mai mica. In practica se va rupe de la nod. Pana acum foloseam mono de 0,22/0,25 si niciodata nu s-a rupt firul textil (vorbim de PP) . De cand folosesc noul leader nu am rupt niciodata, s-au dezdoit carligele sau am reusit sa scot cioatele la mal. Ideea e sa ai linia echilibrata (textil+leader), rezistenta firelor sa fie cam egala.Bine, sunt cazuri cand ai nevoie de finete si atunci un leader mai subtire poate face diferenta.
Eu unul am avut experiente neplacute cu 3 marci dintre carligele mentionate de tine in a doua categorie si prefer sa folosesc carlige de calitate si sa mai pierd naluci decat sa ratez pestii.Mustad (unele modele) sunt neasteptat de bune, nu le-as pune pe aceeasi treapta cu Eagle Claw si Matzuo.

Luca Dehelean
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Luca Dehelean » 21 Oct 2014, 10:29

Mulțumesc Tito :respekt:

Scrie răspuns