discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
Adelin
- Moderator

bogdans scrie:Nu e par Vali, carbon, doar ca e fast, chiar x-fast ..si textil mi-ar mai lipsi cand dau cu vobler mare sau linguri..si-asa la stiuca le-am mai tras lingura din gura si cu mono normal cand atacau la mal
Ma gandeam ca mai sunt altii ca mine care sa nu umble cu 2-3 bete (sau mulinete de schimb)dupa ei cand dau dupa mai multe specii sau cand te-astepti sa gasesti salaul pe fund si de fapt vaneaza intre ape si tre sa bagi un vobler..oricum am 2 tamburi dar pe unul am mono normal de 18 ptr avat,clean..rotattive, oscilante mici si voblerepana-n 5-6 cm (cand ma duc pe rauri mai mari und e si stiuca, salau si clean, avat)..pe celalalt am de 25 si cautam unul mai rasarit, adica mai putin elastic sa mearga mai bine la jig-uri dar sa-l pot folosi si pe voblere mari si linguri
Deh..poate ce vreau eu nu s-a prea inventat..toti imi recomanda textilul..chestia e ca nu-mi prea place ..parca as da cu atza chirurgicala..si nici sa tot schimb mulinete intr-o partida nu vreau..un tambur merge mai usor dar o mulineta nu prea ma incanta
Fiecare pescuieste cum vrea si cum a intzeles pescuitul.Poate ca asa e mai bine... cine stie?!

Tu iti cunosti rezultatele ...

In fond la asta se rezuma totul!
-
bogdans
- senior

Adelin, nu e vorba de rezultate..e vorba de un mic compromis pentru a nu ma cara cu mai multe betze..da, e de cum intelegi pescuitul..si eu in asta gasesc frumusetea spinning-ului..sa te duci "cu mana-n c..r" cum se zice, adica nu sa ma trambalez cu 3 betze tot timpul, unul cu textil, altul cu mono de 25 si altul cu mono de 16-18..sa am libertate de miscare si sa ma misc si repede

..ca eu nu ma duc ca la stationar la spinning, la mine o partida dureaza max 3-4 ore
Clar ca textilul e net superior la jigging si ca prinde mai mult (mai ales ca salaul cam sta in sforuri si locuri adanci unde din cauza turbulentelor si adancimii cu mono e mai greu sa sesizezi.mai ales aia mari si "finutzi"

), eu n-am pus problema asta..doar ca am eu o dambla si vreau sa vad diferenta intre un mono normal si unul "40-50 % mai putin elastic "..ar trebui sa cresca tot cu atat si muscaturile sesizate

-
vali stratonov
- veteran

Bogdane da tata cu ce ti-e mai pe "mina" si prinde peste restul sunt doar teori.
Sti si tu vorba :"ce tie nu-ti place altuia..... nici asa".

pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!
-
superbaloane
- utilizator constant

-
@bogdans
Pentru nalucile de reactie - linguri, voblere, actiunea lansetei e bine sa fie una moderata sau moderat-fast. Cu un extrafast cum ai tu ai sa-i smulgi lingura din gura.
Pentru jig-uri - actiunea lansetei va fi una fast sau chiar extrafast.
Astea sunt regulile, mai departe ca vrei sa dai cu mono sau textil e alta poveste!
De acum poti pleca linistit la pescuit, pentru decorul evenimentului tau ne ocupam noi. Detalii la
www.superbaloane.ro
-
bogdans
- senior

Superbaloane
Pai de ce crezi ca vreau eu mono si nu textil?

stiu si eu ce poate batzul meu..daca mai pun si textil si schimb pe vobler sau lingura m-am ars rau de tot..asta era toata chastia.un mono cu elasticitate redusa ca sa mearga "binisor" (ca acum nu poti sa le ai pe toate intr-un singur echipament.sa bata si cuie si sa dea si ..uie )si la una si la alta..ce pierd din cauza asta ii las lui D-zeu ca asa-i obiceiulla tzara..ultima poama o lasam la D-zeu ca el ne-a dat restul

-
Andrei
- veteran

-
Fast sau Ex Fast nu inseamna neaparat lanseta dura.... sau CU REVENIRE RAPIDA.....reprezinta modul in care se curbeaza o lanseta....nimic mai mult. Se poate da la jig linistit cu o lanseta MODERATA....daca e construita bine....ia exemplu SHAULA lui Dragoi....aia e moderata....dar nu e deloc indicata la pescuitul cu naluci reactive.....e iute ca mama frastului....
De exemplu....fibrele SEEKER sunt FAST. Dar de aia tot moi sunt....nu prea sunt lansete de jig....desi stiu care pescuiesc la jig si cu asa ceva(moi ca frastul)
Adevarat ca lansetele de grafit pentru voblere sunt de obicei moderate sau moderat-fast...dar exista astfel de lansete si fast. Uneori are legatura....dar alteori nu prea....asocierea unei lansete fast cu o lanseta pt jiguri si a uneia moderate cu una de naluci reactive, si nu are nici o legatura cu rata de revenire a blankului sau de cat de rigid e blankul.
Scuzati de off topic.
-
superbaloane
- utilizator constant

-
Departe de mine s-o fac pe desteptul numai ca ai scris o chestie care mi-a trezit interesul - ..poate ce vreau eu nu s-a prea inventat si mi-am amintit de pescarii vechi care ajungeau la concluzii asemanatoare. Pe vremea aia nu aveau insa acces la scule (dar se inventasera demult) asa ca si-au confectionat singuri nalucile, lansetele, etc.
Sa ajungi sa intelegi o nevoie de un moment dat la pescuit, e mare lucru!
Ca nu s-a inventat nu stiu ce, nu prea cred!
Parerea mea e sa mergi cu doua lansete!
De acum poti pleca linistit la pescuit, pentru decorul evenimentului tau ne ocupam noi. Detalii la
www.superbaloane.ro
-
bogdans
- senior

Nue de loc off topic andrei, ai dreptate..a mea e si rigida bine (asa am ales-o) dar si revenirea e destul de rapida..hai sa zicem fast ..ca daca ne luam dupa teoreme..le incadrezi in 30 de categorii...doar ca firul, batzul si mana fac aproape o treime fiecare din elasticitate, sensibilitate (mana poate mai putin..doar la vreun atac cand admiri cerul si ai ajuns cu naluca sub picioare)..frana n-o mai pun in calcul
-
bogdans
- senior

superbaloane
e clar ca n-ai cum sa ai si elasticitate zero si elasticitate 10% in acelasi fir fie el multi sau mono..doar ca pana de curand nu cred sa-i fi deranjat mult pe producatori chestia ca mono se lungeste cu un metru la 30 m lungime sa zic..dar eu sunt ala necredinciosul care vrea sa caute ceva mai..intermediar..oricum batul meu fast nu m-ajuta prea mult la asta si clar imi trebuie altceva ca sa pot face o combinatie cat de cat ok intre bat si fir..poate un moderate -fast cu un mono mai rigid sa mearga "si la si la"..restul o mai faci si din mana..(ex:unii care dau ciu textil la slau trebuie sa lase batul in jos cand simt muscatura..adica sa-i mai dea 2 secunde si apoi sa intepe..eu la mono cum simt cum dau..si de obicei dau si-a doua intepare ca am pierdut ceva pestioci ca nu i-am intepat bine ..e prea din scurt..e si d reflex si de cum te-nveti cu un echipament anume)
-
Mugurstefan
- veteran

bogdans scrie:Superbaloane
Pai de ce crezi ca vreau eu mono si nu textil?

stiu si eu ce poate batzul meu..daca mai pun si textil si schimb pe vobler sau lingura m-am ars rau de tot..asta era toata chastia.un mono cu elasticitate redusa ca sa mearga "binisor" (ca acum nu poti sa le ai pe toate intr-un singur echipament.sa bata si cuie si sa dea si ..uie )si la una si la alta..ce pierd din cauza asta ii las lui D-zeu ca asa-i obiceiulla tzara..ultima poama o lasam la D-zeu ca el ne-a dat restul

Pai dai cu textil la jig si cand vrei sa dai la vobler schimbi tamburul si dai la mono .
Eu asa fac.
D-aia am 3 tamburi de rezerva in rucsac ...
Si car o singura lanseta dupa mine, si in masina mai am una si o mulineta

Se spune ca SISTEMUL e bun dar Poporul e rau. Ganditi altfel: poporul e asa cum e ganditi un sistem pentru el !
Mugur Dixit !