Minciocul,intre utilitate si superstitie

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 20 Dec 2005, 23:57

Eu am patit asta anul trecut, si am avut noroc ca s-ar fi putut intimpla de mult. Cu un lavrac prins in Delta Ebro. Dumnezeu a facut pestii fara miner, si pe lavrac, sau lup de mare, l-a mai si dotat cu tot felul de spini. Si ai dracului se zbat in permanenta. Asa ca am facut experienta cu tripla in deget. Din fericire nu era XXL. Cum eram si cu ghidul de pescuit in barca, baiat cu experienta, mi-a spus ca nu trebuie asteptat nici o secunda. Iti iei minerul lansetei in gura (de-a latul) musti bine de el, si cu patentul iti extragi singur cirligul. Vine si niste carne insa daca faci treaba repede nu ai timp sa simti. Dupa aia simti, dar daca musca pestele uiti repede. :lol: Dece nu trebuie asteptat inaintea extractiei ? Pentru ca te-ar durea de doua ori.

O alta experienta am avut-o, eu ca spectator, tot in Spania cu un salau de 5 kg. Eu l-am prins la un vobler mare, Mann's, facut pentru ton. Ala nu se prea lanseaza, l-am utilizat la trena. Colegul din barca a scos salaul, eu tineam si lanseta in mina dar si filmam, si salaul s-a zbatut, a alunect si o tripla i-a intra colegului in deget, insa in sensul lungimii. Cirligul era asa de barosan incit nu aveam nici cu ce sa-l tai. Ala era sa lesine, alt coleg care era cu noi la fel, si motorul refuza sa plece noi fiind la 10 km de primul port. Pina la urma motorul a demarat si l-am dus pe om la clinica din Mequinenza. Aia sunt obisnuiti sa faca operatii de scos cirlige, singurul turism acolo fiind pescarii. Deci l-au operat si a doua zi era iar la pescuit dar cu un pansament care nu-i mai dadea voia sa lanseze.

Asa ca mincioc ? Eu am optat pentru lip grip.

Tudor

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 21 Dec 2005, 00:32

Mai , voi nu intoarceti pestele cu burta in sus cind ii scoateti ancora ? Se zbate mai putin asa si poti sa lucrezi mai bine .

Fir Intins!!!

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 21 Dec 2005, 00:51

Uite SF. Asta nu stiam. O sa intorc pestele cu burta in sus data viitoare.
Dar daca nu observ o schimbare ma razbun sa stii ! :lol:

Tudor

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 21 Dec 2005, 00:54

gabor scrie:am gresit. exista un avantaj cert al patentului de 70 cm. "drilul" cu cainii ciobanilor :). asta da comfort psihic.

oricum, un mincioc gen umbrela pliabila n-ar fi rau, nu? tineam eu minte un review:
http://www.tackletour.com/reviewspronet.html
Primul lucru cand am ajuns pe malul apei unde voi pescui e sa scot minciogul sa fie gata in caz de...

Minciogul meu e unul destul de mare (nu ca al crapistilor,dar destul de incapator)si cu coada telescopica de 3m.(de fibra de sticla si ultimul tronson mai gros din grafit .E facut de mine cu ajutorul romanului Mircea Dascalescu din Ohio,pe care l-am cunoscut la MONDIALELE DE STATIONAR DIN UNGARIA 1991,el fiind componentul echipei U.S.A.

Norocul meu e ca eu pescuiesc mai mult timp intr-un loc,deplasandu-ma mai rar cand nu dau de peste(pescuiesc de pe mal).Chiar si pestii rapitori ceva mai mici (white bass ) ii scot cu minciogul deoarece pescuiesc cu fir subtire si mai ales pescuind cu jig-uri mici nu stii cum e agatat pestele,poate agatat doar superficial si daca fortezi un pic pestele sau daca se zbate carligul taie pielita in care e agatat.In felul acesta ratez mai putin pesti,iar lungimea minciogului ajuta ca pestele sa nu se zbata asa tare cand e f. aproape de mal, simtindu-se mai in siguranta la 3m. de mal,probabil nerealizand ce se intampla.

Cat despre minciogul rabatabil prezentat pe site-ul "tackletour.com" nu e nimic nou ,eventual e nou pt. americani,acest tip de minciog se gasea cu vreo 20 de ani in urma de vanzare in Romania,fiind facut din aluminiu de catre cehi .Foarte bun si practic,pliat incapea intr-un rucsac,doar din punctul meu de vedere coada prea scurta.

Chiar daca minciogul nu e asa mare,dar e destul de adanc ,daca stii cum sa procedezi poti scoate si pesti mai mari ce normal nu incap in minciog,totul e sa faci in asa fel incat sa intre in mincioc capul pestelui.Daca incerci sa-l bagi de la coada nu vei reusii si pestele va avea sanse mai mari de a scapa.

Jean Scurtu

miaitza_peskriciu
junior
junior

Mesaj de miaitza_peskriciu » 21 Dec 2005, 01:23

bei americanule ia posteaza ma aici daca ai ceva de zis ....daca nu taci ca suntem satui de astia ca voi...
http://www.rapitori.ro/forum/viewtopic.php?t=1312
Dau pace la amici si Kpace la paKlici

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 21 Dec 2005, 01:50

Mihaita,

Spune-mi cam ce ai vrea sa postez si o sa incerc sa ma conformez,dar pe cei de la Posta Romana nu am cum sa-i fac sa fie altfel oricat as posta si orisice as posta.

Dumnezeu te-nbucure!!!

Jean Scurtu

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 21 Dec 2005, 09:03

Cind merg la stationar minciogul nu-mi lipseste niciodata.

Daca insa intentionez sa "colind" malul Prutului, minciogul (desi necesar) m-ar incomoda ... pentru ca montat m-ar stinjeni la deplasare iar sa-l montez si demontez de fiecare data nu mi se pare prea potrivit.
Asa incit imi asum (sau nu) riscul de a merge fara el ... caz in care voi folosi fir mai gros - eventual textil. Fir mai gros poate sa insemne un monofilament de 0,22 - care sa permita cit de cit retinerea/manevrarea pestelui pina il poti scoate fara minciog.
Daca insa merg pe monofilament subtire (sa zicem 0,12) aici nu mai e de joaca si minciogul cred ca este obligatoriu.

Insa mulineta cu fir de 0,12 sta de obicei cuminte in geanta (uneori nici n-o iau) ... si la fel si minciogul.

piticu
veteran
veteran

Mesaj de piticu » 21 Dec 2005, 11:32

tudor scrie:Stiuca o prinzi de ceafa si in felul asta nu ai cum s-o ranesti. [...]

Tudor
:lol: asta mi se pare o miscare riscanta... io mi-am facut mina varza de vreo citeva ori asa. din ceafa scapa-n branhii, iar din branhii greu mai scapa.
shi cind in sfarsit ai scos mina... dupa cum am zis mai sus, ai o mina... "varza cu carne" chiar. :shock:
"Prapaaaad! Prapaaaad! 36 de stiuuuuuci!" - Marin Moraru, Operatiunea Monstrul, 1976

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 21 Dec 2005, 11:58

mah dom cusator sef fruntash pe ramura ..... :D .....la tine problema fuse ca tu ai crezut ca ceafa sunt branhiile si viceversa :D
tu-i tuborgu masii :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Scrie răspuns