Lanseta pt. "silicoane"

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 31 Mar 2005, 11:10

dragos_g scrie:
gabor scrie:...in avp era un test. ziceau de bine de gipo flexus...
Am pus mina pe ea si...nu!
de curiozitate, zi si de ce.

cosmin81
veteran
veteran

Mesaj de cosmin81 » 31 Mar 2005, 11:29

adi, gipo flexus e cam moale si cam proasta ca material! nu tzi-o recomand desi am prieteni care dau cu ea la "silicoane" dar numai la biban pe Olt! E si cam scumpa!

Ce-tzi recomand pentru jigging la salau este o lanseta 'fast' sau 'x-fast" de 2.10, 2.40, 2.70m chiar si de 3 metri! Cu cat va fi mai lunga cu atat vei putea pescui mai departe dand de pe mal! desi incovenientul va fi ca nu vei mai avea un control asa de bun asupra jigului pe care tre sa-l joci! Gandeste-te ca cu cat mai mult material e intre mana ta si fir cu atat mai putzine informatzii de la jigul tau vor ajunge la senzorii din palma ta! Restul de "informatzii" vor fi absorbite de materialul din care este conceputa lanseta! De aceea se si folosesc lansete fast sau x-fast(extra-fast adica) care se incarca rapid! jigul tau e un transducer care trebuie sa itzi transmita permanent informatzii despre topografia fundului si despre eventualele atacuri ale pestelui!

Cum itzi dai seama daca o lanseta este fast sau x-fast? Sub o anumita sarcina trebuie sa se indoaie doar prima treime din varful lansetei iar restul pana la cotor sa ramana tzeapan!! Normal ar trebui sa faci verificarea asta cu firul tras prin inele; ia o rola de nylon la tine, trece firul prin inele tzine rola blocata si roaga pe cineva sa traga de fir; daca se indoaie doar primii catziva cm din varf e x-fast, daca se indoaie prima treime a varfului atunci e fast! Sincer,pe la noi nu prea am vazut lansete x-fast, ele fiind relativ recent introduse pe piatza(ma refer la adevaratele x-fast) de catre G.Loomis!

Conteaza mult si materialul din care este facuta o lanseta! Cu cat are mai multzi psi de carbon cu atat este mai sensitiva o lanseta! La 85mil de psi de carbon(defapt grafit) deja simtzi si cand un salau da cu limba pe twisterul tau! Dar astea sunt deja prea scumpe din cauza tehnologiei producerii lor! Un IM6 isi va face treba foarte bine cu 25mil-45mil de psi de grafit! Tu oricum vei vedea trasatura la firul fluo! Si itzi vei da seama de conformatzia fundului (praguri, obstacole) si privind atent firul ! Doar daca ai dioptrii mari itzi recomand o lanseta mai senzitiva :lol:

Hai sa trag o concluzie: sa fie IM6 la 2.40m-2.70m, si nu te lua dupa ce scrie pe astea europene la puterea de lansare, daca era americana itzi recomandam ceva 7-21 gr, ca ce scrie aia e! La cele europene e vrajeala curata cu ce scrie pe ele! Incearca sa-tzi dai seama la mana! depinde si ce greutazti de jiguri vei folosi preponderent!

Aaaa..si daca esti incepator la dealde salau! ia-ti o lanseta mai oarescare si fir textil! Ala face cat cea mai tare lanseta cand e vorba de trasaturile discrete ale salaului! Asta pana itzi mai ascutzi simtzurile!
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

dragos_g
senior
senior

Mesaj de dragos_g » 31 Mar 2005, 11:37

In afara de ceea ce a zis Cosmin referitor la Gipo Flexus, primul lucru care mi-a sarit in ochi a fost finisajul f. prost (rusesc :D ) care, dupa mine, este o imagine a calitatii.

daniel tinte
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de daniel tinte » 31 Mar 2005, 11:46

Ca parere pur personala: la pret accesibil Maver Essox 2,7m 12-30g, pret aprox. 1.200.000-1.400.000 lei la firma Watson&Co Tg. Mures, sau la pret mai "piparat" Shimano Diaflesh EX 2,7m 20-50g, pret aprox. 160-170 euro pe site-uri germane.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 31 Mar 2005, 12:22

va multumesc tuturor pt. raspunsuri.
daca mai sunt si alte pareri, recomandari... :)
zilele acestea voi merge prin magazine sa vad cam ce optiuni as avea...
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 31 Mar 2005, 14:02

Salut Adi!

Cred ca poti sa uiti de Black Bull! E cam grea si cam bleaga!

Uita de asemenea de milioanele alea de kk-mka psi!
La ce bete avem noi ...e bine daca scrie cat poti sa arunci cu ele! Si nic asta nu poti lua de bun intotdeauna!
Cosmin, actiunea nu o da numai carbonul ci si rasina (parerea mea)!

Gandeste-te unde vrei sa dai cu ea!

Daca o vreo pt lacuri - ia-ti una care sa arunce in jur de 5-20 g - 2,10-2,40m! daca e mai lung ai sanse sa fie mai bleaga!

Daca vrei pt Dunare cauta un 20-50 g!

Cat vrei sa dai pe ea?
near the beer

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 31 Mar 2005, 14:18

"ia-ti o lanseta mai oarescare si fir textil! Ala face cat cea mai tare lanseta cand e vorba de trasaturile discrete ale salaului! Asta pana itzi mai ascutzi simtzurile!"

cosmin, dupa ce isi ascute simturile poate sa renunte la firul textil, nu? :lol:

vezi poate gasesti un trabucco. Sau un fenwick hmx black hawk, magarit evident, dar care zbarnaie la salau.

Numai bine!

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 31 Mar 2005, 15:10

raspund io in locul lui Cosmin? :D

Si eu spun ca ata nu e indispensabila la salau!
Desi tre sa recunosc ca, pe apa adanca o prefer (cu leader de fluorcarbon)!
near the beer

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 31 Mar 2005, 16:01

@Cosmin81,

Gresesti un pic referitor la betele mai lungi.Oare cum prind eu la jig o gramada de pesti daca batul meu de 3,8m.,sau 5m.nu mi-ar transmite ce se intampla sub apa si la 60m.!!!!!.
De ce de pe mal ,cei cu bete scurte prind mai putini pesti decat mine,desi dupa parerea ta batul lor le-ar transmite mai multe informatii.

Conteaza e drept materialul din care e facut blank-ul(asta normal ca include si rasina folosita),un blank de buna calitate iti transmite mult mai multe informatii decat unu de duzina.

Iar referitor la fast sau extra fast ,zic eu ,nu e atat de important,important e calitatea blank-ului,fast trebuie sa fie pescarul,firul sa nu ii faca burta(si pentru asta un fir textil ce e mult mai subtire decat unul mono isi spune cuvantul si in conditii cu vant destul de puternic).

Batului meu(blank ALL STAR TITANIUM) nu-i pot reprosa nimic la pescuitul cu jig sau rotativa,vobler desi are actiune semiparabolica,ba din contra ma ajuta cu fir subtire sa inving pesti destul de mari.

Cum poti prinde pesti la jig cu "noodle"rod care este ca actiune"slow" si pe deasupra lung(in jur de 3m.)???

Mult mai important decat actiunea batului este folosirea de carlige f. ascutite de calitate(Gamakatsu,Owner,Daichii,Tiemco etc).

Jean Scurtu
l

cosmin81
veteran
veteran

Mesaj de cosmin81 » 01 Apr 2005, 23:38

Asa e, nea Jean! Avetzi dreptate! Dar cred ca suntetzi caz singular, chiar si pe-acolo! Pe la noi sunt alte obiceiuri! Am vazut si eu tipi care dau cu pari(pari adica dure, "roca") de 3 metri la salau, dar la ce salau mai avem noi prin baltzi cred ca ar fi buna si o lanseta mai de biban! :lol: glumesc bineintzeles, dar marea majoritate mi-ar da dreptate!!

Faza cu rasinile o stiam, dar am uitat sa o enumar! Abia dupa mi-am amintit, inainte sa-mi atragetzi atentzia! Faza cu textilul e valabila mai degraba in ape adanci gen Gostilele unde-i hau mare de fumezi o tzigara sa ajunga jigul pe fundeni!! Dar te ajuta mai mereu! Eu unul inca mai vad bine :D , dar pe vant puternic si apa adanca....da.... jos palaria, e mai bun textilul!!!

@Adilucu

Tati, cred ca varianta Maver Essox e chiar cea mai buna solutzie pentru tine!!! Sunt ieftine, rapide si.....ieftine!!!! Altceva chiar n-am ce sa-tzi recomand de pe la noi! Incearca varianta 2.40m...e cea mai bine echilibrata! si cea de 2.70 e buna, dar mie mi s-a parut putzin cam grea....si la cat salau mai avem, s-ar putea mai mult ca sigur sa stai toata ziua cu ea in mana!!! La lanseta ma refeream!! :lol: :lol:
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

Scrie răspuns