discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
costica_fishing
- veteran

-
ce am observat ca e oarecum specific lansetelor de somon( respectiv salmon/steelhead, ca deh, erau americane

) ar fi:
- Incep de la 8' pan pe la 10' si ceva (adica 2,40 - 3m+). De fapt cele cu recomandarea salmon/steelhead sunt singurele pe care americanii le fac de peste 7'6''
- rezerva mare de putere, ca animalul alea au ceva vana;
- marea majoritate sunt cu
actiune moderata si asta pt ca (din ce am inteles) la somon se pescuieste cu ceva voblere si linguri pe rauri rapide si cu debit mare.
In consecinta, ar trebui sa fie stuka si somn la linguri, respectiv voblere mari si pt chinez la jig.
Dar daca il luam in serios pe Sorin si admitem ca este un bat pt baitcasting, trecem la urmatorul!
near the beer
-
Aquaro Angler
- veteran

adilucu scrie:Apoi astept comentarii... la ce ar fi buna o astfel de lanseta. are 3m si actiune 40-80gr.
Pentru a caracteriza aceasta lanseta lipsesc unele informatii cum ar fi:
tipul de material din care este facuta, numarul de inele si numarul de picioare cu care sunt fixate inelele de blanc (1,2,3 ?), raportul in care sunt repartizate distantele dintre primele 4 inele de la varf, diametrul inelului de la baza si a inelului de varf, ...
-
Adi_
- veteran

eu credeam ca scrie in germana ceva de genul asta...
inelele sunt cu 3 picioare, unul in sus si doua in jos. alte detalii nu cunosc.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
-
Aquaro Angler
- veteran

adilucu scrie:Am citit pe net, la descrierea unei lansete, ca are curba de actiune specifica pt. pescuitul somonului (ceva de genul asta). Ce inseamna acest lucru? Ce are sau trebuie sa aiba specific o lanseta de somon?
In acest caz ar fi necesar un studiu dupa o reconstituire a modului cum se desfasoara atacul somonului asupra prazii, momelii sau nalucii artificiale precum si modul de comportare in dril. Asta in cazul in care difera de ceilalti pesti rapitori si nu este vorba de "marketing bullshit". Insa daca nu am pescuit la somon si nu avem experienta in pescuitul acestei specii nu avem cum sa stim detalii, amanunte si ce lagatura exista intre unele caracteristici ale somonului si curba de actiune specifica pentru pescuitul somonului si ce are sau trebuie sa aiba specific o lanseta de somon. In acest caz inseamna ca este o lanseta specializata.
-
Wavedancer
- veteran

-
Costica, marea majoritate a lansetelor americane pt. somon sint cu actiune parabolica! Si daca stai un pic sa te gindesti, e normal sa fie asa, ca "animalul" ala pune botu' nu se joaca, iar nalucile (voblere, linguri sau chiar softbait-uri sint mari si foarte reactive). In rest sint lungi pentru ca lansarile trebuie sa fie lungi si citeodata ai nevoie de lungime suplimentara pentru drill-ul "pe fir scurt" (mai ales cind pescuiesti de pe mal). Sint singurele lansete de spinning/casting la care se folosesc 2 miini pentru lansare, de aici si minerele lungi care mai adauga un 10 toli la lungimea totala. Despre rezerva de putere, numai de bine, depinde de producatorul blank-ului. Parerea mea e ca un "par" de 3 metri sau peste, pentru somn sau stiuca e exagerat de mult. Chiar daca namila are 50-70-100 de kile (Doamne ajuta!

)
You can run, you can hide! But... you'll die tired!
-
gabor
- senior

din cate am vazut eu e cam invers: majoritatea lansetelor americane pentru somon sunt rapide. cele cu actiune parabolica sunt categorisite ca fiind lansete pentru steelhead, au puteri de incarcare mici si nu se pescuiesc cu naluci ci cu momeli, nimfe ... in fine.
rogue si gloomis au cea mai bogata oferta din categoria asta. daca aveti rabdare, lansetele gloomis au fiecare in parte cate o descriere.
www.roguerods.com
www.gloomis.com
chestia cu manerele lungi cred ca tine mai mult de cuplul necesar cand ai treaba cu naluci grele. poti folosi 2 maini si pe lansete cu maner scurt.
si nici nu-s singurele lansete americane de peste 7'6"
-
daniel tinte
- utilizator constant

-
@Adilucu-poti fi mai precis in legatura cu pretul ptr. un Kev Pike? Personal m-ar interesa unul, dar ce am gasit nou in Germania era la pretul amintit. Merci anticipat.
-
Adi_
- veteran

gasesti sigur la 200 sau de ocazie chair la 150 poate si mai jos. Sa te trimit exact undeva de unde sa-l iei nu pot. Sorry.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski