jiguri
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Re: jiguri
Desi intrebarea era directionata spre un raspuns clar si fara echivoc , care sunt cele mai bune , cum bine a identificat "grecu" , cred ca mai util ar fi sa spunem fiecare care consideram ca ar avea un raport mai bun calitate pret , urmand ca "endresandor22" in functie de bugetul propriu sa se plaseze mai sus sau mai jos in plaja enumerata de noi.
Si la masini poti spune fara ezitare si la repezeala ca BMW, Mercedes sau Audi sunt cele mai bune si nu gresesti mult. Desigur ca exista variante , nuante de raspuns, comentarii si opinii fine dar nu e locul acum.
Dupa mine daca banul nu e o problema atunci daca alegem Gamakatsu sau Owner suntem asigurati ca vom rata foarte putin insa daca avem agatatura sau pietre va trebui sa alimentam trusa destul de des , aproape la fiecare partida si asta costa.
Daca suntem la inceput de drum si / sau avem un buget modic ptr consumabile , vom merge pe oricare dintre Mustad, Matzuo, Eagle Claw, Globe pana ne dumirim cum e treaba cu balta respectiva , agata , nu agata, pana ne dam seama cam cum stau lucrurile. Este bine sa avem in trusa totusi si cateva jiguri de top ca atunci cand cele medii nu fac fata, sa mai avem un as in maneca la care sa apelam.
In ceea ce priveste marimea jigului si greutatea optima aici discutiile pot fi intinse mult insa simplificand mult si mergand la esenta pot spune ca daca dai la balta (excludem deci rauri, curent puternic, baraje etc) si media pestilor vizati este undeva la 1-3 kg putem merge fara emotii pe un 3/0 si o greutate de 5-7 grame. Daca vizam capturi mai mari (destul de rare si in scadere pe la noi) mergem pe un 4/0 si carlig cu sarma o idee mai groasa (gamakatsu hw sau vmc barbarian sau euro jig) si greutati tot pe la 5-7-9 grame.
Ideea se complica daca vom cauta rapitorii pe ape curgatoare, baraje adanci (5-15 m adancime sau mai mult) sau curent puternic unde pentru a simti bine, intocmai si la timp structura grund-ului si adancimile, trebuie sa trecem la greutati mai maricele de 12-14 sau 18 gr ... pana la 50-60 gr (!!) , desi marimea carligelor nu se schimba prea mult , preferatele fiind tot 3/0 - 4/0 uneori lejer 5/0- 6/0. Odata cu aceste ultime schimbari vom avea mai multe de schimbat , inclusiv lanseta si mulineta , trecand la un segment superior.
Una peste alta cred ca o idee cat de cat ti-ai putut face si macar poti s-o iei singur din loc si dupa primele partide iti vei da seama singur cam ceea ce trebuie sa mai schimbi pe ici pe colo.
PS: cand m-am referit la marimea carligelor am exclus din start bibanul si cleanul ,presupunand ca vrei sa mergi exclusiv pe stiuca, salau , uneori somn.
Cele bune.
Si la masini poti spune fara ezitare si la repezeala ca BMW, Mercedes sau Audi sunt cele mai bune si nu gresesti mult. Desigur ca exista variante , nuante de raspuns, comentarii si opinii fine dar nu e locul acum.
Dupa mine daca banul nu e o problema atunci daca alegem Gamakatsu sau Owner suntem asigurati ca vom rata foarte putin insa daca avem agatatura sau pietre va trebui sa alimentam trusa destul de des , aproape la fiecare partida si asta costa.
Daca suntem la inceput de drum si / sau avem un buget modic ptr consumabile , vom merge pe oricare dintre Mustad, Matzuo, Eagle Claw, Globe pana ne dumirim cum e treaba cu balta respectiva , agata , nu agata, pana ne dam seama cam cum stau lucrurile. Este bine sa avem in trusa totusi si cateva jiguri de top ca atunci cand cele medii nu fac fata, sa mai avem un as in maneca la care sa apelam.
In ceea ce priveste marimea jigului si greutatea optima aici discutiile pot fi intinse mult insa simplificand mult si mergand la esenta pot spune ca daca dai la balta (excludem deci rauri, curent puternic, baraje etc) si media pestilor vizati este undeva la 1-3 kg putem merge fara emotii pe un 3/0 si o greutate de 5-7 grame. Daca vizam capturi mai mari (destul de rare si in scadere pe la noi) mergem pe un 4/0 si carlig cu sarma o idee mai groasa (gamakatsu hw sau vmc barbarian sau euro jig) si greutati tot pe la 5-7-9 grame.
Ideea se complica daca vom cauta rapitorii pe ape curgatoare, baraje adanci (5-15 m adancime sau mai mult) sau curent puternic unde pentru a simti bine, intocmai si la timp structura grund-ului si adancimile, trebuie sa trecem la greutati mai maricele de 12-14 sau 18 gr ... pana la 50-60 gr (!!) , desi marimea carligelor nu se schimba prea mult , preferatele fiind tot 3/0 - 4/0 uneori lejer 5/0- 6/0. Odata cu aceste ultime schimbari vom avea mai multe de schimbat , inclusiv lanseta si mulineta , trecand la un segment superior.
Una peste alta cred ca o idee cat de cat ti-ai putut face si macar poti s-o iei singur din loc si dupa primele partide iti vei da seama singur cam ceea ce trebuie sa mai schimbi pe ici pe colo.
PS: cand m-am referit la marimea carligelor am exclus din start bibanul si cleanul ,presupunand ca vrei sa mergi exclusiv pe stiuca, salau , uneori somn.
Cele bune.
-
- utilizator nou
va multumesc,am citit mult pe forum si eram putin in ceata.acum m-am lamurit de obicei am fost fidel carligelor mustad dar daca nu am pescuit cu jig la rapitor nu stiam ce sa fac .eu ma duc totdeauna pe ideea ca decat sa cumpar 2 sau 3 bucati de carlige proaste mai bine iau unul bun.in materie de crap cu gama mustad nu am avut probleme niciodata si pescuiesc de 30 de ani.stiu ca si gamakatsu are o gama variata de carlige de calitate pentru mai multe stiluri de pescuit,iar owner nu sant rele.acum eu as dori sa dau dupa salau si de aceea am intrebat ce imi recomandati.trebuie sa investesc de la inceput in toate gramajele?pentru inceput as vrea sa merg pe rauri Somes si Mures.Care ar fi tipul preferat pe aceste tip bila sau sabot?
- stefanflorin
- veteran
Ideal ar fi sa ai un amic care pescuieste astfel sa mai tragi si tu cu ochiul. Gramajele e imposibil sa ti le zica cineva (cu exceptia unuia care pescuieste unde vrei si tu sa te duci). Eu pt curent prefer sabotul, altii bila, deci ramane la alegerea ta ce forma vei lua. Eu zic pt inceput sa dai pe bila, si vezi cum te descurci...insa ti-am zis, fara un amic mai priceput care sa iti faca introducerea, o sa te chinui, si mi-e ca dupa 2-3 esecuri sa nu zici "pas". De pe forumuri nu vei afla multe, si cele mai multe info. sunt de regula gresite.
PS: carligele pe care le vei cumpara sunt alea pe care le gasesti si pe care ti le permiti, daca iti permiti gamakastu, e ideal, daca nu, merg si celelalte, ai insa grija ca o partida pe locuri cu agatatura e foarte costisitoare, si daca mai ai si carlige scumpe, e nasol.
PS: carligele pe care le vei cumpara sunt alea pe care le gasesti si pe care ti le permiti, daca iti permiti gamakastu, e ideal, daca nu, merg si celelalte, ai insa grija ca o partida pe locuri cu agatatura e foarte costisitoare, si daca mai ai si carlige scumpe, e nasol.
Urasc atarnatorii!
-
- junior
salut lucian,,lucianfiat scrie:depinde de buget
eu folosesc Mustad black nichel si sunt foarte bune raport pret calitate, dar se gasesc tot mai greu.
rezista foarte bine varful in zonele cu stanci si scoici
le gasesti pe ebay si chiar merita la bani...eu folosesc gamakatsu unde nu sunt prea mari agataturi si mustad black nichel
O partida pe locuri cu agatatura , folosesti carlige offset !
Ex:
http://www.abrevis.ro/produse.php?Categ ... 0nelestate
http://www.aventurilapescuit.ro/tehnici ... -la-salau/
http://www.aventurilapescuit.ro/tehnici ... ra-offset/

Ex:
http://www.abrevis.ro/produse.php?Categ ... 0nelestate
http://www.aventurilapescuit.ro/tehnici ... -la-salau/
http://www.aventurilapescuit.ro/tehnici ... ra-offset/

FISHING IS LIFE.
The rest just details!
The rest just details!
si plumbi bullet sau tungsten 

Nu termin o relatie cu o femeie pana nu o vizitez in trei locuri !
Tungsten... ori suntem ecologisti ori nu mai suntemgrecu scrie:si plumbi bullet sau tungsten

- stefanflorin
- veteran
e si ieftin al drecu.....un offset + un tungsten agatat face cat 2-3 jiguri din celelalte...pt mine asta inseamna nu foarte eco pt buzunar 

Urasc atarnatorii!
stefane presupunem ca offsetu nu agata numa pesti
un offset gamakatsu plus tungsten si o guma cu ochii oblici = juma de vobler
=

=
Nu termin o relatie cu o femeie pana nu o vizitez in trei locuri !