JDM - cateva precizari
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
- utilizator constant
JDM - cateva precizari
Deschid acest topic pentru ca am observat o serie intreaga de discutii contradictorii legate de subiectul mulinetelor JDM si/sau "Made in Japan".
Astfel, in opinia mea si sper sa nu gresesc:
JDM inseamna Japanese Domestic Market si desemnaza acele produse care respecta standardele de calitate ale pietei japoneze.
Fiecare piata are standarde proprii de calitate. De pildă produsele care respecta standardele SUA de calitate sunt denumite ca USDM - United States Domestic Market, iar cele care indeplinesc standardele de calitate ale Uniunii Europene (Schengen) sunt definite ca produse EUDM - European Domestic Market. La fel Australia, care are un sistem de control al calitatii foarte apropiat de sistemul japonez, desi face parte din fostul Imperiu Britanic (Commonwealth).
Standardele astea sunt enuntate prin proceduri legislative ÅŸi prin mecanisme tehnice proprii.
NU e absolut necesar ca un produs sa fie fabricat integral sau partial in Japonia, pentru a fi inclus in categoria produselor JDM.
De pilda Daiwa Luvias nu este fabricata in Japonia, dar pe toate site-urile de specialitate este inclusa in categoria JDM. Toate firmele japoneze duc politici de marketing de tipul acesta.
Noi cautam ca nebunii mulinete made in Japan, insa, in opinia mea, daca vrem unicate sau ceva extrem de special ar trebui sa cautam produse ale caror subansamble respecta standardele OEM - Original Equipment Manufacture, care desemneaza producatori originali de echipamente, dispozitive ce pot fi incorporate in alte echipamente, insa recent, pe pietele avansate din Japonia, Australia SUA termenul a fost extins la orice ansamblu original care poate fi incorporat intr-un anumit produs.
De la mulinete, pana la automobile lucrurile stau la fel. De fapt, din cate stiu eu, diferenta dintre anumite clase de mulinete de top tocmai de aici provine, din faptul ca anumite subansamble sunt sau nu fabricate de acelasi furnizor primar (fabrica). De pilda, o Stella care se vinde pe o piata europeana poate sa difere in interior de una vanduta pe alta piata, prin faptul ca mecanismele sau anumite subansamble nu se fac de către aceeaşi fabrica si implicit e vorba de alte materiale sau de anumite diferente de tehnologie.
Ovidiu
Astfel, in opinia mea si sper sa nu gresesc:
JDM inseamna Japanese Domestic Market si desemnaza acele produse care respecta standardele de calitate ale pietei japoneze.
Fiecare piata are standarde proprii de calitate. De pildă produsele care respecta standardele SUA de calitate sunt denumite ca USDM - United States Domestic Market, iar cele care indeplinesc standardele de calitate ale Uniunii Europene (Schengen) sunt definite ca produse EUDM - European Domestic Market. La fel Australia, care are un sistem de control al calitatii foarte apropiat de sistemul japonez, desi face parte din fostul Imperiu Britanic (Commonwealth).
Standardele astea sunt enuntate prin proceduri legislative ÅŸi prin mecanisme tehnice proprii.
NU e absolut necesar ca un produs sa fie fabricat integral sau partial in Japonia, pentru a fi inclus in categoria produselor JDM.
De pilda Daiwa Luvias nu este fabricata in Japonia, dar pe toate site-urile de specialitate este inclusa in categoria JDM. Toate firmele japoneze duc politici de marketing de tipul acesta.
Noi cautam ca nebunii mulinete made in Japan, insa, in opinia mea, daca vrem unicate sau ceva extrem de special ar trebui sa cautam produse ale caror subansamble respecta standardele OEM - Original Equipment Manufacture, care desemneaza producatori originali de echipamente, dispozitive ce pot fi incorporate in alte echipamente, insa recent, pe pietele avansate din Japonia, Australia SUA termenul a fost extins la orice ansamblu original care poate fi incorporat intr-un anumit produs.
De la mulinete, pana la automobile lucrurile stau la fel. De fapt, din cate stiu eu, diferenta dintre anumite clase de mulinete de top tocmai de aici provine, din faptul ca anumite subansamble sunt sau nu fabricate de acelasi furnizor primar (fabrica). De pilda, o Stella care se vinde pe o piata europeana poate sa difere in interior de una vanduta pe alta piata, prin faptul ca mecanismele sau anumite subansamble nu se fac de către aceeaşi fabrica si implicit e vorba de alte materiale sau de anumite diferente de tehnologie.
Ovidiu
5 iulie 2025:
Malul unui rau, fara vegetatie, mormane de gunoaie si moloz, apa murdara si urat mirositoare, nici urma de peste.
Pe mal stau doi pescari, imbracati in costume de pescuit Team Daiwa, ochelari polarizati holografice 3D, genti de spinning Luis Vuitton din piele de ursi panda, lansete inteligente (multiprocesor, 8 nuclee, L5 cache de 16 GB), mulinete Daiwa cu microreactor nuclear (JDM evident) - si discuta despre echipamente.
Sunt fericiti.

Malul unui rau, fara vegetatie, mormane de gunoaie si moloz, apa murdara si urat mirositoare, nici urma de peste.
Pe mal stau doi pescari, imbracati in costume de pescuit Team Daiwa, ochelari polarizati holografice 3D, genti de spinning Luis Vuitton din piele de ursi panda, lansete inteligente (multiprocesor, 8 nuclee, L5 cache de 16 GB), mulinete Daiwa cu microreactor nuclear (JDM evident) - si discuta despre echipamente.
Sunt fericiti.

E cam SF scenariul....hai sa zicem 2020 ca sa fie mai realist.fsandor scrie:5 iulie 2025:
Sunt fericiti.
Prieteniile sunt ca umbra, nu apar decat cand este soare
O precizare..pe maulul uni rau din Romania....ca prin alte parti eu nu am vazut ape mirositoare si mormane de gunoaie...si inca erau si pesti.
Dar..trist..la noi cam spre asaceva tind lucrurile... si eu bag mii de lei in scule..nu vreau sa calculez cat am bagat anul asta, inclusiv cateva MIJ-uri
(Made in Japan , sa fiu putin ontopic...desi nu neaparat JDM)....da' pesti

Da'..macar sunt boier...am MIJ-uri si JDM-uri...ce conteaza ca pesti nu prind
...Cam hilar...da .
Dar..trist..la noi cam spre asaceva tind lucrurile... si eu bag mii de lei in scule..nu vreau sa calculez cat am bagat anul asta, inclusiv cateva MIJ-uri

Da'..macar sunt boier...am MIJ-uri si JDM-uri...ce conteaza ca pesti nu prind

-
- utilizator constant
Una peste alta, intre a incerca sa lamuresti un lucru si a discuta despre cu totul alt lucru... e o diferenta.
E trist ca raurile sunt murdare si pline de gunoaie. E cel mai trist si cel mai rau, dar e si vina noastra, a celor care numai vorbim.
Mai putin trist, dar tot trist, e si obiceiul nostru de a ironiza sau de a lua "in balon" orice opinie, orice tema...
Ce are problema JDM-urilor cu apele murdare si cu gunoaiele de pe mal? Apele murdare au cu prostia noastra, cu lipsa de implicare, cu minusurile de civilizatie, cu golurile din legislatie si cu multe altele...
In schimb, cand un om discuta despre, sa zicem, pantofi, iar altul sugereaza ca e tampit, fiindca, nu-i asa, pe lume exista si geometria descriptiva aflata la mare impas in ciuda pantofilor... astea doua nu au in comun decat poate, cel mult, buna cuviinta!
Mea culpa, rog moderatorii sa inchida topicul!
Numai bine,
Ovidiu Vulc
E trist ca raurile sunt murdare si pline de gunoaie. E cel mai trist si cel mai rau, dar e si vina noastra, a celor care numai vorbim.
Mai putin trist, dar tot trist, e si obiceiul nostru de a ironiza sau de a lua "in balon" orice opinie, orice tema...
Ce are problema JDM-urilor cu apele murdare si cu gunoaiele de pe mal? Apele murdare au cu prostia noastra, cu lipsa de implicare, cu minusurile de civilizatie, cu golurile din legislatie si cu multe altele...
In schimb, cand un om discuta despre, sa zicem, pantofi, iar altul sugereaza ca e tampit, fiindca, nu-i asa, pe lume exista si geometria descriptiva aflata la mare impas in ciuda pantofilor... astea doua nu au in comun decat poate, cel mult, buna cuviinta!
Mea culpa, rog moderatorii sa inchida topicul!
Numai bine,
Ovidiu Vulc
ULK scrie:O precizare..pe maulul uni rau din Romania....ca prin alte parti eu nu am vazut ape mirositoare si mormane de gunoaie...si inca erau si pesti.
Dar..trist..la noi cam spre asaceva tind lucrurile... si eu bag mii de lei in scule..nu vreau sa calculez cat am bagat anul asta, inclusiv cateva MIJ-uri(Made in Japan , sa fiu putin ontopic...desi nu neaparat JDM)....da' pesti
![]()
![]()
Da'..macar sunt boier...am MIJ-uri si JDM-uri...ce conteaza ca pesti nu prind...Cam hilar...da .
Si eu sunt in situatia ta nu vreau sa stiu cat am investit in pescuit,e si asta o placere trebuie sa recunoastem sa faci achizitii,dar de multe ori ma intreb pentru ce? care-i scopul? pesti nu avem asta-i o certitudine si parca pe an ce trece sunt tot mai putini si mai mici,orice sursa citesti auzi numai lucruri rele legate de ape si pesti: au mai terminat un lac,au mai deversat deseurile intr-o apa publica,au mai murit pesti intr-un rau,greblaci stau cot la cot pe malu apei cu sefi de post care-i incurajeaza ca nu au mai halit un peste de saptamana trecuta.
E ca si cum ti-ai cumpara Ferrari la drumurile noastre si tousi masinile sport de enspe sute de mii de euro se vand ce conteaza ca nu ai pe unde te plimba cu ele,JDM-urile se vand ce conteaza ca nu avem pesti noi sa fim sanatosi nu, ca doar suntem romanii.
-
- veteran
re
Problema in ziua de azi e cu tv-ul asta , niste l.be ratate bine platite iti spun ca romanii nu stiu decat sa faca prostii , si asta din ora in ora , pana ajungi sa crezi si tu asta . Si cu toate astea mai avem multe de vazut in tara asta pe care altii o vad plina de gunoaie .
Totusi trebuie sa recunosti ca la capitolu civilizatie suntem corigenti de multi ani si tot ne muncim sa trecem clasa si nu reusim.
Cum dreku sa nu te revolti cand vezi tanci de liceu care manaca o punga de chipsuri si o arunca efectiv pe strada cu nonsalanta nici macar nu constietizeaza ca asa ceva nu se face.
Sau locatari de-ai mei care-si arunga gunoiul in spatele blocului ca deh...tomberonu e departe.
Sau....
Eu nu ma uit deloc la TV,dar lucrurile astea se intampla.
Cum dreku sa nu te revolti cand vezi tanci de liceu care manaca o punga de chipsuri si o arunca efectiv pe strada cu nonsalanta nici macar nu constietizeaza ca asa ceva nu se face.
Sau locatari de-ai mei care-si arunga gunoiul in spatele blocului ca deh...tomberonu e departe.
Sau....
Eu nu ma uit deloc la TV,dar lucrurile astea se intampla.
- stefanflorin
- veteran
Parerea mea este ca singura diferenta intre o tara "civilizata" si Romania, este legislatia. Si aia de afara sunt nesimtiti pana la Dumnezeu, insa au legi mai aspre care se si aplica din fericire pt ei, si de aici termenul asta "civilizat", restul e un mare bullshit.
PS: cine isi cumpara jedemeuri o face pt ca isi permite, si vrea sa isi rasfete privirea si mana cu asa ceva, nicidecum pt a prinde mai mult peste.
PS: cine isi cumpara jedemeuri o face pt ca isi permite, si vrea sa isi rasfete privirea si mana cu asa ceva, nicidecum pt a prinde mai mult peste.
Urasc atarnatorii!
Vai de mine, nu am vrut sa te jignesc, nici sa fac misto de tine, te rog sa nu ma intelegi gresit. Am vrut doar sa arat cat de deraiati suntem.vulc ovidiu scrie:Una peste alta...
Ovidiu Vulc
Discutam cu atata pofta despre tampenii, echipamente de sute de dolari sau euro, cheltuim banii pe niste lucruri care incet incet au preluat locul activitatii principale, adica pescuitul. Desi stim foarte bine ca intre un Daiwa Steez si un DAM vechi nu prea exista diferente in ceea ce priveste esenta lucrurilor.
Intre timp observam ca apele sunt pe moarte, administratia fondului piscicol e o gluma, legislatia e varza. Am pierdut din vedere lucrurile importante, ne uitam doar la rafturile magazinelor, cara ne ofera cu drag jucarii extrem de scumpe.
(Scuze, acum in preajma craciunului mi-a cam sarit capacul, vazand consumatorismul dus la extrem prin hipermarketuri, vazand oamenii transformati in zombi care cumpara, cumpara, cumpara...)