JDM - cateva precizari

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

vulc ovidiu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vulc ovidiu » 22 Dec 2011, 16:28

fsandor scrie:
vulc ovidiu scrie:Una peste alta...
Ovidiu Vulc
Vai de mine, nu am vrut sa te jignesc, nici sa fac misto de tine, te rog sa nu ma intelegi gresit. Am vrut doar sa arat cat de deraiati suntem.

Discutam cu atata pofta despre tampenii, echipamente de sute de dolari sau euro, cheltuim banii pe niste lucruri care incet incet au preluat locul activitatii principale, adica pescuitul. Desi stim foarte bine ca intre un Daiwa Steez si un DAM vechi nu prea exista diferente in ceea ce priveste esenta lucrurilor.

Intre timp observam ca apele sunt pe moarte, administratia fondului piscicol e o gluma, legislatia e varza. Am pierdut din vedere lucrurile importante, ne uitam doar la rafturile magazinelor, cara ne ofera cu drag jucarii extrem de scumpe.

(Scuze, acum in preajma craciunului mi-a cam sarit capacul, vazand consumatorismul dus la extrem prin hipermarketuri, vazand oamenii transformati in zombi care cumpara, cumpara, cumpara...)

Nici nu am luat-o in sensul asta, adica de jignire. Problema este ca, din cate am inteles, suntem pe niste topicuri in care tematica este, citez, "Echipamente si accesorii".

Am deschis topicul asta, fiindca am citit, ascultat, vazut o gramada de discutii pe tema asta, si atata tot.

Referitor la celelalte aspecte. Nu ma consider - sper ca nici nu sunt - cum spui tu, un consumatorist. Nu prea merg prin magazine, nici macar prin alea de pescuit, decat la cele la care am unul sau doi prieteni (vanzator sau patron). Cu cateva exceptii, pescuiesc cu aceleasi lansete si mulinete de ani de zile si nu am intentia sa le vand sau sa le schimb. Ceea ce am vandut au fost surplusuri, pe care nu le-am folosit aproape deloc sau deloc. Cand imi iau o lanseta sau o mulineta o iau cu intentia sa nu a mai schimb.

In ce priveste starea apelor. Aici lucrurile sunt, in opinia mea, ceva mai complicate. Pe de o parte sunt minusuri de legislatie, pe de alta parte, nici noi, care ar trebui sa ne implicam, nu o facem. Despre ce inseamna presiunea publica, Romania si noi toti stim foarte putine lucruri sau nimic. In schimb. palavragim pe forumuri, cu iluza FALSA, ca asa macar "nu suntem ca aialalti", adica nu suntem ca aia care nu fac nimic... Problema e ca nici noi nu facem nimic, in afara de faptul ca comentam si "ne dam peste bot" unii altora, cu aerul ca "stim noi mai bine".

Uite, daca am vrea sa facem ceva cu adevarat, ne-am apuca sa punem presiune pe legiutor sa modifice legile in domeniul pescuitului si al protectiei mediului. Asta insa e o treaba care dureaza, necesita mult efort, energie, timp si in unele cazuri, chiar anumite riscuri. Intebarea esentiala e: si le asuma cineva sau doar ne contram in continuare pe forumuri si dormim noaptea linistiti, cu constiinta impacata, ca "nu suntem ca aialalti"!

Numai bine!

Radu G H
senior
senior

Mesaj de Radu G H » 22 Dec 2011, 20:45

Domnu' Vulc.... nu mergem mai bine la un pescuit ?

Putem pune presiune pe legiuitor dar din pacate rezultatul, in cel mai bun caz, este sensibilizarea catorva forumisti.
Tu crezi ca doamna aia de la Moresti prin fata careia trece Muresul plin de peturi, televizoare si zoaia de la deversor, e sensibilizata de toate astea?...iti spun io ca nu....colac peste pupaza, mai suplimenteaza si ea imputiciunea cu ce mai gaseste prin gospodarie....si sa nu mai zic de acel copil tampit de saracie ce braconeaza in nestire pentru ca ma-sa n-are bani sa-l trimita la scoala.
Ovidiu, problema mai mare e ca pe doamnele astea si pe domnii lor trebuie sa-i convingem ca traiesc in ****. (ma rog...in rahat)

ANDREI RIGA
veteran
veteran

Mesaj de ANDREI RIGA » 22 Dec 2011, 21:21

Radu G H scrie:Domnu' Vulc.... nu mergem mai bine la un pescuit ?

Putem pune presiune pe legiuitor dar din pacate rezultatul, in cel mai bun caz, este sensibilizarea catorva forumisti.
Tu crezi ca doamna aia de la Moresti prin fata careia trece Muresul plin de peturi, televizoare si zoaia de la deversor, e sensibilizata de toate astea?...iti spun io ca nu....colac peste pupaza, mai suplimenteaza si ea imputiciunea cu ce mai gaseste prin gospodarie....si sa nu mai zic de acel copil tampit de saracie ce braconeaza in nestire.
Ovidiu, problema mai mare e ca pe doamnele astea si pe domnii lor trebuie sa-i convingem ca traiesc in ****. (ma rog...rahat)

De unde stii ? Pana acum eu nu am cunostinta in ultimii... multi ani in care opinia publica sau chiar opinia mai restransa a unei bresle, comunitati cu aceeasi opinie (spune-i cum vrei) sa fii pus presiune pe legiuitor. Cum ar fii ca senatul sa aiba timp de , sa zicem, 6 luni, in fiecare zi 2-3000 de oameni la poarta pe unde intra limuzinele (adica sa nu poata intra de ei) , care sa sustina cu incapatanare un proiect, acelas proiect zi de zi, precum picatura chinezeasca. Si in weekend-uri, cate 20-40.000...ca e lumea mai libera. Cam asa arata presiunea asta.
Aici pe forum suntem doar simplii clevetitori, oricat de vehementi am fii. Si daca mergem , eu sau tu, si taiem plase de braconieri se cheama ca suntem haiduci, nici macar partizani, ca aia erau organizati si sprijiniti de populatie. :?

Radu G H
senior
senior

Mesaj de Radu G H » 22 Dec 2011, 21:40

Nenorocirea e ca aceste grupuri cu probleme comune,de care vorbesti , asteapta ca cineva sa le rezolve necazul. Iar cand apare acel cineva ce isi asuma initiativa solutionarii , grupul devine extrem de ocupat cu alte probleme iar acel cineva isi vede cauza pierduta. Eu cred ca noua ne lipseste constiinta ancestrala tipica poporului polonez....s-au poate ca noi traim atat de bine incat nu avem nevoie sa revendicam absolut nimic.

vulc ovidiu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vulc ovidiu » 23 Dec 2011, 03:27

Radu G H scrie:Domnu' Vulc.... nu mergem mai bine la un pescuit ?

Tu crezi ca doamna aia de la Moresti prin fata careia trece Muresul plin de peturi, televizoare si zoaia de la deversor, e sensibilizata de toate astea?...iti spun io ca nu....colac peste pupaza, mai suplimenteaza si ea imputiciunea cu ce mai gaseste prin gospodarie....si sa nu mai zic de acel copil tampit de saracie ce braconeaza in nestire pentru ca ma-sa n-are bani sa-l trimita la scoala.
Ovidiu, problema mai mare e ca pe doamnele astea si pe domnii lor trebuie sa-i convingem ca traiesc in ****. (ma rog...in rahat)
Radu, toate au un inceput. Nici constiinta polonezului nu s-a format peste noapte. Daca te uiti atent in istoria lor gasesti antecedente destule, dar nu e cazul sa discutam asta aici.
Doamna de la Moresti nu intelege pentru ca nu a stat nimeni cu ea de vorba. Sti bine ca stiu judetul Mures ca in palma, l-am batut aproape sat cu sat. Iti spun cu certitudine ca, daca cineva le-ar explica oamenilor sistematic anumite lucruri le-ar intelege.
Problema e ca nimeni nu isi asuma treaba asta, iar noi stam ca fraierii si barfim pe forumuri.
Cat despre saracie, asa e, cata vreme va fi foame si saracie va fi braconaj. Insa una e braconajul individual, facut de foame si alta e braconajul sistematic, facut cu scopul de a scoate bani.

Cat despre presiunea publica, asta e o chestiune grea. India si-a castigat independenta in mod pasnic, practic prin presiune colectiva (termenul de presiune publica nu exista pe vremea lui Indhira Ghandi, cel care a condus miscarea pasnica indiana de eliberare, prima din istorie).
Am destule fire de par alb ca sa imi dau seama ca statul pe margini nu e solutia!

Ovidiu

PS: mergem la pescuit, numai sa avem timp.

vulc ovidiu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vulc ovidiu » 23 Dec 2011, 03:37

ANDREI RIGA scrie: Cum ar fii ca senatul sa aiba timp de , sa zicem, 6 luni, in fiecare zi 2-3000 de oameni la poarta pe unde intra limuzinele (adica sa nu poata intra de ei) , care sa sustina cu incapatanare un proiect, acelas proiect zi de zi, precum picatura chinezeasca. Si in weekend-uri, cate 20-40.000...ca e lumea mai libera. Cam asa arata presiunea asta.
Aici pe forum suntem doar simplii clevetitori, oricat de vehementi am fii. Si daca mergem , eu sau tu, si taiem plase de braconieri se cheama ca suntem haiduci, nici macar partizani, ca aia erau organizati si sprijiniti de populatie. :?
Ar fi beton armat. Daca asta s-ar intampla zilnic sau macar periodic, dupa un timp de contramasuri, contraatacuri, chestii cu scutieri, samd, pana la urma legiuitorul sau guvernantul ar ceda. Pentru simplul motiv ca nu ar avea de ales.

Andrei, haiducul ramane, din nefericire, eroul maxim din mitografia populara romaneasca, figura noastra emblematica. Mai mult nu am putut produce noi ca natie sau ca popor in materie de revolta. Folclorul transfera din realitate spre mit acele figuri care sunt exemplare pentru constiinta colectiva a unui grup social, a unui popor si care constituie modele pentru mentalitatea grupurilor cu pricina.

Uita-te care sunt eroi exemplari din folclorul britanic, german, rus... lista poate continua. La noi e haiducul. Si evident, ciobanul din Miorita. Partizanii din Fagaras au luptat cu comunistii tot ca niste haiduci.

De-asta zic ca toate trebuie sa aiba un inceput.

Ovidiu

Radu G H
senior
senior

Mesaj de Radu G H » 23 Dec 2011, 11:04

Din punct de vedere al efectelor nu vad nici o diferenta intre braconajul individual si cel sistematizat. Sistematizarea in situatia de fata este un rezultat firesc al foamei duse la extrem. Urmatorul pas,in acest ritm, este ca vom ajunge sa braconam pe strazi si ne vom consuma la propriu intre noi. Incet dar sigur generam o societate de canibali....la propriu.
Optiunea doamnei de la Moresti si a preaiubitului ei sot ce tocmai a baut ajutorul social nu este sa se organizeze intr-un mod destept, ei distrug si consuma prin intermediul copilului tamp cu accese de violenta.... el braconeaza. Ei nu sunt invatati sa gandeasca economic si constructiv. E mai lesne sa consumi cu nesimtire bunul public fara sa te gandesti la perspectiva copiilor tai, decat sa investesti zilnic si sustinut in propria ta viata pentru o bunastare pe termen lung. .. si sa nu uitam ca aceasta doamna mai are multe rude cu acelasi comportament nesabuit. Familia doamnei de la Moresti este de fapt proiectia Romaniei ...oare a cui proiectie este acel copil tamp cu accese de violenta?

vulc ovidiu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vulc ovidiu » 25 Dec 2011, 21:03

Topicul era despre JDM-uri. Acum suntem off-topic. Propun sa deschidem un topic nou despre cum putem lupta eficient impotriva braconajului si a poluarii - cele doua cancere care distrug apele Romaniei.
Despre astea doua s-a mai discutat, insa discutiile pe care eu le-am vazut sunt ca sa zic asa, secundare. Ar trebui sa discutam odata serios si mai ales, sa ne decidem ce sa facem practic... si cat se poate de serios!
Ovidiu

Scrie răspuns