intrebare pt constructori de voblere

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Obletele
veteran
veteran

intrebare pt constructori de voblere

Mesaj de Obletele » 12 Mar 2014, 17:58

Salutare.

Vin cu o intrebare pt cei care si fac singuri nalucile, si anume: ce lac e bun pt a aplica la final peste vopsea? Am vazut pe unele tutoriale ca unii le scufundau in lac , altii le pulverizau lacul... Iar altii cu pensula. Ca pe unghii :)). Exista un lac special? Are o denumire? As aprecia sfatul cuiva care face asta si foloseste un lac bun
unul care nu crapa sau se exfoliaza, ingalbeneste etc...

Sarim peste partea ca trebuie curatata si uscata naluca dupa vopsire.. Etc
:wink:
Si de cate ori ar trebui repetat acest procedeu? Si cat timp trebuie lasat la uscat.

Multumesc!

DEM
veteran
veteran

Re: intrebare pt constructori de voblere

Mesaj de DEM » 12 Mar 2014, 18:05

Raspunsul corect este-rasina epoxidica transparenta,a...ca poti si cu lac pe baza de apa,e alta poveste,dar totusi epoxi e the best :respekt: acu depinde ce marimi,pt ce specii de peste,etc,etc...cand ai timp liber mai citeste,exista o gramada de tutoriale despre voblere hande-made. :respekt:
Dumnezeu a creat cerul si pamantul,restul e facut in China.

Obletele
veteran
veteran

Mesaj de Obletele » 12 Mar 2014, 18:36

Acum am vazut ca era un topic deschis si cred ca nu scapa nicio informatie acolo. Am vazut ceva misto de la gvlures... Ghenade.. O sa ma apuc sa citesc

Ghenadie
veteran
veteran

Mesaj de Ghenadie » 12 Mar 2014, 18:53

:lol: no, mersi pentru apreciere, dar nu sunt atotstiutor...
cum zice si DEM, rasina epoxidica e o solutie la indemana, sunt multi producatori, care fac rasini cu aplicatii generale sau speciale, cea mai utilizata e Devcon 2 Ton, rasina conceputa ca adeziv.
Aplicarea rasinei prin pulverizare sau cu pensula depinde de gradul de vascozitate, cat trebuie lasata la uscat scrie in fisa tehnica a fiecarei rasini sau poti sa mergi "dupa ureche" :lol: si o lasi cat crezi tu sau auzi pe ici pe colo.
Daca ai intrebari te ajut cu placere, doar ca pana luni nu prea voi avea timp sa intru pe forum.
Spor la treaba.

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 12 Mar 2014, 19:45

@ Obletele

...rasina epoxy este cea mai buna solutie
...daca faci voblere din balsa sau fuma , este obligatorie rasina epoxidica
...daca faci din esente de lemn mai tari (tei , abachi , brad...) nu este obligatorie rasina , se pot folosi diferite tipuri de lac
...eu lucrez mai mult din tei si momentan folosesc lac Kober Yacht (Klarlack)
...in cazul lacului , eu imersez voblerele si daca impermeabilizarea blancului a fost facuta corespunzator , consider ca 3 straturi de lac sunt suficiente (cel putin la acest tip de lac). In cazul altui lac am dat si 5-6 straturi.
...pentru epoxy , functie de rasina , s-ar putea sa ai nevoie de un "rotisor" ....o instalatie care sa roteasca voblerul pana la intarirea rasinii , astfel evitandu-se scurgerea acesteia.

Obletele
veteran
veteran

Mesaj de Obletele » 12 Mar 2014, 20:11

Eu o sa incerc sa fav ceva din balsa. Am niste lemn de fuma dar mi se pare ca nu ies bine "finisajele", detaliile. Eu vreau sa reproduc un vobler de la rapala care pare usor de facut rapala countdown. Primii mei salai ( strapi) i am prins pe acest vobler. Iar azi l am stricat pe unul intentionat sa i vad scheletul. Vreau sa am satisfactia asta mare sa prind pe o naluca iesita din mana meea. Cred ca timp am suficient si neaparat vreau sa incerc.

Ghenadie
veteran
veteran

Mesaj de Ghenadie » 12 Mar 2014, 20:34

Daca nu iti place fuma, balsa in mod cert e mai poroasa..
Nu forma e esenta unui vobler, ci miscarea lui si nu intotdeauana ce e usor de reprodus ca forma, merge si la miscare.
Insista pana ajungi la "adevar".

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 12 Mar 2014, 21:18

Obletele scrie:...vreau sa reproduc un vobler de la rapala care pare usor de facut rapala countdown. ... Iar azi l am stricat pe unul intentionat sa i vad scheletul.
...data viitoare nu le mai strica doar pentru atat :

Imagine

...asa arata si al tau ?
:headbash:

RAFYYY91
veteran
veteran

Mesaj de RAFYYY91 » 12 Mar 2014, 22:45

epoxy e cel mai ok zic eu, vezi pe ebay gasesti Devcon 2 Ton sau epoxy BSI(Bob Smith Industries) si costa cam 60-80lei cu tot cu transport inclus, e investitie pe termen lung pt ca iti da 128g(4.5oz), eu n-am testat Devconu, dar la epoxy BSI de 30 min folosesc un rotisor ca sa se aseze uniform :) pentru ca sa-l intind pe vobler folosesc o minispatula de plastic sau un bat de chibrit si se aseaza ok in strat destul de grosut, vezi pe blogu meu poate mai gasesti ceva care sa te intereseze, am scris cateva articole despre voblere :mrgreen: http://rafylures.blogspot.ro/

danone
veteran
veteran

Mesaj de danone » 13 Mar 2014, 14:13

Apropo de voblerele hand made , a incercat cineva sa modifice un vobler in vederea maririi adancimii de evolutie? Ma gandesc sa desfac un vobler rattling si sa inlociesc bila din el cu una din otel(rulment) pentru a se scufunda mai rapid si mai adanc. Operatia ar consta in gaurirea acestuia cu un burghiu pe burta, extragerea bilei din plastic si inlocuirea ei cu una metalica, dupa care se sigileaza gaura cu un capacel din plastic introdus si lipit in interiorul orificilui, slefuirea ,vopsirea si lacuirea acestuia.

Scrie răspuns