Inele

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

vampyru_a1
veteran
veteran

Inele

Mesaj de vampyru_a1 » 17 Noi 2013, 22:43

In ultimul timp am avut unele lansete la inlocuit de inele
am tot vazut ca uni proprietari de lansete factory(printre care si foarte multe chinezisme au aplecat cam la 45' inele factory de blank si nici macar unul nu a putut sa imi explice din ce cauza au facut asta ( de fapt unii mi-au zis ca au vazut la altii inelele mai aplecate putin ).
Multii dintre ei nu au avut nici macar NCG , dar au strambat inele ca la altii si cred ca daca au facut asta compenseaza cu o noua configuratie sau alte inele !!!

kingofbeasts
veteran
veteran

Re: Inele

Mesaj de kingofbeasts » 18 Noi 2013, 15:13

Depinde de la caz la caz pentru ca poate fi si o imbunatatire si o inrautatire "aplecarea " inelelor spre blank. Oricum e foarte probabil ca marea majoritate a celor ce aplica procedeul e sa o faca pentru un "look" mai "cool" si putin ii doare pe ei ce implicatii are asta in pescuit.
Personal am experimentat (de nevoie) pescuitul cu inele indoite pe cand experimentam diverse combinatii de k-uri . Practic uitasem sa-mi comand anumite marimi de inele tip k si vrand -nevrand am fost nevoit sa suplinesc "gaurile" cu ceva y-uri ce le aveam pe acasa. Cum insa la aceeasi dimensiune de pastila y-urile erau mai inalte , ele se comportau ca frana de mana pe lanseu asa ca am fost nevoit sa le aplec putin pentru a le aduce la aproximativ acelasi unghi si la aceeasi inaltime cu k-urile . Deja era alta viata pe lanseu. Nici nu mai faceai diferenta intre batul cu inele mixte si cel echipat ulterior doar cu k-uri.
Am experimentat apoi si pe o lanseta echipata cu y-uri in NGC careia i-am aplecat toate inelele de pe trenul de coborare aducandu-le , de asta data, doar la unghiul k-urilor lanseul devenind putin mai smooth si o idee mai lung . Treaba e ca in cazul meu Y-ul de plecare de 30 a permis asta dar la marimi mai mici de 20 e posibil sa incurce mai mult decat ajuta pentru simplu fapt ca aplecand putin inelul automat si reduci din diametrul pastilei prin care tre sa treaca firul (considerat in plan vertical) si de la un punct incolo, un diametru prea mic deja se comporta ca o frana. De aici mai departe apare problema unghiului cu care apleci inelul. Pentru k-uri fuji au optat pentru 60 de grade fata de blank (30 fata de verticala ) . La o aplecare cu 45 de grade practic transformi cercul intr-o elipsa cu diametrul mic jumatate din diametrul initial al pastilei . Asta inseamna ca dintr-un inel de 30 obtii aproximativ o pastila echivalenta unui inel de 16-20 care la o mulineta cu tambur mai marisor iti franeaza vizibil lanseul. Dintr-un 20-obtii un 10- 12 si tot asa.
Deci aplecarea inelelor poate fi un lucru rau sau un lucru bun de la lanseta la lanseta, functie de marimea inelelor, tipul de montaj sau unghiul cu care au fost aplecate.

cit_a
senior
senior

Mesaj de cit_a » 18 Noi 2013, 22:18

Verdict-ul de la Abu-garcia merge pe inele drepte iar in partea superiara toate au inclinatia de aproximativ 45" si pot sa zic ca este o lanseta reusita din toate punctele de vedere.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 19 Noi 2013, 11:53

La varf inclinatia are o mai mica influenta in comportamentul lansetei cel mai mare impact fiind la inelele pe care firul face unghiuri din punctul meu de vedere. Nu intamplator am lungit vorba cu inelul de plecare si trenul de coborare ci pentru ca cele mai mari frecari in timpul lansarii aici apar (frecarile fiind cele ce in buna masura influenteaza distanta de lansare). La varf inclinatia nu face decat sa mai diminueze putin diametrul pastilei astfel incat un bat cu iele mai mari in diametru sa semene mai mult cu un bat echipat cu micro cel putin in materie de precizie (intrucat firul trece mult mai liniar sau mai putin spiralat prin ele ). Mai poate fi vorba si de reducerea numarului de incurcaturi dar asta depinde si de forma ramei inelelor.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 20 Noi 2013, 10:18

pentru cei care vor sa stie mai mult despre inclinatie si care au fost ratiunile ce au stat la baza ei precum si efectele tocmai am constatat ca deja pusese cristi ene un link pe topicul "lansete custom" chiar mai inainte ca acest topic sa fie deschis. Daca acea postare a determinat acest topic sau pur si simplu vorbim de o coincidenta in preocupari nu mai conteaza cert e ca informatia se gaseste in buna masura aici :
http://www.guidesnblanks.com/page/putti ... o_untangle
din pacate e in engleza dar va descurca google earth :wink:

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 20 Noi 2013, 10:24

aplecare cu 45 de grade practic transformi cercul intr-o elipsa cu diametrul mic jumatate din diametrul initial al pastilei
Super tare partea asta.Am folosit acest mic amanunt la o lanseta de cranck-uri tocmai in ideea unei mai bune conduceri a firului pe inele de virf,si in acelasi timp pentru a nu pune probleme legate de nodul leaderului..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 20 Noi 2013, 10:25

era vorba de google translsator :oops: :headbash: se vede treaba ca uneori nu-i bine sa faci prea multe simultan ca incepi a mesteca borcanele :P

vampyru_a1
veteran
veteran

Mesaj de vampyru_a1 » 20 Noi 2013, 10:42

@beast
am vazut dupa ce am deschis subiectul linkurile pe care le-a pus Cristi.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 20 Noi 2013, 11:12

tot acolo am gasit si raspunsul referitor la unghiul de aproximativ 45 de grade :wink: e vorba de prima generatie de inele inclinate care aveau aproximativ acest unghi si care s-a constatat ca nu erau chiar ok motiv pentru care s-au facut ajustari atunci cand s-au desenat k-urile.
explicatia e aici in engleza si in principal viza si aspectul pe care l-am subliniat si eu mai sus si pe care l-a citat si Gigi :
http://www.guidesnblanks.com/page/fuji_ ... line_tangl

ps. motivul pentru care insist pe subiect e ca sa tinem cat de cat informatia la un loc :wink:

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 20 Noi 2013, 11:25

vampyru_a1 scrie:@beast
am vazut dupa ce am deschis subiectul linkurile pe care le-a pus Cristi.
are si cristi "bubele" lui :P dar in materie de research si sharing jos palaria :respekt: in linkurile alea e un fel de mini biblie in materie de inelare si nu pentru ca sunt descrise solutiile Fuji ci pentru ca sunt explicate chiar si exemplificate cu imagini princiipile de baza pe care trebuie sa le ai in vedere la inelare . Acolo iti spune limpede si frumos cum afecteaza lanseul frecarea, cum afecteaza senzitivitatea numarul de inele si mai ales greutatea lor, cum afecteaza echilibrul batului coborarea sau urcarea trenului de inele pe blank si o gramada de alte chestii.
Nu ca nu ar fi fost descrise si in alte parti acele lucruri insa, nicaieri nu le-am vazut mai simplu clar si condensat exprimate .

Scrie răspuns