Incepator rog ajutor :)

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

c_bogdanx
utilizator nou
utilizator nou

Incepator rog ajutor :)

Mesaj de c_bogdanx » 02 Iul 2012, 21:00

Buna ziua, bine v-am gasit, sunt deopotriva nou aici si in ale pescuitului. Am pescuit luna aceasta la o balastiera din jud. Bihor impreuna cu niste prieteni (amatori si ei de altfel in comparatie cu voi) de cateva ori. In urma acestei experiente am decis ca doresc sa devin pescar de spinning :mrgreen:
Acuma... de 3 zile citesc non stop acest forum si nu am reusit sa ajung la o concluzie in ceea ce priveste echipamentul. Am acumulat o cantitate destul de mare de informatie zic eu intr-un timp relativ scurt si nu neaparat am reusit sa o si filtrez asa cum trebuie. Sunt ametit total de aceea am decis (desi initial m-am ambitionat sa nu o fac) sa postez totusi un topic pentru a cere ajutor. Am sa incerc sa fiu cat mai explicit in ceea ce priveste intentiile mele de pecuit cu toate ca stiu ca poate pentru unii din voi nu v-a exista o sugestie concreta dar eu va rog totusi sa incercati. Am sa incep cu bugetul, si anume 400 +/- ron pentru un combo inclusiv linia. Deci :
- eu voi pescui asa : pe balti de balastiera pentru ca in zona mea sunt f multe, marea majoritate sunt cu adancime de 1 - 2 m cu f multa vegetatie deci un cosmar, apoi pe barajul tileagd unde inca nu am ajuns, deasemenea pe crisul repede(cursul mediu sa zic asa, intre localitatea Bulz si Alesd, si nu in ultimul rand pe lacurile de acumulare, Lesu cu Vale Draganului cu vaile si paraiele aferente acestora. Nu voi ajunge de graba in alte locuri, deci trebuie tinut seama de populatia de peste care se gaseste in aceste zona si aici ma refer la dimensiunea lor. Pentru ca e inutil sa sa primesc sugestii pentru dunare sau delta.
- speciile de pesti vizate sunt pastrav, biban, clean si... stiuca si salau :) stiu o sa ziceti nu se poate :) dar va rog totusi
sa incercati. In cazul in care, chiar nu se poate nici cum atunci prefer sa iau undita mai puternica pentru stiuca si salau si
ulterior sa mai iau o lanseta pentru restul pestilor si sa folosesc mulineta la ambele lansete in functie de nevoie pana
reusesc sa mai iau inca o mulineta dedicata si acesteia din urma pentru pestii de dimensiuni mai mici. Dar totusi as f tare
sa nu fiu nevoit sa ajung in situatia aceasta macar in primul an.
- voi pescui doar de pe mal, barca nu detin si nu cred ca voi detine in viitorul apropiat :lol:
- 50% voi pescui la balastiere deci la stiuca, biban, clean.
- 20% voi pescui la barajul tileagd unde sunt de toate cred
- 20% pe crisul repede unde habar n-am ce este... dar ceva este :)
- 10% la munte (ador pastravul de munte), probabil de max 10 ori pe an.

Acum urmeaza si problemele. In primul rand din ce am vazut pana acum sunt ingrozit de bradis, apoi doresc o undita care sa poata lansa o naluca usoara, si sa fie suficient de puternica sa reziste la o stiuca, una de cateva kg fiindca ma indoiesc ca voi captura eu acuma la inceput una de 10 kg (desi mi-as dori :P ).
In concluzie va rog sa ma ajutati cu sugestii concrete de lanseta, mulineta si linie, ca sa pot sa le cumpar odata si sa merg la pescuit sa nu mai stau in fata laptop-ului fiidca nu mai rezist. De asemenea va rog respectuos sa nu deviati de la esenta topicului si sa evitati raspunsurile teoretice si filozofice care nu fac decat sa ma deruteze si mai tare. Va multumesc f mult anticipat si astept cu mare nerabdare reply-urile d-voastra. Fir intins tuturor !!!

P.S. : nu vreau sa profit de bunavointa voastra dar daca se poate as aprecia si niste sugestii de naluci pentru fiecare
specie ca atunci cand fac comanda sa le iau si pe acestea.

stefanflorin
veteran
veteran

Re: Incepator rog ajutor :)

Mesaj de stefanflorin » 02 Iul 2012, 21:47

Sfat de combo iti dau eu: Ryobi Ecusima 2000+ Rapture Black Knight 2.40 10-30g (lanseta care e ok la pescuitul cu naluci reactive si pentru jiguri pana in 10-14g) + Fir (aici posibilitatile sunt vaste). Cred ca obtii un combo versatil in bugetul pe care il ai tu. Mulineta este fiabila, lanseta este senzitiva, versatila si potrivita pentru clean, pastrav, biban si pentru eventuala stiuca (fie ea cat de mare), are varful suficient de molicel dar cu rezerva de putere pe talon, iar lungimea o face perfecta pentru pescuitul de pe mal. Iti sugerez sa umpli un tambur cu mono 0.18-0.20 pentru bibi clean si pastrav si unu cu textil 6-8lb. Unii o sa zica ca e prea puternica lanseta pentru clean, biban si pastrav, eu o sa zic ca "merge" pentru inceput si ca in timp iti dai seama singur de ce anume vei avea nevoie si ca e bine sa ai lansete cu diferite game de putere. Sper sa-ti fie de folos sfatul meu.

PS: in urma cu ceva timp (vreo 10-12 ani)aveam o singura lanseta de spin (no-name) din carbon, destul de ok finisata, parabolica, 10-30g si cu aia dadeam la orice specie fie stationar sau spinning, de la crap/caras la clean, stiuca, somn, mreana si cam tot ce inoata prin Jiu, si prindeam peste de nu stiam de mine. Niciodata nu imi puneam problema ca e prea ranga pentru clean, prea moale pentru somn sau ca nu e buna pentru pescuitul "la varf", mergeam la peste si prindeam. Acum am in trusa toate **** dar lipseste factorul cel mai important din ecuatie: PESTELE!
Urasc atarnatorii!

g30rg3
veteran
veteran

Mesaj de g30rg3 » 03 Iul 2012, 06:32

Ryobi Ecusima 2000+Attack Expert Spin 2.40 7-30g. E o lanseta construita dupa modelul TR-4 al celor de la Cormoran, senzitiva, puternica, cu o actiune destul de buna pe varf incat permite folosirea atat a voblerelor dar si a jigurilor pana in 20 gr(uneori s-ar putea sa ai nevoie) iar ca fir ceva de 10-15 livre ar fi suficient. Numai bine, si bun venit printre noi! :respekt:

cristi_vi
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de cristi_vi » 03 Iul 2012, 08:56

Incearca in magazin si un Berkley Cherrywood, este o lanseta f versatila. CU ea mi-am inceput si eu aventura in spinning.

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 03 Iul 2012, 09:33

...arunca o geana si asupra unei Shimano Catana CX Spin ... 2,4 m ; MH , eventual
...cupleaz-o cu Ecussima 2000
...sugestii ar mai fi , dar niciuna dintre ele nu va reusi sa te indrume spre lanseta "universala" pe care o doresti tu . Vad ca esti constient de asta si iti garantez ca in timp , daca ramai pasionat de spinning , vei avea cel putin 3 lansete pentru speciile pe care le-ai enumerat
:)

Spartacus
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Spartacus » 03 Iul 2012, 11:13

eventual daca dai preponderent la clean, biban, marlita, poti incerca si un maver light spin de 2,4 5-12 g. cu ecusima suntem toti de acord. :)

cristiD
senior
senior

Mesaj de cristiD » 03 Iul 2012, 11:18

Salut Bogdan
Tot ce au enumerat mai sus colegii pescari sunt echipamente numai bune de inceput pt spinning! Eu nu am sa-ti zic o lanseta sau o mulineta anume ci ce caracteristici ar trebui sa aibe ca sa ai cat de cat un echipament universal. Lanseta ar trebui sa fie de 2.40m, actiune moderate-fast si putere de aruncare pana in 30 de grame(10-30, 7-21, 5-20, 5-25, 3-15 toate is ok), mulineta pana in marimea 2500, ideal ar fi daca ai lua lanseta si mulineta din acelasi loc sa vezi cum iti sta comboul in mana. Despre fire: ar trebui sa ai pe un tambur un mono intre 14-18(cu care sa dai la clean, pastrav si bibi) si pe celalalt un textil de 8-10 lb(pt inceput un power pro ar fi ideal) cu care sa ataci la salau si la stiuca. Daca te iei dupa aceste caracteristici nu prea ai cum sa dai gres, oricum daca te apuci serios de spinning probabil ca dupa un sezon sau doua o sa simti nevoia de o schimbare in echipamnet si de aici incepe distractia :))

DEM
veteran
veteran

Mesaj de DEM » 03 Iul 2012, 16:43

De acord cu stefanflorin si spartacus si C@R. :bere: :bere:
Dumnezeu a creat cerul si pamantul,restul e facut in China.

c_bogdanx
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de c_bogdanx » 04 Iul 2012, 12:27

Am asteptat cu mare interes raspunsul vostru. Ma bucur ca a fost promt. Deja s-a conturat ideea si anume :
- mulineta ecusima 2000
- lanseta catana cx 240ML 7-21 gr. ( motivul este ca un singur site are mulineta pe stoc iar pe acesta am gasit doar acesta lanseta dintre toate recomndarile d-voastra si firul pp pe care mi l-ati recomndat)
- fir textil de PP yellow vis de 10 lbs pt stiuca si salau
- fir mono 18 marca? astept sa-mi sugerati ce credeti ca ar fi mai bun(marca) si deasemenea as dori sa cumpar si ceva fluoro-carbon pe post de inaintas si nu stiu ce. Astept sugestii...
Magazinul se numeste magazinu' lu' peste. Toate sunt in cos cu esxceptia mono-ului pt care astept sugestii. Daca cumva nu sunt seriosi cei de la magazin va rog sa ma anuntati.

Daca credeti ca ar mai trebui orice alceva sa achizitionez va rog sa nu ezitati sa-mi sugerati. Va multumesc inca odata :)

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 04 Iul 2012, 12:41

eu as merge pe 15lb la textil pentru un plus de putere si pe un 0,2 la clean ca totusi acel 0,18 mi se pare destul de fragil pentru lanseta aia si s-ar putea sa ai surpriza de a iti ceda ... dar asa sunt eu, dupa ce m-am ars de suficiente dati acum folosesc tot timpul fir care rezista mai mult decat cel declarat a fi OK pentru lanseta ...

incearca sa vezi mono-uri de la Trabucco, tin minte ca in urma cu cativa ani era un fir T-Force transparent care era superb plus ceva River Trout de culoare alba dar care nu deranja prea mult pestii. ultimul pomenit avea rezistenta foarte buna dar avea un minus datorita unui grad de elongatie foarte ridicat ...

oricum, daca te vei tine de spinning atunci primul echipament cumparat nu prea are importanta :lol: pentru ca oricum vei vrea altceva peste vreun an :wink:
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

Scrie răspuns