humminbird MATRIX 47 D

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 06 Mai 2008, 17:39

nu scrie in nici un manual al vreunui sonar

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 06 Mai 2008, 17:56

aaaaaa aaaaa!!!!! :D

nici pescuitul nu mai e ce-a fost.... :?

unde e vremea cand aruncam o rama in apa? of... of....

unghiuri, grade, radiani... te ia inima! mi-e rusine sa zic ce sonar folosesc eu :oops:
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 06 Mai 2008, 18:00

pescuitul a ramas fix acelasi lucru: imaginatie, inventivitate, adaptare, intuitie, informatie, experienta, practica, timp, rabdare, noroc etc

sonarul e un mic punct la capitolul informatie, atat

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 06 Mai 2008, 18:02

danr scrie:pescuitul a ramas fix acelasi lucru: imaginatie, inventivitate, adaptare, intuitie, informatie, experienta, practica, timp, rabdare, noroc etc

sonarul e un mic punct la capitolul informatie, atat
din ce in ce , mai putin noroc! :wink: desi mai se vad si oameni bulanosi de-ti vine sa-i dai in apa.
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 07 Mai 2008, 09:07

revenind la ceea ce am spus ref. la faptul ca sonarul afiseaza punctul cel mai inalt de pe fund si nu arata ce este sub el, ca sa nu credeti ca bat campii vedeti link-ul de mai jos

in esenta fenomenul este urmatorul: cel mai inalt punct de pe fund ( the first strong return ) va fi considerat fundul apei si ceea ce este sub acel nivel nu va mai fi aratat, fiind in ceea ce se numeste " The Dead Zone"
de altfel imaginile din material sunt sugestive, daca fundul este inclinat sau denivelat, tot ce este sub nivelul celui mai inalt punct va fi in Dead Zone
cea mai interesanta poza este cea de la sectiunea Transducers - Why Different Frequencies
Arata foarte clar cum poti sta pe un prag si sa nu vezi pestii care stau sub nivelul pragului.
Revenind la ceea ce am mai scris odata, pararea mea personala este ca poti vedea pestii care stau in prag daca daca te deplasezi perpendicular pe prag, pentru ca ca pestele care sta la prag va fi intr-un anumit moment mai inalt decat cel mai de sus punct al fundului ( vazut de sonar ), si ca atare va da ecou

http://www.gme.net.au/marine/PDFs/fishf ... _sheet.pdf

Dan Cotelici
junior
junior

Mesaj de Dan Cotelici » 07 Mai 2008, 09:47

Ce parere aveti despre acest combo sonar-GPS cu Side Imaging?

http://www.cabelas.com/link-12/product/ ... 994a.shtml

Vine cu ceva in plus, de real folos, fata de un sonar obisnuit sau este o gogoasa de marketing?
Dan Cotelici
CS Pescar4Ever
Asociatia Pescari4Ever

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 07 Mai 2008, 11:48

salut .
o prima parere referitor la dead zone .capabilitatea unui sonar de a interpreta in formatia din acesta zona tine de microprocesor si soft .in esenta zona moarta da un raspuns (reflexie )dar acest raspuns este afectat de un defazaj temporal care nu poate fi interpretat de sonarele neperformante .trebuie sa intelegem ca cumparam aplicatii civile ale unor tehnologii militare .oricum link -ul este interesant daca mai aveti astfel de informatii ma intereseaza .de ex este singurul document in care gasesc ca raspunsul e dat de vezica inotatoare (superlogic ) si nu de pestele propriu zis .pentru a vedea ce peste este in prag o sa abordez pragul lateral ,ar trebui ca erorile sa fie mai mici .
walleye

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 07 Mai 2008, 12:02

salut,

daca o sa folosesti exclusiv fereastra de timp real o sa te lamuresti repede ce arata de fapt un fishfinder
daca ignori ecranul standard al sonarului ( care este de fapt o reprezentare grafica, in timp, bidimensionala a ceea ce a fost la un moment dat sub barca ), o sa vezi ca de fapt un sonar arata doar informatii de baza: seteaza cel mai puternic semnal ca fiind fundul, si mai da in timp real fel de fel de liniute de diferite intensitati deasupra fundului sau intre ape
ele pot fi pesti, plante, alte structuri prost interpretate, diverse obiecte, mai precis orice are alta densitate decat apa
aia cu basica e goanga
inca o chestie, nu poti aproxima niciodata dimensiunea unui obiect dupa cat de groasa sau colorata e liniuta, pentru simplu motiv ca de exemplu un peste mare aflat la marginea de acoperire a conului va da un ecou mai slab decat un peste mic pe mijlocul conului

daca o sa te uiti la fereastra de timp real o sa vezi ca de fapt informatiile primite de fapt de sonar ( raw data ) sunt chestii simpliste si elementare restul e vrajeala si interpretare
e cam ca la ghicitul in carti, daca ai har...... :lol:

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 07 Mai 2008, 12:24

ca sa concluzionez, ca am vb. destul pe tema asta:

defapt sonarul arata multe lucruri foarte relative, si putine lucruri concrete
cu un sonar poti fi relativ sigur de cinci lucruri:

-adancimea apei
-prag/panta
-structuri majore pe fund
-daca fundul este mai mult sau mai putin tare si daca are balarii
-pesti sau altceva intre ape sau relativ deasupra fundului

ce nu poti face:
- nu poti vedea pestii lipiti de fund sau de structuri
- nu poti vedea forma sau dimensiunea exacta a structurii ( de fiecare data cand vei trece peste ea va arata altfel )
- nu poti localiza in spatiu ceea ce vezi pe ecran, decat foarte greu, si asta urmarind fereastra de timp real ( vorbesc de apele adanci )
- nu poti stii foarte sigur daca ce vezi deasupra fundului sunt pesti sau altceva, sau cat de mari sunt pestii, sau daca de fapt nu sunt mai multi pesti mici grupati,
- in majoritatea baltilor noastre ( mici ca adancime ) acoperirea sonarului sub barca e limitata, si sunt sanse mici sa se vada peste
intr-o balta cu apa de 4 m, sonarul sa zicem ca acopera un cerc cu o raza de 1,5 m exact sub barca, ce arata deci e destul de irelevant

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 07 Mai 2008, 12:32

de ce e goanga aia cu basica ?

in principiu sunt de acord cu ceea ce afirmi,dar am o curiozitate nebuna sa compar informatia sonarului cu imaginile mele mentale .toti cei care ii cunosc si au sonar ,habar nu au pe ce lume se afla ,de fapt ei visau ca sonarul sa le indice o groapa plina cu salau pe care ei sa il beleasca .majoritatea au renuntat la sonar pt ca frecau apa aiurea .cred ca unii lucrau tot timpul pe demo.in mod sigur voi vedea setcile scufundate .
walleye

Scrie răspuns