humminbird MATRIX 47 D

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
adi777
veteran
veteran

Mesaj de adi777 » 08 Apr 2008, 16:07

Adelin scrie:
adi777 scrie:Adelin tu ai vazut cumva modelul vechi sau pe asta nou ?
Eu am avut un Eagle Easy Map 250 si pot sa spun ca asta este mult peste. Redarea in 3D este chiar deosebita pot sa spun, iar cea de 2D este impecabila, lucreaza la frecvete mult mai mari decat majoritatea sonarelor average. Nu sunt entuziast eu fac afirmatii despre ce am vazut si am incercat . O sa decada discutia asta la fel ca aia despre Evergreen Balista si acolo o gramada de pareri si mai putine experimente.
Oricum un lucru pot sa spun despre discutzia asta: salveaz-o ca sa ramana si discutam peste 3-4 ani cand o sa ai cu sigurantza alta parere despre notziunea de "RADAR". :lol: :lol: :lol:
:lol: iar o luam pe caterinca ? Omu o intrebat daca ii bun radaru asta, io zic ca ii bun. Tu zici ca nu e, da de ce nu e bun aia nu mai zici.
TEAM ATOM

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 08 Apr 2008, 22:14

Am zis chiar in primul meu post dupa intrebarea lui Adrian, dar tu nu citesti tot, pt ca ceea ce reda nu e real, ci e interpretarea semnalelor care se intorc la transducer.De aceea nu poate vedea adrian frunza salaul din copac.... sau poate sa vada un salau in copac, dar el sa nu existe. Deci e interpretare, nu redare de informatzie exacta(1 la 1).Eu zic ca cine vrea sa vada fundul 3D sa se gandeasca de doua ori inainte sa se lase pacalit.Nu contest faptul ca acest model de sonar te ajuta sa iti faci o ideie despre ce e acolo jos, ba mai mult pt cei care stau mai rau cu imaginatzia e un plus in raport cu un model 2D.
Ca sa vada Adrian salaul din copac trebuie sa plateasca peste 2000 de koko si nu stiu zau daca merita. :wink:

adi777
veteran
veteran

Mesaj de adi777 » 09 Apr 2008, 11:08

Adelin scrie:Am zis chiar in primul meu post dupa intrebarea lui Adrian, dar tu nu citesti tot, pt ca ceea ce reda nu e real, ci e interpretarea semnalelor care se intorc la transducer.De aceea nu poate vedea adrian frunza salaul din copac.... sau poate sa vada un salau in copac, dar el sa nu existe. Deci e interpretare, nu redare de informatzie exacta(1 la 1).Eu zic ca cine vrea sa vada fundul 3D sa se gandeasca de doua ori inainte sa se lase pacalit.Nu contest faptul ca acest model de sonar te ajuta sa iti faci o ideie despre ce e acolo jos, ba mai mult pt cei care stau mai rau cu imaginatzia e un plus in raport cu un model 2D.
Ca sa vada Adrian salaul din copac trebuie sa plateasca peste 2000 de koko si nu stiu zau daca merita. :wink:
Corect ! Pt structuri e ok ! pt salau din copac mai greu, de acord!
TEAM ATOM

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 09 Apr 2008, 12:43

salut.
deci se pare ca in copaci cu 500$ nu vezi nimic sau vezi bazdaci .care ar fi recomandarea voastra pt un 2d performant ?
cred ca daca iau 3d de la ei 500$ e parfum ,fata de preturile nesimtite din rom .in mai o sa-l am probabil si o sa redeschid topicul.
in definitiv daca mi se pare minciuna 3d ,o sa merg pe 2d .
multumesc pt.informatii.
walleye

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 09 Apr 2008, 13:42

apropos de sonar si salai
ca un facut, cand gaseam locuri care aratau bine pe sonar nu tinea salau
si pe urma gaseam salaul intamplator intr-un loc care pe sonar arata rau, dar salaul era colo
mi s-a mai intamplat de multe ori sa dau in pietre si sa nu apara nici un peste si sa prind salau sub barca
am facut si teste, strapazan bagat bine in carlig si lasat cu plumb greu sub barca chiar sub sonda
si ce sa vezi, cand ajunge langa pe fund dispare de pe ecran
faceti teste daca sunteti curiosi

niste lucruri foarte importante, pe care putina lume le stie si simt ca unii trebuie sa-mi dea o bere pe chestia asta

1. imaginea de pe sonar este o interpretare grafica a ceea ce sonda a vazut, ganditi-va la imagine, cum apare ea pe ecran, ca fiind o istorie a ceea ce sonda a vazut la un anumit moment dat
deci ce vedeti pe mijlocul sau in stanga ecranului s-a intamplat la un moment dat

2. esentiala pentru interpretarea a ceea ce este exact in raza sonarului este fereastra de timp real
fereastra de timp real arata exact ecourile primite in secunda respectiva
foarte important, sonarul intercepteaza ecourile primite de CEL MAI INALT punct de pe fundul apei si stabileste adancimea respectiva ca fiind fundul apei, in consecinta ce exista sub punctul cel mai inalt NU VA FI INTERPRETAT
asta inseamna ca daca exista un pietroi pe fund sau fundul este in panta, orice obiect sau peste aflat sub nivelul respectiv va ramane in ceea ce se numeste unghiul mort al sonarului
puteti verifica treaba asta foarte simplu, stati pe loc cu barca si indiferent ce bolovani vor fi pe fund sau mare pietroi sau altceva, sonarul va arata doar o linie dreapta

3. orice sonar are ceea ce se numeste target separation, si inseamna potentialul sonarului de a separa ecourile generate de obiecte aflate la o anumita distanta unul fata de celalalt
un sonar obisnuit va avea probabil un target separation de approx 2,5 inch, sa zicem un 6-7 cm optimist
deci un peste mai aproape de 6-7 cm fata de structura nu va fi vazut

in consecinta, optimist vorbind, chiar daca avem un fund plat, fara pietre si structuri, si salau acolo, nu o sa-l vedeti decat daca este mai mult de 6-7 cm deasupra fundului
daca avem structuri veti vedea pestele doar daca este 6-7 cm mai sus decat cel mai inalt punct al structurii, sau daca sta langa structura poate fi vazut daca barca se deplaseaza dinspre structura in exterior, si structura iese din unghiul conului iar salaul lipit de structura are minim 6 cm fata de ea si ramane cel mai inalt punct in secunda respectiva

acum, considerand de fapt inacuratetea cu care un sonar interpreteaza ce se afla pe fund, ganditi-va ce frumos va mermeli el acest balamuc intreg intr-o imagine frumoasa 3D, ca sa aiba lumea exact impresia ca se uita la televizor

de ce zicea adelin ca iti trebuie sonar de 2000 de koko, pentru simplu motiv ca iti trebuie un sonar foarte puternic, cu target separation foarte bun si nespemii de nunate color, care sa diferentieze foarte bine diferenta de structura intre un peste si craca sau pietroi
si asta un color o face aratand diferite nuante de culoare, iar pe un fund rosu intens ( structura foarte densa ) daca vei vedea o mica pata galbuie ( structura mai putin densa ) atunci inseamna ca sunt sanse bune sa fie un peste colo
in general pe un color rosu este foarte dens, galben este ceva intermediar ( pestii apar rosu sau rosu cu galben, dar si lemnul la fel ) iar verzui este ceva mai putin dens - plante/ierburi

in concluzie sonarul e de principiu bun pentru a depista denivelari si structuri, oarecum densitatea fundului si pestii aflati in principal deasupra fundului sau intre ape

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 09 Apr 2008, 14:09

salut danr.
cand te hotarasti sa pleci din locul respectiv dupa 30 de lanseuri fara rezultat ,ai un tac criminal care iti smulge lanseta din mana si daca ai noroc nu iti intra in copac .asta a fost postarea ta .super .
walleye

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 10 Apr 2008, 15:32

revenind

pescuind pe dunare din barca tot anul trecut, cu sonarul imi caut locurile de pescuit urmarind locurile cu "nebunii" pe fund, in ideea in care structurile tin peste
pe dunare, orice loc cu butuci, pomi scufundati etc va tine peste amestecat
este foarte importanta corelarea informatiilor despre fundul apei cu adancimea, curentul apei, eventual tipul de sol ( huma/nisip )
altfel vorbind informatiile cele mai importante ar fi in urmatoarea ordine: apa ( tulbure/limpede ), informatii mananca/nu mananca pestele pe zona, ce fel de peste ar fi strans pe zona, apoi informatiile generale: pomi/scarpa/plaja sau ce e pe acolo, cum vine curentul, adancimea etc
si abia apoi sonarul face fine tuning-ul, si te ajuta sa gasesti ce cauti, o structura sau un grup de structuri scufundate, pragurile, etc
niciodata nu ma uit dupa peste, si in permanenta am pe OFF optiunea care iti arata pestii, ma uit numai la ecouri
presupunand prin absurd ca interpretarile de pesti ar fi reale si exacte, chiar nu ar avea relevanta caci tu poate cauti somnul, crapul sau salaul si de fapt cine stie ce platici idioate sunt pe acolo

anul asta mai am de gand sa pescuiesc la clonc pe sonar, dupa modelul aratat de Tudor

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 10 Apr 2008, 15:45

Cu ce sonar te dai, dane?

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 11 Apr 2008, 06:45

hmm!
si care e scorul la scula asta ?mersic de raspuns .
walleye

Scrie răspuns