GLISAJ
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
- edi_curiosul
- veteran
GLISAJ
glisaj - glisare - faptul de a glisa - a se deplasa alunecând pe suprafaţa apei
deschid acest topic cu intrebarea:
ce tip de barca aveti (gonflabila, chila rigida-gonflabila, barca rigida), ce dimensiuni (raport lungime-latime) si cu ce putere de motor (cp) reusiti sa glisati (la ce incarcatura)?
multumesc
ce tip de barca aveti (gonflabila, chila rigida-gonflabila, barca rigida), ce dimensiuni (raport lungime-latime) si cu ce putere de motor (cp) reusiti sa glisati (la ce incarcatura)?
multumesc
Re: GLISAJ
In primul rand pt pleumatice (non RIB) trebuie chila gonflabila ca sa planeze. Chila trebue sa fie pe toata lungimea adica sa ajunga pina la oglinda, barca trebuie sa fie umflata beton (la presiunea recomandata) si chila la fel. Fundul sa stea intins frumos, ca o toba, fara falduri. Motorul trebuie pus in trim-ul corect. Pneumaticele cu chla gonflabila vor merge in faza 1 de planare, adica cam 30-35 km/h. Pentru planari in faza 2 (peste 55 km/h) se recomanda RIB sau alta barca rigida.edi_curiosul scrie:glisaj - glisare - faptul de a glisa - a se deplasa alunecând pe suprafaţa apei
multumesc
Iata exemple de barci pe care le-am avut si in care am fost.
Achilles 360cm -2 CP NU planeaza, 4 CP o persoana, 8 CP doua pers
Mercury Airdeck 340cm cu pontoane speciale pt planaj, 8CP 3 pers
ZODIAC yachtline 310cm cu chila PARTIALA plana haotic si la limita cu 8 CP. Design prost.
Orca Rescue 420cm (150kg) 8 cp doua pers, 50CP!! fara probleme cu 7 pers si intra in faza a doua de planaj.
Aluminiu de 450,chila modified VEE cm cu motor jet de 30 cp sau elice 25CP, planeaza usor cu 3 si cam la limita cu 4
Velier 550 cm, planeaza cu doi la vant peste 25 km/h

Windsurf cu 10 mp vela 1 pers, vant de peste 20-25 km/h

- edi_curiosul
- veteran
@mihaif99
un raspuns cu experienta
, merci

pt inspiratie > http://www.youtube.com/watch?v=OjqcBH3146Q
un raspuns cu experienta

ia aduna-ti memoriile si povesteste-ne din experienta ta pana la apogeul linderul-zburatorAdelin scrie:Buna intrebarea!

- edi_curiosul
- veteran
stiu ca stabilitate unei gonflabile nu se compara cu o portabote, dar difera cu mult fata de o canoe (la stabilitate) ? ce vazusem acum 2 ani la boatshow parea cam ingusta si avea niste flotoare ca accesorii pt stabilitate, nu era un model prea lungvlad21 scrie:@mihaif99: ref la ce-ai scris mai sus... adica eu cu botele si cu 6cp cu 20-25km/h nu glisez?
intreb.. intrucat ai fost unul din cei care m-au sfatuit bine in ahcizitii
thx
v
Bote-le man, planeaza cum planeaza un bote. Sunt convins ca nu ai probleme cu el si nici nu ai cum. E perfect pt mers la peste. Aici vorbeam de pneumatice care vin in zeci de designuri. Eu nu am avut porta-bote. Poate daca as fi gasit vreo ocazie, dar altfel mi se pare scumputza daca ies de doua ori pe an cu ea. La peste, cel mai adesea, merg cu caiacul. Pentru mine barcile cu motor sunt mai mult pentru distractie. Ca barca portabila am preferat Quicksilverul pentru ca ma duc pe lacuri mari = valuri mari, incarcat cu echipament de camping, coolere, haleala, etc si in conditiile astea e mai sigura decat botele.vlad21 scrie:@mihaif99: ref la ce-ai scris mai sus... adica eu cu botele si cu 6cp cu 20-25km/h nu glisez?
intreb.. intrucat ai fost unul din cei care m-au sfatuit bine in ahcizitii
thx
v
edi_curiosul scrie:@mihaif99
un raspuns cu experienta, merci
ia aduna-ti memoriile si povesteste-ne din experienta ta pana la apogeul linderul-zburatorAdelin scrie:Buna intrebarea!
Apogeul nu? Pai Orca cu Honda 50 CP minus valuri si mai tare decat RIB-ul ala din filmulet mergea. Vezi ca pe topicul "barci pneumatice un ghid pe scurt" povestesc pe larg. Cine mergea cu barca asta cobora cu gura pina la urechi. Ce pescuit sa mai faci cand erai plin de adrenalina. In final a cedat utilmul atasament al chilei din cauza stress-ului, si a trebuit reparata. A a iesit perfect, dar daca pui ca iti ia juma de zi sa o demontezi, si cantareste 150 kg, iti dai seama ce munca. Un weekend pierdut. Man! iti trebuie RIB pentru motoare si viteze mari. O sa o incerc sa pun jet-ul de 30 CP pe Orca desi mi s-a spus ca nu ar merge bine motor cu jet pe pneumatica. Daca nu merge o vand.
Cat despre stabilitate, pneumaticele sunt cele mai stabile/sigure dintre TOATE tipurile de barci pentru o lungime data.
- edi_curiosul
- veteran
- StefanDinu
- veteran
Vreţi glisaj? Cred ca va trebuie asa ceva: 
Aveti aici un film
Păcat ca la un vânt puternic nu prea mai ai chef de pescuit.

Aveti aici un film
Păcat ca la un vânt puternic nu prea mai ai chef de pescuit.