Gear ratio la mulinete

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

feugen
veteran
veteran

Gear ratio la mulinete

Mesaj de feugen » 17 Mai 2011, 17:13

M-am apucat sa vad corelatia dintre gear ratio si lungimea firului bobinat la o tura de manivela, testand pe cateva dintre mulinetele mele modeste (nu ca as avea si pricopsite :lol:).
Testul meu a fost facut cu urmatoarele mulinete:
1. Shimano Catana 2500 5,2:1 67.5cm
2. Tica SA 3000H 6,3:1 69,0cm
3. Daiwa Regal 1500-4i 5.1:1 73.0cm
4. Atak SA30 4,8:1 83.0cm

Intrebarea mea este cum putem sti care este lungimea firului recuperat la o tura de manivela (macar cu aproximatie) deoarece comerciantii nu prea afiseaza aceasta informatie?
Din "exercitiul" meu nu am gasit nicio corelatie clara dintre marimea tamburului si gear ratio. Sunt pescuituri in care se cere o viteza de recuperare modesta si altele unde viteza trebuie sa fie mare. Cum stiu ca mulineta X are viteza de recuperare (lungimea firului la o tura de manivela) mica sau mare?
Bucuresti

fsandor
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de fsandor » 17 Mai 2011, 20:53

Pai in majoritatea cazurilor viteza de recuperare e indicata. Daca nu, afli in 2 secunde (Goagal).

Lungimea firului recuperat = gear ratio x circumferinta cercului descris de galet

adica

gear ratio x 2 x pi x r

unde raza = distanta masurata de la centrul tamburului la galet

8)

Deci intra inca un factor in ecuatie: acel cerc descris de galet, adica distanta galetului de la axul tamburului.

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 18 Mai 2011, 05:59

fsandor scrie:Pai in majoritatea cazurilor viteza de recuperare e indicata. Daca nu, afli in 2 secunde (Goagal).

Lungimea firului recuperat = gear ratio x circumferinta cercului descris de galet

adica

gear ratio x 2 x pi x r

unde raza = distanta masurata de la centrul tamburului la galet

8)

Deci intra inca un factor in ecuatie: acel cerc descris de galet, adica distanta galetului de la axul tamburului.
Asa-i cand refuz sa-mi utilizez neuronul... :lol: Dupa ce am pus intrebarea pe forum, am gasit si eu corelatia dintre indepartarea galetului de axul tamburului. Parca-i mai usor sa intrebi dacat sa... :bere:
Bucuresti

ANDREI RIGA
veteran
veteran

Mesaj de ANDREI RIGA » 18 Mai 2011, 07:49

Cu o mica notita, si anume aceea ca lungimea firului recuperat este determinata de diametrul tamburului (diametrul pe care se aseaza firul) care variaza in functie de cat de plin este tamburul in momentul respectiv. La mulinetele "serioase" :D in general este dat "retriev"-ul general sau "line per handle turn"

http://www.daiwa.com/reel/detail.aspx?id=560

g30rg3
veteran
veteran

Mesaj de g30rg3 » 18 Mai 2011, 11:04

Lungimea firului bobinat intotdeauna va suferi modificari deoarece cu cat bobinezi mai mult fir pe tambur va creste circumferinta acestuia si viceversa. :roll:

g30rg3
veteran
veteran

Mesaj de g30rg3 » 18 Mai 2011, 11:05

Lungimea firului bobinat intotdeauna va suferi modificari deoarece cu cat bobinezi mai mult fir pe tambur va creste circumferinta acestuia si viceversa. :roll:

Daniel_
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Daniel_ » 18 Mai 2011, 15:10

Raportul de recuperare conteaza la cuplul forta al mulinetei. O mulineta cu un raport de recuperare mai mic e mai puternica. Numai sa reziste si angrenajul. Daca rotile dintate sunt mai subtiri, din material mai moale, etc. nu beneficiezi de cuplul forta mare oferit de un raport de recuperare mic (poti chiar sa strici angrenajul daca-l fortezi). La cele mai multe mulinete forta maxima a franei de recuperare e dimensionata pt. capacitatea angrenajului, ca sa cedeze frana imainte sa cedeze angrenajul.

Cati cm de fir recuperezi depinde de cat de gros (raza sau diametru) e tamburul, nu cat de mare. Cu cat tamburul e mai mare (2500, 3000, 4000) incape mai mult fir pe el, si asta nu ne spune nimic despre cat de gros e tamburul. De multe ori, ca sa incapa mai mult fir pe tambur, cele de capacitate mare sunt mai subtiri, deci au o raza mai mica si viteza de recuperare mai mica.

Bratul galetului nu are nimic de a face cu viteza de recuperare e facut doar ca sa incapa tamburul si sa nu ne loveasca peste degete. Daca nu credeti luati un mosor de ata de cusut si un metru de croitorie rigid de lemn si folositi metrul pe post de galet, sunt curios cati cm recuperati pe tura, mai mult de 10 cm nu cred sa fie, desi raza galetului e de 1m.

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 18 Mai 2011, 17:37

Absolut corect!!!

Mai pe "limbajul" matematicianului, lungimea firului recuperat la o tura de manivela se calculeaza astfel:

pi * diametrul tamburului (unde se face recuperarea, adica unde se infasoara firul) * gear ratio = lungimea firului recuperat la o tura manivela
La mulinta Attack (la care am facut una dintre masuratori) diametru tamburului masurat cu sublerul (acolo unde sunt cu firul bobinat) este de 5,5cm => 5,5 * 3,14 (pi) * 4,8 (gear ratio) = 82,9cm qed

Sandor a cazut in aceiasi capcana, ca si mine de altfel, in care am luat in consideratie galetul. Distanta de la galet pana in axul tamburului nu are nicio relevanta. Andrei a specificat foarte bine cand a scris ca diametru tamburului este acela unde se infasoara firul in momentul respectiv. Daniel a exemplificat foarte bine cu mosorul de ata si acel brat infasurator de 1m :bere: 4 all

Acum ridic o alta minge la fileu :twisted: :
Un tambur de 3000 este acela in care incap 100m fir de 0,30? Pun aceasta intrebare deoarece am intalnit situatii in care incap cei 100m de 0,30 dar dimensiunile tamburului sunt diferite de la un caz la altul (unele sunt mai adanci si au diametrul exterior mic, altele sunt inalte si au diametrul exterior mare, iar altele pur si simplu intermediare.
Voi cand va ganditi la o mulineta cu tambur de 3000, catre ce anume "tintiti" (care este parametrul etalon)?
Bucuresti

ANDREI RIGA
veteran
veteran

Mesaj de ANDREI RIGA » 18 Mai 2011, 18:35

feugen scrie:Un tambur de 3000 este acela in care incap 100m fir de 0,30?
Asta-i o intrebare excelenta, pe care mi-am pus-o si eu si am doar raspunsuri aproximative! :?

grey-wolf
veteran
veteran

Mesaj de grey-wolf » 18 Mai 2011, 19:19

feugen scrie:Un tambur de 3000 este acela in care incap 100m fir de 0,30?
Daca vorbim de mulinetele de la DAM asa este . la ceilalti in functie de producatori variaza si se refera la diametrul interior al tamburului (3000 inseamna 30 mm) la altii se refera la diametrul exterior al tamburului , iar la altii nu am inteles nici o data la ce se refera si am renuntat sa imi mai bat capul :lol:

Scrie răspuns