gata, au facut-o si p-asta!

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 11 Sep 2004, 16:53

Wavedancer scrie:Cit despre alte "electro-gadget"-uri, citeam mai demult intr-o revista englezeasca, despre un dispozitiv care se lasa linga barca si genera unde de joasa frecventa, dupa un pattern "comandat" de pescar. Un fel de clonc electronic daca vreti. Asa ca, deja, nu ma mai mira nimic! :lol:
Da, pai tocmai despre ce vorbeam cu mugurel... Am realizat si eu un astfel de oscilator, dar degeaba. Probabil nu am nimerit frecventele optime pentru a atrage somnul

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 12 Sep 2004, 10:15

Se poate Paule! Ce nu inteleg este cum se "pupa" sunetele de joasa frecventa, agreate de somn (in intervalul 10-200 Hz), cu cele care alunga tintarii (de fapt ii "deturneaza", imitind sunetul emis in timpul imperecherii) care sint de frecventa inalta. :?
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 12 Sep 2004, 12:17

Wavedancer scrie:Ce nu inteleg este cum se "pupa" sunetele de joasa frecventa, agreate de somn (in intervalul 10-200 Hz), cu cele care alunga tintarii (de fapt ii "deturneaza", imitind sunetul emis in timpul imperecherii) care sint de frecventa inalta. :?
Era exclus in montajul pe care l-am facut sa gresesc valorile componentelor (condensatorilor). Vroiam doar sa spun ca il facusem (montajul) pentru pescuit, dar nu a avut nici un efect. Pentru tantari nu cred ca l-am incercat vreodata.
Paul scrie: Am facut si eu montajul respectiv Smile Era un oscilator, destul de simplu de facut.
Paul scrie: Pai pana l-a urma s-a dovedit mai bun pentru alungarea tantarilor decat pentru a atrage pestele :)

Oricum, la vremea cand l-am facut, pescuiam doar intamplator la somn. Tin minte si acum ca montajul l-am incercat intr-o balta, la caras. Nu tragea inainte, cu atat mai putin dupa... Cat despre tantari.... parca aveau in varful trompelor cap vidia :)

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 13 Sep 2004, 08:49

Alegand corect valorile condensatoarelor si rezistoarelor, acelasi oscilator poate sa produca si sunete (vibratii) cu frecvanta de 20-100Hz care ziceti voi ca atrage somnul (pestele numit somn :D ) si de asemenea si sunete de peste 5000-10000Hz care alunga tantarii femela (este un sunet scos de masculi, care la anumite frecvente atrage femelele iar la altele le alunga). Nu am facut oscilatorul sa lucreze pentru somn ci dupa cum credeam la acel timp :oops: la peste in general. Nu a dat nici-un rezultat pozitiv (am incercat mai multe frecvante si am urmarit reactia pestisorilor din marginea apei - toate au alungat pestisorii). In schimb, oscilatorul pentru tantari a dat rezultate (inca functioneaza cu succes dupe 25 de ani) la frecventa de fix 5 kHz.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 13 Sep 2004, 10:10

mugurel scrie:In schimb, oscilatorul pentru tantari a dat rezultate (inca functioneaza cu succes dupe 25 de ani) la frecventa de fix 5 kHz.
Chiar ai masurat frecventa? Cum se comporta tantarii pe langa oscilator si la ce distanta ii este resimtit efectul? Chiar daca de-acum nu prea mai sunt, ma gandesc serios sa imi fac unul pentru la anul, la Dunare sau pe Prut. Eventual daca aria efectului este destul de mare (probabil in functie de putere) ar fi util sa ai un asa dispozitiv care, tinut asupra ta sa te apere de atacurile suparatoarelor insecte.
Cei care au fost vara la Dunare sau in Delta stiu de ce.

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 13 Sep 2004, 11:16

Am facut un oscilator cu frecventa reglabila. Alimentat din baterii (6V) prin intermediul unui stabilizator (5V). Frecventa am masurat-o dupa ce am probat dispozitivul, de mai multe ori pe doi tantari in camera. La 5kHz, daca apropiam dispozitivul la mai putin de 1.5m, tantarii plecau imediat. Am folosit componente de calitate (condensatori cu tantal si rezistoare cu pelicula metalica) impreuna cu celebrul CDB400. Functioneaza ireprosabil de 25 de ani (serile de vara, cand merg la gratar, sta in mijlocul mesei) si nu a fost nevoie de refacerea reglajelor.

Gyorg
veteran
veteran

Mesaj de Gyorg » 13 Sep 2004, 11:52

Cred ca ar trebui sa patentezi si eventual sa produci un astfel de dispozitiv. Cred ca ma numaram printre primi cumparatori.
Stie cineva de unde se poate cumpara o dracie genul asta ?
Am cumparat ceva similar de afara dar are doua dezavantaje:unul: nu da rezultate si doi: se alimenteaza numai la 220V.
http://www.kronect.ro
http://www.shopconectica.ro
conectica de calitate pentru retele de calculatoare sau telecomunicatii

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 13 Sep 2004, 12:23

Nu ai ce sa patentezi, au studiat altii si au publicat cel putin 3 tipuri de scheme. Daca ce ai gasit in comert isi bazeaza functionarea pe ce am zis mai sus si functioneaza, este simplu sa-i faci o alimentare "portabila".

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 13 Sep 2004, 12:45

Gyorg scrie:Am cumparat ceva similar de afara dar are doua dezavantaje:unul: nu da rezultate si doi: se alimenteaza numai la 220V.
Alimentare nu este o problema. Cu siguranta tensiunea de 220V este stabilizata la o tensiune mult mai mica.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 13 Sep 2004, 12:53

mugurel scrie:Am facut un oscilator cu frecventa reglabila........ Am folosit componente de calitate (condensatori cu tantal si rezistoare cu pelicula metalica) impreuna cu celebrul CDB400.
Parerea mea e ca este mai complicat cu CDB400. Am sa incerc sa fac unul folosind MMC 4047. Este un CMOS de consum redus. De fapt, l-am si facut "in minte"
Alimentarea la o baterie de 9V.
Se face simplu: folosind un condensator si o rezistenta (eventual un semireglabil in serie cu rezistenta pentru reglajul de finete) Formula de calcul este data in catalog: f=1/2,2RC, unde f este frecventa de oscilatie. In cazul nostru 5KHz. Iesirea pe pinul 13 direct pe o capsula piezoelectrica. Mai citesc putin despre el si, eventual va spun comportamentul dupa ce il realizez.

Scrie răspuns