G LOOMIS.spinning rod
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Salut. Va scriu din nou legat de batul de spin pe care vreau sa mi-l cumpar.
Caut bat din doua bucati (2 bucati => usor de transportat), bat care va fi folosit exclusiv pentru spin (jigging/woblere/rotative/cauciuc/plastice - salau/stiuca/biban/avat/clean). Mulineta la care m-am gandit eu ar fi Daiwa Certate marimea 2500 modelul domestic pentru piata japoneza. Initial stabilisem sa-mi iau marimea 3000 dar mi-se pare "tractor" dupa ce am vazut 2500-le in magazin.
Revenind la batul meu de spin: Initial ma gandisem la G.Loomis pentru ca stiu ca fac bete super - chestia e ca ei fac n bete destinate pentru n specii de pesti. Am pierdut ore in sir pe situl lor si in final am ajuns la concluzia ca fie is dintr-o singura bucata fie au grip-ul lung/ciudat etc. Am aruncat o privire la St. Croix acum cateva minute si am dat peste doua modele care par interesante - Ambele apartin seriei "Avid Series Spin" :
AVS70ULM2 7' UL Mod. 2 2 - 6 1â
Caut bat din doua bucati (2 bucati => usor de transportat), bat care va fi folosit exclusiv pentru spin (jigging/woblere/rotative/cauciuc/plastice - salau/stiuca/biban/avat/clean). Mulineta la care m-am gandit eu ar fi Daiwa Certate marimea 2500 modelul domestic pentru piata japoneza. Initial stabilisem sa-mi iau marimea 3000 dar mi-se pare "tractor" dupa ce am vazut 2500-le in magazin.
Revenind la batul meu de spin: Initial ma gandisem la G.Loomis pentru ca stiu ca fac bete super - chestia e ca ei fac n bete destinate pentru n specii de pesti. Am pierdut ore in sir pe situl lor si in final am ajuns la concluzia ca fie is dintr-o singura bucata fie au grip-ul lung/ciudat etc. Am aruncat o privire la St. Croix acum cateva minute si am dat peste doua modele care par interesante - Ambele apartin seriei "Avid Series Spin" :
AVS70ULM2 7' UL Mod. 2 2 - 6 1â
Din cate vad, dupa speciile de pesti si nalucile pe care ai de gand sa le folosesti, iti doresti o lanseta universala. Greu de indeplinit problema. Kistler-ul recomandat de porto ar fi fost numa' bun, dar e dintr-o bucata. Poti insa face oarecari compromisuri.
Dar sa intram in subiect. Batul UL nu se incadreaza la categoria "universale". Nu te vad dand cu el la stiuca si nici cu un avat sau salau mai imbracat nu cred ca te-ai simti in siguranta. In plus, la primele doua specii ai nevoie sa arunci naluci mai (sau chiar mult mai) grele decat plaja de aruncare a UL-ului.
Batul ML e ceva mai aproape de realitate, dar nici pe asta nu ti l-as recomanda. Eu il am pe fratele lui de 6'6" cu aceleasi caracteristici (AVS66MLF2). E bun pana la limita la care ai avea nevoie sa arunci o lingura sau un vobler mai greu cand dai la stiuca. E un bat care arunca si greutati ceva mai mari decat cele 10,63 gr din specificatie, dar nu se mai simte bine cu un vobler de 17gr (Salmo Slider floating de 7cm, de exemplu). Despre maner, stai linistit ca nr. 4 nu e deloc inconfortabil si nu-ti rupe mana in nici un fel. Si batul meu are tot manerul 4, ca si batul de 7".
Uite aici:
http://www.rapitori.ro/forum/album_page.php?pic_id=5608
http://www.rapitori.ro/forum/album_page.php?pic_id=5607
poze cu manerul, sa vezi ce si cum.
In plus, mulineta pe care intentionezi sa ti-o iei, marime 2500 e prea mare pt. ambele bete pe care ai pus ochii. La aceste bete o mulineta Daiwa marime 2000 e suficienta.
In concluzie, eu ti-as recomanda sa incerci bete mai puternice cu o treapta sau doua. Ceva gen 1/8-5/8 (St.Croix 3/16-5/8 ) sau chiar 1/4-3/4. Cu o astfel de lanseta poti sa zici ca te descurci, aproximativ, in orice situatie.
Pt. "general purpose" eu folosesc, si sunt multumit de ele, un Lamiglas G1215 (7', 1/4-3/4oz 6-12line Mod-Fast) si un Lamiglas G1218 Concept = Cristi Ene (7'6" 1/8-5/8 6-12line, devenit Fast in urma inelarii Fuji Concept Alconite).
Nu iti recomand nimic, ia-o ca pe o informatie in plus.
Sper ca ti-am fost util, in oarecare masura.
Dar sa intram in subiect. Batul UL nu se incadreaza la categoria "universale". Nu te vad dand cu el la stiuca si nici cu un avat sau salau mai imbracat nu cred ca te-ai simti in siguranta. In plus, la primele doua specii ai nevoie sa arunci naluci mai (sau chiar mult mai) grele decat plaja de aruncare a UL-ului.
Batul ML e ceva mai aproape de realitate, dar nici pe asta nu ti l-as recomanda. Eu il am pe fratele lui de 6'6" cu aceleasi caracteristici (AVS66MLF2). E bun pana la limita la care ai avea nevoie sa arunci o lingura sau un vobler mai greu cand dai la stiuca. E un bat care arunca si greutati ceva mai mari decat cele 10,63 gr din specificatie, dar nu se mai simte bine cu un vobler de 17gr (Salmo Slider floating de 7cm, de exemplu). Despre maner, stai linistit ca nr. 4 nu e deloc inconfortabil si nu-ti rupe mana in nici un fel. Si batul meu are tot manerul 4, ca si batul de 7".
Uite aici:
http://www.rapitori.ro/forum/album_page.php?pic_id=5608
http://www.rapitori.ro/forum/album_page.php?pic_id=5607
poze cu manerul, sa vezi ce si cum.
In plus, mulineta pe care intentionezi sa ti-o iei, marime 2500 e prea mare pt. ambele bete pe care ai pus ochii. La aceste bete o mulineta Daiwa marime 2000 e suficienta.
In concluzie, eu ti-as recomanda sa incerci bete mai puternice cu o treapta sau doua. Ceva gen 1/8-5/8 (St.Croix 3/16-5/8 ) sau chiar 1/4-3/4. Cu o astfel de lanseta poti sa zici ca te descurci, aproximativ, in orice situatie.
Pt. "general purpose" eu folosesc, si sunt multumit de ele, un Lamiglas G1215 (7', 1/4-3/4oz 6-12line Mod-Fast) si un Lamiglas G1218 Concept = Cristi Ene (7'6" 1/8-5/8 6-12line, devenit Fast in urma inelarii Fuji Concept Alconite).
Nu iti recomand nimic, ia-o ca pe o informatie in plus.
Sper ca ti-am fost util, in oarecare masura.
Salut. Am mai facut ceva sapaturi pe siturile producatorilor si in final am ajuns la batul recomandat de Stefan Dinu cateva posturi inainte - HSR9000-2S-IMX, lungime de sapte picioare si sase inci, 6-12lb line weight, actiune ex-fast si putere mag-light. Arunca naluci de 1/4 la 1/2 oz, 7 la 14 grame dupa calculele mele. Sa inteleg ca nalucile de peste 14 grame pot rupe lanseta in momentul lanseului? Daca eu incerc sa arunc ceva de aprox. 20 de grame voi avea probleme?
Sorin, Daiwa Certate 2500 se pupa cu lanseta asta?
Poti sa-mi arati o poza cu marimea manerului?
Astept sugestii si comentarii. Fir intins.
Sorin, Daiwa Certate 2500 se pupa cu lanseta asta?
Poti sa-mi arati o poza cu marimea manerului?
Astept sugestii si comentarii. Fir intins.
- Mugurstefan
- veteran
@Worth,
Ce vrei tu, lanseta buna la toate nu prea o sa gasesti.
Sau poti, vreun par de 2.70m ,20-40gr, dar sa lansezi voblere de 3gr si jiguri de 20gr o sa fie cam nasol, sau ma rog, cu timpul sa te declari nesatisfacut daca o sa vezi pe unul cum le lanseaza cu 2 lansete separat mult mai precis si mai ergonomic.
Si DA, daca americanul scrie pe ea limita superioara 14gr, e nerecomandat sa supui lanseta la perversiuni, si sa dai cu 20gr.
O lanseta de-a mea are limita superiara din plaja de aruncat naluci 17.5gr, la 16 gr o simt ca ' icneste', la 20 gr, am zis bogdaproste ca am scapat cu bine si mi-am cerut scuze fata de lanseta ca nu mai fac:
Daca se rupe?
tot la a cumpara 2 lansete ajungi !
Daca tot ai bani de Certate ( vad ca Certate e pe val ) ... ma rog.. poate trebuie sa ajungi singur la concluzia asta.
Sper ca o sa ne scrii daca se rupe nu ?
Ce vrei tu, lanseta buna la toate nu prea o sa gasesti.
Sau poti, vreun par de 2.70m ,20-40gr, dar sa lansezi voblere de 3gr si jiguri de 20gr o sa fie cam nasol, sau ma rog, cu timpul sa te declari nesatisfacut daca o sa vezi pe unul cum le lanseaza cu 2 lansete separat mult mai precis si mai ergonomic.
Si DA, daca americanul scrie pe ea limita superioara 14gr, e nerecomandat sa supui lanseta la perversiuni, si sa dai cu 20gr.
O lanseta de-a mea are limita superiara din plaja de aruncat naluci 17.5gr, la 16 gr o simt ca ' icneste', la 20 gr, am zis bogdaproste ca am scapat cu bine si mi-am cerut scuze fata de lanseta ca nu mai fac:

Daca se rupe?
tot la a cumpara 2 lansete ajungi !
Daca tot ai bani de Certate ( vad ca Certate e pe val ) ... ma rog.. poate trebuie sa ajungi singur la concluzia asta.
Sper ca o sa ne scrii daca se rupe nu ?

Se spune ca SISTEMUL e bun dar Poporul e rau. Ganditi altfel: poporul e asa cum e ganditi un sistem pentru el !
Mugur Dixit !
Mugur Dixit !
-
- veteran
-
- veteran
Mugurstefan scrie:...Sper ca o sa ne scrii daca se rupe nu ?

Worth,
Cauta-ti un 1/4-3/4 de calitate. Cu asta arunci si un 5gr (poate chiar mai mici, in cazul unui Moderate-Fast), dar si un 20-22gr fara probleme. Conteaza si bunul simt, ce-i drept...
In general, pt. a avea un bat apropiat de "universal", ai nevoie de batul cu plaja de aruncare cea mai larga. Acestea sunt de obicei Moderate sau Moderate-Fast. Chiar si cele marcate ca fiind Fast sunt mai "ingaduitoare", mai flexibile. Cele Fast sau Extra-Fast veritabile le poti recunoaste dupa intervalul relativ strans de greutati de aruncare. E normal, aceste bete fiind ma rigide.
Sau, asa cum ti-a spus Mugurstefan, ia-ti 2 lansete, cu care poti acoperi mai bine toata gama.
Notiunea de Fast sau Moderate-Fast e destul de relativa. Chiar foarte diferita de la un producator la altul sau de la o serie de lansete la alta ale aceluiasi producator. Iti dau exemplul diferentei de actiune dintre Wild River si Avid de la St.Croix. Comparand modelele 8'6" MH (exemplul care mi-e la indemana), desi ambele sunt date ca fiind Fast, Avid-ul e semnificativ "mai Fast", in sensul ca flecteaza mai pronuntat in treimea de varf.razvan cristescu scrie:Am si eu G1000 7`6" facuta de Cristi Ene si tot cu inele concept dar nu cred ca dintr-un blank mod-fast a devenit fast dupa ce s-au pus inelele. Oricum e o lanseta cu o actiune f. placuta si f. versatila si o poti pescui cu mai multe tipuri de naluci(vobler,lingura,twister).
In paranteza mea din postul anterior am vrut sa spun doar ca actiunea lansetei G1000 de 7'6" Concept e mai aproape de Fast cu noua inelare. Eu mai am un Lamiglas serie G1000, facut de fabrica si clasificat Moderate-Fast, si te asigur ca actiunea lansetei facute de Cristi difera sensibil fata de cealalta. Distantierea dintre inele si marimea acestora influenteaza modul in care blank-ul preia efortul, putand sa duca pana la modificarea actiunii. Cel putin astea sunt observatiile mele. Posibil sa nu am dreptate.
Si, in fond, conteaza prea putin teoria. Important e cum simti batul in mana si cat de mult raspunde el la ceea ce-i ceri. Aici, vorba ta, Lamiglas-ul asta e foarte placut in pescuit. Si e destul de aproape de "lanseta universala". Ce-o mai fi fiind si aia...