fir textil

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
JONES
veteran
veteran

Mesaj de JONES » 08 Oct 2010, 13:07

Eu nu mai testez nimic desi ani de zile le schimbam ca la Ploiesti.
PP ramane pana cand nu scad din calitate sau aiurea. PP de 20 lbs e firul meu de pescuit la heavy spinning cu care pescuiesc din noiembrie pana prin iunie. Cand ai de tras cate o craca de pe fundul Muresului nu ai chef de emotii sau rezistenta mica la abraziune asa ca .................

Recunosc ca am fost teribil de dezamagit de PP de 5 lbs camo green luat de Cabelas se rupea extrem de ciudat la cam 10 - 15 metri de nod cea ce mi se pare criminal.
the angler is catching xxx, not by the lure

stradic
veteran
veteran

fir textil

Mesaj de stradic » 08 Oct 2010, 13:47

Parerea mea ca toate chestiile care sunt ieftinituri pe CABELA'S sau se vand la reducere sau la care primesti transport gratuit au o calitate indoielnica! :idea: Personal eu nu mi-am luat fire textile niciodata pana nu le-am vazut in prealabil!
rapala the best vobler in the world

BaTMaN
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de BaTMaN » 08 Oct 2010, 14:32

Cu HI-SEAS Grand Slam pescuieste cineva ?!! Pareri,opinii ?
Invata sa te descurci singur ! Cand vei avea o problema vor disparea toti !

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 08 Oct 2010, 16:50

@ taicanoe
...am verificat si diferenta este de max. 2,5 $ (aprox.7 lei)
...daca doriti va dau adresele site-urilor respective, pe privat

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 08 Oct 2010, 17:23

ULK scrie:Am inteles Musti...mea culpa atunci.
Ai si folosit Musti , mai gorase? Ca si cel de 5 si de 8 ce am eu ..au fost sarme , cand sunt noi...dupa aia se schimba situatia....dar marog, chiar nu am mai groase , sa ma exprim. Eu chiar vorbeam de cele subtiri...
Pai acum mai folosesc un PP 15lb, exclusiv la stiuca. In rest dau numai cu Sunline Super PE 6lb, alb si verde. Pe batul de jerk (casting) am un Cabela's Ripcord SI 50lb (mult mai moale decat PP, dar panglica).
Am renuntat, pe rand la PP 5lb, 8lb, 10lb. La fel, am renuntat si la Fireline Smoke 4lb, un fir pe care l-am pescuit multi ani, suficient cat sa am o confirmare: imbatraneste in timp si ajunge sa se rupa ca ata de papiota. Pacat, pt. ca atunci cand e "proaspat" e un fir remarcabil.
Pe diversi tamburi inca mai am Spiderwire Stealth 6lb, Tuf Line XP 15lb (asta abia daca am apucat sa dau cu el - e o panglica desirata :) ...), dar apuca extrem de rar sa iasa la apa.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 08 Oct 2010, 17:28

Deci PP-ul de 15 oricat dai cu el , sarma ramane? Nu stiam ca dai si "invers''..:)..vorba Presedintelui.Ce echipament ai?Eventual in PM ..sa nu fie prea off :)
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 08 Oct 2010, 18:40

ULK scrie:Deci PP-ul de 15 oricat dai cu el , sarma ramane?
Se mai inmoaie si ala, dar ramane, totusi, oleaca rigid. Se comporta diferit fata de 5lb si 8lb, care sunt moi, dar panglica...
ULK scrie:Nu stiam ca dai si "invers''..:)..vorba Presedintelui.Ce echipament ai?Eventual in PM ..sa nu fie prea off :)
Pe invers :) dau numai cu jerkbait-uri la stiuca. In rest nu m-am lamurit ca s-ar justifica.
Echipament? O "maciuca" Jaxon Digital Jerk Spin, ( asta ), o mulineta Abu Garcia Ambassadeur C4 5601 si, ca sa revin on-topic, fir Cabela's Ripcord SI 50lb.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 08 Oct 2010, 18:48

Am inteles acum cu PP-ul, sorry ca m-am contrat degeaba cu Ryobi....
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

AdrianHD
veteran
veteran

Mesaj de AdrianHD » 09 Oct 2010, 08:55

VARIVAS AVANI SEA BASS si SUNLINE SUPER PE banuiesc ca sunt impletite....Sau fuzionate? Rezistenta la abraziune si la nod e mai buna ca la PP?
Until next time....Tight Lines!

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 09 Oct 2010, 11:31

Nu cunosc Varivas. Inca. :)
Sunline Super PE e un fir impletit. Rotund, nu absoarbe deloc (sau, oricum, insesizabil) apa. Are greutate specifica mica si un coeficient de frecare mic. Aluneca bine prin inele, fiind foarte moale si matasos. Foarte subtire pt. rezistenta declarata. Cel de 6lb e mai subtire si decat Fireline 4lb. PP nu se califica la fire subtiri, deci nu fac comparatia cu el. Toate aceste caracteristici il fac foarte fain in lanseu si in manevratul nalucii, avand o portanta redusa. Rezista bine la abraziune, cat de bine poate un fir textil. Nu se scamoseaza si-si pastreaza sectiunea rotunda chiar dupa mai mult timp de utilizare intensa. Prima rola am luat-o acum mai bine de 2 ani si inca se tine bine. Nu pare sa imbatraneasca in timp, cel putin nu sesizabil (spre deosebire de Fireline 4lb, a carui rezistenta la nod se altereaza dramatic in timp, chiar daca firul nu este folosit!).
Cam astea ar fi avantajele.
Dezavantaje.
Rezistenta la rupere este mai mica decat la firele textile consacrate (ex. PP, Fireline, etc.) si incadrate la aceeasi categorie de rezistenta. Asta nu insemna ca nu rezista la greutatea marcata pe el. Super PE 6lb se rupe mai usor decat un PP 5lb sau Fireline 4lb, dar rezista la cei 6lb inscriptionati pe rola. E normal, atata timp cat celelalte fire sunt subevaluate la inscriptionare. Atat Fireline cat si PP sunt fire care rezista la o forta de rupere sensibil ai mare decat cea inscriptionata.
Fac o paranteza. In teste pe dinamometru (pe care le-am facut cu ani in urma, la rugamintea unui prieten, coleg de-al nostru de forum) pe Fireline 4lb, am putut constata ca firul proaspat adus din USA rezista la 3,5-3,6 kgf, desi era marcat 4lb (1,8kg). Deci Fireline este mult subapreciat din fabrica. In acelasi test am putut constata o foarte mare diferenta fata de rezistenta unui Fireline adus tot din USA, dar din alt lot, trimis de prietenul meu pt. comparatie. Al lui se rupea la 2,2-2,4kgf, daca bine mai tin minte. Ceea ce atunci mi s-a parut un mister (dispersia fiind prea mare, iar piratarea exclusa), in timp s-a limpezit. Experienta mi-a aratat ca Fireline isi pierde in timp rezistenta la nod, un fir foarte rezistent initial, dupa 1-2 ani, devenind foarte slab, aproape de neutilizat. Si nu e o impresie. Am constatat treaba asta pe 4-5 role diferite, aduse din surse diferite (o rola procurata din Canada, restul din USA), pe parcursul a 4-5 ani. Atat pe Fireline Smoke, cat si Crystal. Asa imi explic si faptul ca fabricantul il evalueaza la doar 4lb. Este o medie pe un determinat interval de timp.
Sa revenim. Deci Sunline Super PE este un fir mai slab la rupere decat firele mentionate, dar corect in evaluare, rezistand la forta inscriptionata pe ambalaj. Fiind foarte subtire si moale, poate avea tendinta de a se incurca mai usor, de a se agata dupa inele in lanseu, etc. De asemena are o rezistenta mai redusa la socuri. Pocneste usor daca se agata de ceva in timpul lanseului, de exemplu. Firul verde, desi nu pierde culoare in mod ingrijorator, cand e nou inverzeste inelele sau rola de la pick-up-ul mulinetei.
Cam asta ar fi ceea ce am constat eu pana acum la Sunline Super PE. In total, calitatile acestui fir depasesc cu mult dezavantajele. La modul ca pe mine m-a convins sa-l folosesc aproape exclusiv, cu exceptia pescuitului la stiuca, unde, de regula, folosesc naluci mari si grele. Acolo nu ma mai intereseaza finetea alegand un Power Pro 15lb pt. rezistenta superioara la rupere. Desi am incercat destul de multe variante de fir, pt. pescuitul pe care il practic eu inca n-amgasit combinatie mai buna.
Am zis inca... :D

Scrie răspuns