discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
Michael
- Moderator

Nu stiu de ce va complicati atat inutil,din moment ce la pescuitul cleanului,ca si la cel al pastavului,este necesar un fir cat mai invizibil,voi vreti sa vedeti cum merge la fir fluo....

Cautati calea cea mai simpla de a prinde clean

-
Dady
- veteran

Nu este chiar asa. Firul fluo s-a produs ca fiind o necesitate. Un fir usor fluo este usor de observat, de urmarit si asta nu inseamna ca nu este bun.
Culoarea se pierde in apa si nu produce efecte negative. Efectele negative le gasim la firele proaste, care sint rigide si prea groase, acestea rigidizeaza miscarile momelii fie ea si artificiala, si tine pestele departe de reactia de a lua acea momeala. Crede-ma ca inca pestii nu au facut cursuri de interpretare a existentei firului vazut in apa. Si nici pe mal nu i-am gasit umblind ca in apa ar fi vazut prea multe fire.In schimb stie ca anume momeli se comporta intr-un anume fel, are instincte, stie sa se indeparteze de momeala care prezinta pericol, are instinctul conservarii speciei, pestii mari sint mai batrini, mai experimentati, ca altfel nu ar fi ajuns mari, nu?Eu cred ca aici trebuie mutat subiectul, in cum sa facem sa pacalim instinctele pestilor?Exista modalitati de diminuare a instinctelor acestor pesti, si atunci se pot pacali destul de usor.
Dady
-
danr
- Site Admin

Un fir usor fluo este usor de observat, de urmarit si asta nu inseamna ca nu este bun.
Culoarea se pierde in apa si nu produce efecte negative
cum se intampla fenomenul asta, de dispare culoarea in apa ?
-
Adi_
- veteran

danr scrie:Un fir usor fluo este usor de observat, de urmarit si asta nu inseamna ca nu este bun.
Culoarea se pierde in apa si nu produce efecte negative
cum se intampla fenomenul asta, de dispare culoarea in apa ?
nu se intampla nicicum, nu e adevarat ca dispare in apa!!! iti spun sigur!
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
-
Dady
- veteran

Poate exprimarea este un pic defectuoasa, sau stiu eu? Crede cineva ca se va decolora firul intrat in apa? Eu ma indoiesc, dar sensul este f. clar ca devine invizibil in apa. Asta este altceva.Firul in mediu aer primeste un bombardament de fotoni cu mult mai mare ca cel situat in mediul acvatic. Acest lucru se datoreaza faptului ca fotoni trebuie sa strabata medii cu densitati diferite. La zona de separare intre cele doua medii are loc reflecsia si refractia. Ambele fenomene fiind insotite de reducerea numarului de fotoni care vor intra in contact cu firul aflat sub apa.Firul fiind transparent, atunci se mai intimpla un alt fenomen, si anume absortia de parti componente ale fascicolului fotonic, si reflexia culorii firului, functie de culoarea produsului respectiv, fascicolul se descompune in functie de lungimea de unda a culorii respective, devenind vizibila numai culoarea care este filtrata de componenta firului.In apa fenomenul se reduce o data cu reducerea nr. de fotoni care intercepteaza firul. Fenomenul mai are si alte interpretari, mai dificil de explicat si care ia mult timp. Fenomenul este f interesant de studiat deoarece are aplicatii multiple atit la culorile antenelor de la plute cit si la cele folosite pt vopsirea voblerelor si chiar a plumbilor si altele.
Dady
-
danr
- Site Admin

parerea mea: firul fluo este suficient de vizibil in apa cat sa-ti strice o partida de pescuit in anumite cazuri, la anumiti pesti
-
Dady
- veteran

Eu nu folosesc de f. mult timp fir fluo, dar nu as putea gasi vina fluorescentei firului pt zilele mai putin productive. L-am folosit cu mare rezultate in lacuri de munte la pastrav si chiar si clean.Poate vorbim de fire care sint total diferite in conceptul fluo. Eu, ca sa fie mai usor de interpretat, am folosit Smart MRT-usor fluorescent,si are mimetica foarte buna, din acest punct de vedere nu as putea sa comentez nimic. Ma refer la astfel de fire poate sint si altele tot fluo dar care au cu totul alte caracteristici. Acest fir se poate verifica f. usor.Sint si alte productii de astfel de fire nu numai la aceasta firma, dar la mai multe care scot fire pt. spin. Am avut rezultate bune la pescuitul salaului cu acest fir. Daca salaul nu a facut nazuri nu cred ca alti pesti ar putea sa fie deranjati. Nu uita ca eu vorbesc din pct. de vedere al vobleristului, si nimic mai mult.
Dady
-
danr
- Site Admin

evident ca fiecare face ce vrea si ca sunt momente in care poti prinde peste oricum ( este foarte agresiv, etc )
ideea de la care plec eu este finetea, este un principiu personal pe care incerc sa-l aplic in permanenta: fire cat mai subtiri si cat mai putin vizibile, fara varteje si agrafe ( chiar daca stau si leg mai mult si pierd fir ), fara struna sau cu strune foarte subtiri numai daca este cazul ( am primit Canelle de la Tudor si este senzational ), jig-uri sau naluci cat mai usoare
un principiu care te fereste de semne de intrebare dupa o partida mai slabuta, si prin care sunt convins ca se elimina potentiale fenomene cauzatoare de insucces
referitor la firul fluo sau vizibil - eu cred ca nu este folositor decat la jig, in momentele in care atacul doar intinde firul si nici macar nu ajunge in varga, nemaivorbind de faptul ca urmaresti in permanenta pe fir evolutia jig-ului pe fundul apei
in rest, nu cred ca este folositor cu adevarat, in schimb poate afecta negativ partida
-
paul
- Moderator

-
danr scrie:referitor la firul fluo sau vizibil - eu cred ca nu este folositor decat la jig, in momentele in care atacul doar intinde firul si nici macar nu ajunge in varga, nemaivorbind de faptul ca urmaresti in permanenta pe fir evolutia jig-ului pe fundul apei
in rest, nu cred ca este folositor cu adevarat, in schimb poate afecta negativ partida
Totusi tind sa cred ca agresivitatea pestelui in momentele hranirii te ajuta mult.
Mi s-a intamplat sa am fir Fluo la pescuit la clean... si chiar am mai si prins

Ultima oară modificat 30 Mar 2005, 13:21 de către
paul, modificat 1 dată în total.
-
Dady
- veteran

Cu mai multi ani in urma pe o balta intr-o dupa amiaza dupa o ploaie rece de vara, am facut o partida la salau de pomina. Am luat 26 buc in mai putin de doua ore. Am avut buc si la peste 4 kg. Dar si la kg, si chiar unii sub kg, interesant a fost faptul ca cei mai instariti salai nu trageau ci numai deviau directia de recuperare a firului. La intepare surpriza era totala. Nu cred ca sint singurul care a patit asa ceva. Sa sti ca atita cit m-am chiorit sa vad musca firului pe apa, nu mi-ar mai trebuii. Am trecut imediat cind am venit acasa pe fir fluo, si am putut sa urmaresc firul cu mult mai usor.Dar si la clean sau la munte este util cind vreau sa identific destul de repede unde se afla firul pt. a putea sa aduc voblerul pe linga o radacina, un copac, sau alt obstacol care adaposteste pestele cautat.Si eu sint adeptul finetei desi nu pescuiesc numai spin, pescuiesc f. mult si stationar si imi place acest pescuit, ca si toate celelalte. Am inceput pescuitul la musca, cu jnur, dar o data cu reducerea lipanului pina aproape de disparitie, nu am mai pescuit cu muste.Dar cred ca si acum cu putin antrenament mi-as revenii intr-o oarecare masura. Dar in lipsa lipanului, nu mai prezinta acelasi interes.Pescuitul la fund este ceva ce nu am facut si nu voi face veci,mai bine ma las de pescuit. Eu vreau partide dinamice in miscare etc...asta imi place mie.
Dady