echipament fly

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Leba
veteran
veteran

echipament fly

Mesaj de Leba » 02 Dec 2005, 12:27

ma gandesc sa achizitionez in 2006 un ekipament de ff.
in acest sens...rog muscarii sa-mi dea o mana de ajutor. nu stiu mai nimic despre echipament, doar ce am citit pe forum si la revista.
mentionez k bugetul e de cam cca. aprox. 500-600 RON.
stiu k s-a mai scris, imi cer scuze dinainte dak va sacai. poate se gaseste vreunul sa ajute un biet profan.
multumesc,
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 02 Dec 2005, 13:57

Hai man.. de cand ai luat obletele ala la rotativa, numai la obleti iti este gandul si ce-ai zis... sa vezi ce dai in ei la musca :)

bondan
senior
senior

Mesaj de bondan » 02 Dec 2005, 14:29

Incerc sa dau si eu un mesaj inainte sa apara parerile avizate, cam cu ce am inteles eu pana acum. mai intai cred ca sunt niste idei ce trebuie sa le iei in considerare.
Echipament de ff este destul de general spus si se poate dezbate mult pe tema asta dar din ce am vazut eu pana acuma trebuie sa te gandesti inainte daca vrei sa-ti iei un bat "universal" sau dedicat unui anumit grup de pesti.
Ce trebuie sa iei in considerare cand te gandesti la achizitionarea unui echipament de ff sunt pestii vizati (e.g. pentru lipan, pastrav echipamentul este mai sensibil clasa mai mica, pentru clean, avat creste), conditiile de pescuit (apa de munte, mica, copaci imprejur, lanseuri scurte sau ape mari late, lacuri).
Nu stiu daca poti sa-ti dai seama inainte de a incerca daca ai prefera pescuitul la uscate sau nimfe sau cu streamere caci alegerea batului depinde si de asta putin.
Daca te gandesti putin la aspectele astea reduci mult multimea posibilitatilor de echipament, iar baietii cred ca o sa-ti indice mai exact cam ce clasa de bat, fir, s-ar preta mai bine la ce vrei tu si poate chiar indicatii pentru inceput.
Acuma rog profesionistii sa nu dea, am incercat si eu sa-i lamuresc niste aspecte lui leba si chiar si mie.
Numa bine.

Leba
veteran
veteran

Mesaj de Leba » 02 Dec 2005, 14:51

da, f. adevarat ce spui Bondan.
dar deocamdata nu-mi dau seama f. bine dak vreau un echipament asa-zis universal.
oricum, vizez pestii de talie mik si mijlocie :roll: clenuti, pastravi, lipani.
dak ajung de ex. pe Colibita dau la pastrav cu o varga de spinning (3-12g), e posibil acolo sa intre vreo dihanie.
pe de alta parte, cred k mi-ar trebui o varga de clasa medie...sau mica, cred. :roll: as vrea totodata sa pot da pe sub copaci, prin tot felul de ragalii si boscheti ce apar pe malurile raurilor de munte. nu cred k voi merge pe lacuri la musca....dar mai stii?! :roll:
care-i diferenta de ekipament la uscate si nimfe fata de streamere?
East Spinning Team

bondan
senior
senior

Mesaj de bondan » 02 Dec 2005, 15:01

Din ce stiu eu echipamentul de uscate e mai finut pentru ca nu trebuie sa scoata snurul din apa. La ude si streamere snurul merge sub apa iar varga trebuie sa fie in stare sa-l scoata fara efort si bineinteles fara sa se rupa.
Eu mi-am luat de inceput cel mai ieftin bat, de clasa 5, ca am inteles ca e pentru orice. :). adica bun la toate si la nimic. Dar am avut supriza sa prind cu el si cleni si lipani si pastravi.
Oricum acuma stiu ce vreau si-mi voi luat un bat de clasa 3 pentru pescuitul la pastrav si lipan. Dar doar in primavara ca atunci voi dispune de fonduri.
Clenii mai rasariti si pastravii sunt sigur ca se pot scoate si cu echipamente mai fine, si banuiesc ca senzatiile sunt de-a dreptul fantastice. Eu de-abia astept sa ma confrunt cu asa ceva.
Acuma ca ai mai lamurit cat de cat cam ce te-ar interesa sper ca vor veni baietii cu sfaturi mai exacte ca si eu sunt curios.

cristian.ene
veteran
veteran

Echipament de fly

Mesaj de cristian.ene » 05 Dec 2005, 15:04

Cum a spus Bondan e bine sa delimitezi cat mai precis in ce zona de marime a speciilor la vrei sa pescuiesti, si ce marime si tip de muste crezi ca vei folosii.

Regula generala este cumpara echipamentul capabil sa arunce cea mai mare musca cu care vei pescui. Asta inseamna ca o lanseta de clasa 6 ar fi cea mai acoperitoare mai ales pentru specii de ses :clean, avat sau biban si cu orice tip de musca . O lungime de 8`6``ft.(2.60m) e mai indicata la inceput si o actiune moderat-fast sau moderat ar fi cele mai recomandabile pentru inceput.

Ca firme combo-urile Cabelas (nu Traditional, preferabil Three Fork) sunt bune pentru lanseuri pana la 15m. Daca vrei distanta si mai multa putere St. Croix Premier e mai buna in categoria lansetelor entry.

Toate au inele slabe, cam putine, si de cele mai multe ori montate langa splin. Dar isi fac treaba si asa. Daca vei o lanseta de ses probabil cea mai buna ar fi un St Croix Premier 906 cu o mulineta Cabela`s CSR (+fir bunicel Cabela`s si tub) care in USA sunt 150$(aici 200$).

Pentru pastrav si lipan alta poveste, preferabil lansete Cabela`s care sunt mai potrivite cu un astfel de pescuit.

De pe piata de la noi nu ti-am recomandat nimic, pentru ca toate sunt clar mai slabe ca cele din USA.

Leba
veteran
veteran

Mesaj de Leba » 08 Dec 2005, 16:51

merci, Cristian.
nush ce sa zic...nu vreau s-o dau in bara.
am mai facut-o cu o varga de spin... :evil: si-acum regret k n-am intrebat la timp.
ce sa zic...pastrav si lipan pescuiesc rar sau f. rar. in schimb, la clean, avat etc merg destul de des.
totusi, o lanseta de clasa 6 nu e prea mare? poate totusi o clasa 5 sau chiar 4.... e riscant? pt. ude si nimfe...hmmm.
East Spinning Team

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 09 Dec 2005, 11:50

leba,

daca vrei sa dai la avat mai bine ia-ti un 7wt, una de 8 rapida ar fi chiar perfecta, pentru cand o sa te dotezi si cu snur sinking. o sa poti prinde linistit clean cu ea si o sa poti da perfect la avat.

cu un 4/5 te limitezi. vei putea da bine la clean dar la avat o sa ai mari probleme. pana de curand aveam doar un 5wt, asta primavara era la fix cand vroiau muste de 2-3cm, ulterior pe masura ce cresteau obletii am avut parte de o gramada de frustrari.

crede-ma ca nu e deloc placut sa ai atacuri si sa nu poti sa-i iei fiindca dai cu muste pe carlige prea mici. nu mai spun ce placut e sa dai o musca grea de 6-7cm cu echipament de clasa 5 pe vant. trust me, nu vrei sa stii. :)

e o perceptie falsa ca echipamentul de clasa 7 e greu. daca lanseta e facuta bine poti sa pescuiesti fara efort si fara sa te doara mana o zi intreaga si cu clasa 10.

sigur, daca stii sa prinzi avati cu muste uscate e mai placut un bat usor, dar mie nu mi-a iesit. poate unde a fost dunarea atat de tulbure tot anul, o sa ma lamuresc anul viitor.

cristian.ene
veteran
veteran

Clasa 6

Mesaj de cristian.ene » 09 Dec 2005, 16:08

Clasa 6 e un standard pentru muste de dimensiuni medii , iar cu clasa 5 nu poti sa faci ce faci cu 6. Pentru pesti de 300g-2,3 kile nu e o lanseta prea puternica. Dar problema principala e lansarea unor muste mai mari care care inseamna implicit selectarea pestilor. Oricum lansetele astea de 50$ nu au destula energie , asa mai castigi ceva prin o clasa in plus.

Leba
veteran
veteran

Mesaj de Leba » 31 Ian 2006, 09:53

revin cu rugamintea de-a va da o parere, io am mai intrebat in stanga si-n dreapta si pana la urma am comis-o! :D
mai exact,
bat: Ron Thompson Monterra fly #5-6, 2,7m, mandrina de metal, inele cu picior dublu;
mulineta: Okuma Air Frame #4-6, 1 rulment;
snur: Lazer Adventure WF 5F, cica facut in anglia.

ergo, cine se mai pricepe...astept pareri,
merci. :wink: [/b]
East Spinning Team

Scrie răspuns