@ Spring:
De acord cu actiunea. Ideea era ca actiunea este LOCUL si nu rigiditatea...
Eu am studiat 1 min

reglajele...Dc ai kef si timp poti da mai multe info, testate de tine...
Eu ies de cand a inghetat pe camp

in zapada si sa stii ca se poate invata si fara sa atinga apa..
Iti trebuie rabdare si sa iti placa te testezi echipamente, reglaje etc...Dc sunteti comozi, nu are rost...Sau luati daiwa

Magnetica vs centrifugala+reglaj exterior=D vs S
D intra frana f repede, iti limiteaza dist. Dc desfaci atunci peruckan la inceput. Aruncat in forta, un vis frumos...
S imi ofera un 20% in plus la inceput/sfarsit, unde pot face reglaje mai fine, atat in UL/L dar si spre MH, unde nu franeaza ca marfaru. Ma pot infige destul de tare si umfla cateva spire doar p sfarsit.
Imperativ la ambele sa nu accelerezi exact inainte sa iei degetu de pe tambur. D nu ma iarta si dc deschid frana e nasol...
Dc pescuiti p dist scurte fara sa fiti mai agresivi, nu are importanta. Luati ce vreti...
Dar ca incepator la cast, cu experienta spin in special de la mal unde sunteti obisnuiti cu lansari mai agresive pt distanta, TRANZITIA este mai usoara cu S. De la micro module si reglaj exterior in sus. Plus mergeti p manivela lunga...
Cele de sus/jos sunt STRICT OPINIILE MELE!!!
Ca veni vb de manivela si din categoria comp spin/cast:
Cast mult mai imp lungimea manivela decat pg, pt forta tractiune. Spin mai important gear ratio fata d lungime...
Mitul cast e mai fortos...fasss. Diferentele nu sunt asa mari si muli de spin usoare se gasesc

. Bani sa aveti

Dar cele de cast se mentin mai bine la abuz si se pot achizitiona mai ieftin...
Mentenanta: mult mai rapid la cast si cel mai important, in comp cu spinul, NU ARE IMPORTANTA CUM ASEZATI ROTILE la loc.
La spin am patit ca muli noua sa inceapa sa maraie dupa ce am pus-o la loc. La cast never, indiferent de cate ori am desfacut-o sau potizia, nu s-a simtit

Fir/frana: dc va reglati la spin frana, tragand de fir imediat dupa muli, la cast va fi diferit. In sensul ca la acelasi "reglaj manual"

ce se simte dupa inele va fi mult mai mult fata de spin. Deci dc vreti aceeasi frana "la naluca" la cast trebuie lasata mai moale...
Ingropatul firului...🥳. Nu are rost sa zic cine e campionul

Chestii gen mai subtire, mai usor se ingroapa, sper ca nu are rost sa zic...
Nu puneti fire negre, inchise subtiri unde nu se diferentiaza bine spirele. Firele mai rigide nitel...
Distrugerea firului: fara doar si poate castul le papa. NODUL este important, dc nu vreti sa va zboare nalucile...definitiv

Nodul de izmana nu este recomandat.
Distante: DA si NU !!! Inca mai testez...
Dar...cu naluci care se arunca bine si departe in general, tot cu spinu dau mai departe, 10-20m.
In schimb cum incepi sa fol naluci corpolente dar usoare, distanta nu mai este asa mare, 1-2m plus cu spin...
La spin diam firului este cel mai important, pt distanta. Cu 0.10 dau 100m, cu 0.20 dau 50m...doar niste exemple.
La cast nu exista dif atat de mari, in distante, dar sunt
Precizia, ca tot zicea Spring de ea...
Controlul la ce distanta vrei sa cada, da te obisnuiesti in 2 zile. Si este MULT mai usor la cast pe DISTANTE SCURTE...
Personal am precizie buna pe spin si peste 15m pot sa o opresc cam unde vreau. Dar mai aproape si in special cu naluci grele, da nitel cu virgula

Personal NU CONSIDER ca precizia este un motiv sa va apucati, dc nu aveti rabdare...Este la fel ca la spin, tre sa muncesti

Si cand zic precizie, zic precizie, nu catre incolo asa pe directia respectiva

Mai sunt si altele, dar vreau sa urc conquestul acum

In lipsa de ocupatie si in exces de curiozitate am luat un SHIMANO CALCUTTA CONQUEST 100, model 00-14. Sa vedem dc au dreptate baietii astia de lauda profilul (mic) rotund

Evedent ca nu a venit fara surprize, metale sudate de rulment, ca de e greu sa pui unsoare, in special pt apa sarata.
In final a trebuit sa distrug knobul plus un rulment

Interiorul il puteti vedea ca nu e f diferit de variantele low. Corpul e grosolan/solid/teapan, complet ne necesar pt rezistenta pieselor interne...
Hai si niste poze...