Musti scrie: bogdan82 scrie:Ai dreptate cu senzitivitatea, K2-ul meu simte la fel de bine si cu 35g in plus pe cotor.
Normal!
K2-ul contrazice legile fizicii... Eu vorbeam despre bete newtoniene...
tavistan scrie:Da' spuneti-mi si mie cum afecteaza greutatea aia senzitivitatea... Mie mi se pare ca daca lanseta este intr-adevar senzitiva iti transmite un tzak care pleaca din varf si ajunge la mana; nu prea are treaba cu buttul...
Pai fenomenul se cheama inertie (o proprietate a corpurilor de a se opune schimbarii starii de miscare). Si care inertie este cu atat mai mare cu cat masa corpului este mai mare. Cand batul tau transmite "tzak"-ul, de fapt vibreaza. Se misca... Pui 30g, e una, pui 60-70, e... un pic mai mult...
Acuma, cat pierde din senzitivitate?
Inainte de a raspunde, tre' sa-mi dau seama care este unitatea de masura a senzitivitatii... Muncesc la asta de ani de zile...
Ok, masa afecteaza senzitivitatea, de acord. Discutia e daca masa adaugata in butt o afecteaza sau nu tinand cont ca pe lanseta e in mana pescarului.
Exemplu:
sa presupunem ca senzitivitate = vibratii. Astea se pot masura.
1. prindem buttul lansetei de un punct fix. Practic i-am pus in butt greutatea Terrei

Punem mana pe lanseta si punem aparatul de masurat vibratiile pe locul prizei si masuram ce se vibratii sunt transmise la un anumit soc aplicat in varf.
2. Lanseta libera, deci fara greutati in butt, aceeasi priza cu mana, aceeasi masuratoare. Eu apreciez ca aparatul va indica acelasi nivel.
De ce? . Pentru ca din cate stiu eu vibratiile se propaga printr-un anumit mediu cu o anumita viteza, din aproape in aproape, nu se transmit instantaneu in intreaga masa a lansetei...Da, vibratiile masurate in butt vor fi mai mici daca avem o masa mai mare in butt, dar in locul prizei vor fi aceleasi.
Daca adaugam masa intre priza si varf va fi afectata vibratia/senzitivitatea, dar greutatea adaugata in butt NU afecteaza senzitivitatea lansetei masurata in punctul prizei.
E corect ce zic eu dom inginer?