echilibrare bat spin

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Musti
veteran
veteran

Re: echilibrare bat spin

Mesaj de Musti » 21 Iul 2014, 23:23

razvan m. scrie:Ca am citit pe aici pe undeva ca in niciun caz nu se pune plumb... Cica nu e ok. :D
N-am inteles prea exact de ce, probabil pentru ca metalele grele dauneaza sanatatii sau... :?
Saturnism curat... Pus la radacina, plumbu' inmoaie batu'...:lol:

In limite de bun simt, contragreutatile din cotor isi fac treaba mai bine decat alergatul dupa mulineta cu gramajul ideal. Ca sa aiba un efect clar, greutatea mulinetei ar trebui sa varieze foarte mult. 10-20 de grame diferenta la mulineta practic nici nu se simt (chestie de brat al fortei, bla, bla...). Iarasi, sa pui un cabestan de-un kil pe bat numai ca sa il echilibreze, nu cred ca-i o solutie.
Nu-i o afacere nici sa urci la 60-70 de grame de lestaj. Batul devine prea greu in ansamblu si pierde senzitivitate. Tre' sa te limitezi la un minim acceptabil. N-are rost sa alergi dupa batul echilibrat perfect, cand el n-a fost construit ca atare.
Solutia corecta e cea pomenita de ULK.
ULK scrie:De preferat lanseta sa fie construita pe o anumita mulineta si nu invers ..atat din punct de vedere al echilibrului dorit,cat si din cauza dispunerii inelelor.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 22 Iul 2014, 08:56

da, numa ca voi pierdeti din vedere faptul ca ca nu se vorbeste de construirea unui bat ci de echilibrarea unuia de fabrica (chiar a unuia fara pretentii as zice ) :wink:

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 22 Iul 2014, 10:02

....ziceam.... de preferat :D
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

tavistan
veteran
veteran

Mesaj de tavistan » 22 Iul 2014, 10:19

Da' spuneti-mi si mie cum afecteaza greutatea aia senzitivitatea... Mie mi se pare ca daca lanseta este intr-adevar senzitiva iti transmite un tzak care pleaca din varf si ajunge la mana; nu prea are treaba cu buttul...
Pe de alta parte mie mi se pare ca o lanseta care are nevoie sa se echilibreze cu atata plumb nu e construita pentru mulinete din gama 3000-4000; intre mulinetele de 4000 si cele de 5000 de la Ryobi sunt vreo 220g deci ma gandesc ca aici trebuie cautata solutia...

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 22 Iul 2014, 12:58

Greutatatea per ansamblu cat mai mica inseamna senzitivitate mai mare. Dispunera/ pozitionarea greutatii pe lungmea lansetei joaca un rol tot asa de important in aceasta ecuatie. Intradevar, o greutate rezonabila in butt nu va reduce simtitor senzitivatea, dar crescand-o peste niste limite ( discutabil ce-i drept unde se situeaza aceasta limita) va crea un ansamblu greoi ce va transmite mai greu informatiile dorite.
Dar sigur nu putem generaliza teoria aceasta pe fiecare situatie in parte.

Defapt foarte probabil ca in cazul de fata cand nu vorbim despre un ansamblu usor din capul locului( si nici foarte senzitiv) nu va suferi major la acest capitol dupa introducerea unor greutati in zona butt-ului...dar eventual poate pierde( daca se exagereaza cu greutati suplimentare) la altceva...si anume sa se obtina o combinatie mai echilibrata dar per total mai obositoare din cauza masei crescute....dar si acest aspect poate sa fie subiectiv.

Dar daca tot il face cu mana lui, tot ce conteaza ca el sa fie multumit ...noi putem doar sa vorbim cum am face noi, ce este important pentru noi,etc...dar in caz ca lui i se pare mai comod cu 70g in butt ...atunci pentru el va fi metoda castigatoate.
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 22 Iul 2014, 15:14

tavistan scrie:Da' spuneti-mi si mie cum afecteaza greutatea aia senzitivitatea... Mie mi se pare ca daca lanseta este intr-adevar senzitiva iti transmite un tzak care pleaca din varf si ajunge la mana; nu prea are treaba cu buttul...
Pe de alta parte mie mi se pare ca o lanseta care are nevoie sa se echilibreze cu atata plumb nu e construita pentru mulinete din gama 3000-4000; intre mulinetele de 4000 si cele de 5000 de la Ryobi sunt vreo 220g deci ma gandesc ca aici trebuie cautata solutia...
Tavi, e o chestiune de gust cat de mult lest esti dispus sa pui pe butt. Mie imi plac lansetele f. echilibrate, deci nu ma deranjeaza sa pun 35g pe cotorul unui blank care cantareste 60g. Un blank de fibra de sticla de 117g il echilibrez cu 68g.

„Echilibratul” cu mulineta nu e o solutie, lanseta in sine trebuie sa fie echilibrata. Mulineta trebuie sa fie cat mai usoara(in gama ei de putere/marime). In plus de asta, eu tin talpa mulinetei intre inelar si degetul mijlociu ... tinand doar mulineta in mana cu „priza de pescuit”, mulineta este destul de echilibrata, indiferent de greutatea ei. Deci daca folosesc o mulineta mai grea, echilibrul lansetei se modifica prea putin.

Ai dreptate cu senzitivitatea, K2-ul meu simte la fel de bine si cu 35g in plus pe cotor.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 23 Iul 2014, 21:18

bogdan82 scrie:Ai dreptate cu senzitivitatea, K2-ul meu simte la fel de bine si cu 35g in plus pe cotor.
Normal!
K2-ul contrazice legile fizicii... Eu vorbeam despre bete newtoniene... :lol:

tavistan scrie:Da' spuneti-mi si mie cum afecteaza greutatea aia senzitivitatea... Mie mi se pare ca daca lanseta este intr-adevar senzitiva iti transmite un tzak care pleaca din varf si ajunge la mana; nu prea are treaba cu buttul...
Pai fenomenul se cheama inertie (o proprietate a corpurilor de a se opune schimbarii starii de miscare). Si care inertie este cu atat mai mare cu cat masa corpului este mai mare. Cand batul tau transmite "tzak"-ul, de fapt vibreaza. Se misca... Pui 30g, e una, pui 60-70, e... un pic mai mult...
Acuma, cat pierde din senzitivitate?
Inainte de a raspunde, tre' sa-mi dau seama care este unitatea de masura a senzitivitatii... Muncesc la asta de ani de zile... :lol:
tavistan scrie:Pe de alta parte mie mi se pare ca o lanseta care are nevoie sa se echilibreze cu atata plumb nu e construita pentru mulinete din gama 3000-4000; intre mulinetele de 4000 si cele de 5000 de la Ryobi sunt vreo 220g deci ma gandesc ca aici trebuie cautata solutia...
Pui o mulineta de crap si-ai rezolvat. Ca sa fie mai placuta in pescuit, poti si rezema lanseta in vreun cracan, ceva... :lol:
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 24 Iul 2014, 06:34

[quote]Inainte de a raspunde, tre' sa-mi dau seama care este unitatea de masura a senzitivitatii... Muncesc la asta de ani de zile... :lol: [quote]

:lol: Hai ca-i tare asta..Numai asa s-ar rezolva vesnicele dispute legate de senzitivitate..Pina atunci, 'doctii' in materie pot emite tot felul de pareri cu aere care transmit de la o posta ideea ca ei detin adevarul suprem si universal..Planeta chiar are nevoie de un ...senzometru.. :D

Plus un aparat care sa masoare ''incarcarea '' lansetei cu precizia de 0.5gr..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 24 Iul 2014, 06:59

Hai c-am ras asa de la prima ora.
Chiar...cum ar fi ca peste ceva ani, in scoala, in cartea de fizica, sa apara "legea senzitivitatii", cu formule and shit
"Ce ti-a picat la bac la fizica?"
"Un kkt de problema: ce coeficient de senzitivitate are lanseta lu' bulisor, daca stim ca lungimea lansetei este de 7 craci, greutatea este de -(minus!!!)100g (e custom) si grosimea la cotor e cat glezna lu' mamaie"
Urasc atarnatorii!

tavistan
veteran
veteran

Mesaj de tavistan » 24 Iul 2014, 11:27

Bogdane, logica mea e urmatoarea:
Ai un ansamblu lanseta+mulineta la care vine in nas. Deci centrul de greutate e mult in fata. E limpede ca echilibrarea cea mai "eficienta" (adica cu minimum de greutate suplimentara) o faci cu adaus pe butt. In cazul de fata insa un Ryobi din clasa 4000 (care este aproape totuna cu Ryobi de 3000 - tocmai ce mi-am comandat una) mie mi se pare prea mica pentru clasa lansetei. De la 4000 la 5000 este o diferenta de peste 200 g, care ar putea echivala cu 70-80 de grame pe butt... Nu ca as fi vreun fan al unui echipament de calibrul asta dar... @lucifer 1986 isi punea problema unei mulinete mai mari, asa ca ... de ce nu?

@Musti :lol:
In logica asta a inertiei pentru ca o coarda de vioara sa vibreze ar trebui sa fie libera macar la un capat, sa se poata misca in voie... :D
Musti scrie:... Eu vorbeam despre bete newtoniene... :lol:
...
Eu cred ca-ti plac betele vintigi, da' chiar de pe vremea aia... Incearca si tu ceva mai nou! :lol:

Scrie răspuns