dodo12 scrie:Si unde sa pun lestul in corp?sau unde es pune de obicei?
de obicei se pune acolo unde trebuie . (glumesc)
Treaba e relativ simpla , chiar daca unii nu vor sa o impartaseasca nici in ruptul capului.
Sau altii au o idee fixa , dupa cum vezi , inainte sau dupa ochetul de pe burta.
Dar cand nu ai ochet pe burta si acesta este spre coada , cum il lestezi Gigele?

Ma si mir cum de-ai pus tu link de pe forumul pescarilor "hoitari" . Bag seama ca ti-a prins bine candva...
Dodo , nu o mai lungim , asa ca hai la treaba.
Cea mai simpla metoda de lestare se face dupa ce ai inchis voblerul. Unii il fac din doua fasii de lemn , altii prefera sa fie dintr-o singura bucata si sa-i faca un sant pe burta dupa ce e finisat.
Eu am ales varianta nr2 , adica cioplesc lemnul , ii dau forma dorita , tai canalul pentru barbeta( asta o pun intr-un unghi dinainte gandit , adica depinde cum vreau sa evolueze), tai un canal pe burta voblerului (pe lungime) si pun armatura din sarma(sarma dentara sau inox).
Acopar santul cu solutie A+B cu intarire rapida. Dupa ce s-a intarit , slefuiesc cu smirghel fin pana la uniformizare.
Acum urmeaza lestul din plumb.
Ai nevoie de un ac cu varful subtire , o ata si alice de plumb de diferite gramaje.
Legi ata de ac si pentru inceput bagi o alica. Infigi acul in burta voblerului, sa zicem la jumatate... (bineinteles ca inainte e musai sa-i dai macar un strat de lac , ca absoarbe foarte repede apa).
Voblerul trebuie sa fie deja echipat cu ancore . Daca-l lestezi fara ancore , atunci cand i le vei pune vei constata ca nu mai are aceeasi bataie , sau nu o are deloc.
Acum il arunci in cada si tragi de el. In functie de cum "bate" , te joci cu alica de plumb , ori ii mai pui , ori o schimbi cu alta mai mica , ori ii schimbi pozitia spre coada/spre cap, etc.
Cand ai gasit pozitia corecta , marchezi locul cu un marker/pix. In locul respectiv dai o gaura cu bormasina cu un spiral de aceeasi marime ca si alica sau chiar putin mai mare. Dupa ce ai introdus alica in gaura , faci o compozitie de A+B si daca ai , rumegus rezultat de la slefuirea voblerului. Aceeasi tactica cu rumegusul o poti folosi si la astuparea canalului de pe burta.
Cam asta ar fi o varianta.
Cealalta , adica construirea voblerului din doua fasii de lemn e putin mai incomoda pentru mine si necesita mai mult timp.
Dupa ce ai taiat fasiile si sunt simetrice, faci canalul pentru armatura , scobeste ambele fasii pentru a face loc armaturii si dupa ce ai terminat toata treaba , se reia procesul cu lestul din plumb(ata si ac).
Tu faci cum crezi ca ti-e tie mai usor. Eu ti-am dat o solutie buna si practica de a lesta un vobler. Daca faci cum a zis Gigel , ti-ar trebui mai multe voblere sacrificate pana sa-ti dai seama cat si unde trebuie sa pui la un model de vobler. Dar la inceput , nu o sa reusesti sa faci doua voblere identice ca si forma si automat lestul de la unul nu se va potrivi la altul.
Eu zic ca cel mai bine e sa lestezi fiecare vobler in parte cu cantitatea necesara fiecaruia.
Daca n-ai inteles ceva , intreaba.
Spor!