Despre fire textile

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Avatar utilizator
Andrei
veteran
veteran
Mesaje: 1077
Membru din: 02 Mai 2004, 18:19
Localitate: Arad/Timisoara
Contact:

Mesaj de Andrei » 15 Ian 2006, 10:16

De exemplu P-Line de 8lbs e de 0,25mm.....Am eu, asa ca pot garanta ca e asa.
Pai uite prietenul meu din ungaria a facut acelasi test pe care spuin tu ca-l fac europenii, si a obtinut o rezistenta mult mai mica decat scria pe ambalaj. Cu vre0o 4 kile mia putin, ceea ce mi se pare enorm. El lucreaza la un institut de cercaetare si are obiectele necesare pt un astfel de test.
In concluzie: valoarea de pe cutiile europene este departe de cea reala. Parerea mea!

La un fir de 8lbs american as spune ca tine cam 5 kile si un pic lejer in conditii de pescuit.Dar in nici un caz nu tine 8-10 kile cum scrie pe ambalajele europene. De exemplu daca la forfac folosesti mono putin mia tare decat textilul. De exemplu la un textil de 8lbs ai putea folosi lejer un mono de 9lbs, dac gasesti si s-ar rupe din mono, datorita diferentei de elasticitate. La forfac de 8lbs cu 8lbs nu mi s-a intamplat niciodata sa mi se rupa textilul, sau sa mi se rupa firul la nod. Cred ca intelegi ce vreau sa spun.

Avatar utilizator
CDan
junior
junior
Mesaje: 97
Membru din: 01 Ian 2006, 21:58
Localitate: Malmö, Suedia

Mesaj de CDan » 15 Ian 2006, 12:45

Jean Scurtu scrie:
CDan scrie:@Jean Scurtu

Eu am inteles f bine ce a-ti scris. Nu asta e chestia. Am incercat sa raspund la intrebarile puse nu sa povestesc cum fac eu. :)

Plus ca spre sfirsitul mesajului din "Joi 01 05, 2006 6:36 am" scrieti ca forfachul sa aiba o rezistenta mai mica dacit firul textil cu toate ca la mijlocul aceluias mesaj a-ti scris contrariul :? :?: . Tin sa precizez ca aveti dreptate in ambele cazuri: forfachul poate fi ales precis cum vrea fiecare, adica mai slab sau mai tare decit firul principal (chiar si atunci cind firul principal nu e textil). :!:
CDan

Vad ca desi spui ca ai inteles ce am spus tot nu ai inteles.Ca regula generala forfachul trebuie sa fie mai putin rezistent decat linia principala,tocmai ca in cazul unei agataturi sa nu se rupa firul principal ci forfachul.Se spune ca exceptia intareste regula.In cazul nostru exceptia este folosirea unui forfach mai rezistent decat linia principala si am incercat sa explic de ce.Nu pt. ca eu vreau asa ,ci pt. ca in conditiile in care pescuiesc se impune asa ceva chiar cu riscul ca in cazul unei agataturi sa pierd din linia principala.Alegerea se face nu pt. ca eu vreau asa ci pt. ca e mai bine asa si am explicat destul de clar in cele postate de mine anterior.

Referitor la cele spuse de tine de firele americane numai in parte ai dreptate si anume la rezistenta la nod.
Diametrele nu sunt corelate(cum spui tu)dupa scala de echivalare cu firele mono,pt. simplul motiv ca americanii nu se refera la diametrul real ci se refera la diametrul unui fir sa zicem de 6lb.
Dar aici in U.S.A. pescarii nu se prea gandesc ca la 6lb.,firele cu aceeasi rezistenta au diametre diferite,doar rezistenta e aceeasi,deci comparatia nu prea sta in picioare la o analiza mai atenta.Majoritatea pescarilor aici nici nu se gandesc la diametru ci numai la rezistenta firului.
Si mai e ceva nu toate firele comercializate in U.S.A. sunt acreditate de IGFA,iar cele acreditate de IGFA au inscriptionata aceasta pe role.

Jean Scurtu
Am inteles: va asigur. 8) :!: Si nu numai ca am inteles: stiam de inainte.

In primul rind eu am glumit (de aceea am folosit smilies/iconite emotive) iar in al doilea rind v-am dat dreptate. Oricine care citeste mesajele mele is poate da seama ca in primul rind nu am sustinut ca trebuie folosit un forfach mai tare sau mai slab decit firul principal. Si despre cazul cu Wiplash de 0,06mm am scris ca decit sa-l cuplez cu fir mono de 0,30 mai bine l-as folosi asa. Dar asta nu in cazul ca ar exista pericol ca firul sa se agate in pietre sau crengi sau daca rapitorul are dinti si care ar putea taia firul. In acest caz as folosi alt fir. Si cu asta cred ca am lamurit faptul ca am inteles.

In al treilea rind, ca sa discut concret, nu exista regula generala care o mentionati.

Eu folosesc uneori (nu in totdeauna) forfachul ca amortizor de soc la lansare. Pescuiesc cu fir textil si mulineta baitcast (multiplicator) si in clipa aruncarii bobina accelereaza de la zero la poate peste 20 00 rot/min intr-o fractiune de sec, aparind pericolul de a obtine peruci (chiar daca mulineta are sisteme contra peruci). Pentru a ameliora socul respectiv folosesc un forfach lung de 2,0-3,0 ori mai lung decit lanseta (trebuie ca acesta sa fie dat det cel putin 5 ori pe bobina mulinetei). In cazul acesta forfachul trebuie sa fie mai tare ca firul principal.

Apoi se foloseste forfach pentru ca pestii nerapitori timizi sa nu fie deranjati de fir. Atunci trebuie sa folosesti un forfach mono sau fluoro dar mult mai subtire decit firul principal. Ca sa nu mai vorbim de concursuri unde esti obligat sa pescuiesti cu forfach mono f subtire, deci mult sub rezistenta firului principal.

Ce vreau sa spun e ca folosirea unui forfach poate fi facut din mai multe motive si ca poate fi mai subtire sau mai gros decit firul principal dar si mai tare sau mai slab decit firul principal. Plus ca lungimea lui poate fi de la 10-15 cm pina la citiva metri. Ca sa nu mai vorbim de materialul folosit (ca forfach se poate folosi si altceva decit mono sau fluoro; de exemplu eu mai folosesc si kevlar). Combinatia aleasa depinde de multi factori (pestele care se urmareste a fi prins, tipul si rezistenta firului principal, tipul mulinetei, metoda de pescuit, tipul si lungimea lansetei, conformatia fundului apei, distanta de lansare, etc) si, nu in ultimul rind, de parerea pescarului in discutie. :idea:

SF
veteran
veteran
Mesaje: 3581
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Mesaj de SF » 15 Ian 2006, 13:16

[quote="Andrei"]

La un fir de 8lbs american as spune ca tine cam 5 kile si un pic lejer in conditii de pescuit.[/quote]

De ce sa tina un fir de 8lbs ( aproximativ 3,6kg ) cam 5 kile si un pic ? Care ii ala fir ?


In legatura cu forfacul . In marea majoritate a situatiilor pescuiesc cu un forfac mai gros , mai rezistent decit linia principala . Daca ii sa se rupa , se rupe de la nod , nu se pierde din linia principala , in conditia ca aceasta sa nu aiba leziuni si daca se detecta ceva leziuni , pai atunci se remediaza , daca se mai poate .

Fir Intins!!!

Avatar utilizator
CDan
junior
junior
Mesaje: 97
Membru din: 01 Ian 2006, 21:58
Localitate: Malmö, Suedia

Mesaj de CDan » 15 Ian 2006, 13:52

SF scrie:...

In legatura cu forfacul . In marea majoritate a situatiilor pescuiesc cu un forfac mai gros , mai rezistent decit linia principala . Daca ii sa se rupa , se rupe de la nod , nu se pierde din linia principala , in conditia ca aceasta sa nu aiba leziuni si daca se detecta ceva leziuni , pai atunci se remediaza , daca se mai poate .

Fir Intins!!!
Exact: fiecare face cum cum vrea el si dupa experienta proprie.

Avatar utilizator
Andrei
veteran
veteran
Mesaje: 1077
Membru din: 02 Mai 2004, 18:19
Localitate: Arad/Timisoara
Contact:

Mesaj de Andrei » 15 Ian 2006, 16:09

Pai cam asa mi se pare mie ca tin firele lor, in conditile mele de pescuit reale. Ca stiu cam cat de tare trag ca sa-l rup, sigur tine mia mult de 3,6kg. Acu si americanii is prea stricti, dar europenii lasa cam prea multe spatii libere.
Eu daca foloseam mono mult mia gros mi se rupea ceva deasupra nodului, dar niciodata nu mi s-a intamplat sa mi se rupa la nod. Nu ma intrebati de ce pt ca nu stiu.
Pai am doua fire de genu: P-line de 8lbs, si spiderwire de 8lbs. Cu fireline de 6lbs am reusit sa scot un suport facut din lemn pentru lansete de dat la fu din apa de cam 1,5m de nu mi-a venit sa cred c-a iesit voblerul cu tot cu ala. Ma asteptam sa se rupa cum trag putin de el, si pot spune ca am tras chiar foarte tare.
Cine stie cate noduri are firul pe care-l supun americanii testarilor :lol: :lol: :lol: :P :P

Scrie răspuns