Despre fire textile

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 07 Ian 2006, 10:01

@CDan
Cred ca informatia care ne e date pe firele textile aduse din state in europa sunt eronate. Mi se pare o fantezie. Aici acelasi fireline ca si in state tine aproape dublu, acelasi spiderwire stealth ca si in state tine le fel aproape dublu.
Un prieten de-al meu din ungaria a testat spiderwire-ul stealth, pe care scria 12 sau 13kg nu mia tin minte exact(in state era un spiderwire de 15lbs---cam 7kg) si rezista la cam 7-8kg.
Mi se pare chiar stupid sa scrie si pe un whiplash de 0.06 ca rezista la 10, nush cate kg, pt ca sunt ferm convins ca nu e asa. Pt ca fi sigur ca nu l-ar fi trimis doar pt europa, ar fi tinut si pt piata americana.
Asta e o parere. Poate ca ar trebui sa se faca un test cu mai multe fire cumparate de la noi sa se vada adevarata valoare.
Eu momentan am un spiderwire stealth de 8lbs(in jur de 4kile, cam 3,7), care din cata uzura i-am adat anu asta ar fi trebuit sa se mai scamoseze, dar se pare ca e ff rezistent in timp. Acelasi spiderwire l-am vazut in magazin de tineal parca 9kile si ceva daca nu si mai mult. Cum imi expicati treaba asta, ca eu nu mi-am dat niciodata seama cum fac europenii transformarile astea.....

marcelm
junior
junior

Mesaj de marcelm » 07 Ian 2006, 12:36

gabor scrie:
Nu exista nici o lege in cea ce priveste rezistenta leader-ului fata de firul de pe tambur
Sint tari in care este legalizat acest lucru
tare ma tem ca e vorba de altceva in legile alea. probabil de plumbi de 100 de grame care ar putea ramane agatati de leader.
plumbii nu se agata de leader. in legile alea este specificat de ex , cum se face un montaj pt stiuca incepind cu ce fel de batz folosesti , de care fir, ce marime de mulineta, forfach metalic, minciog, cutit, cleste, etc..

Sint in total 10 feluri de undite cu care se acopera pescuitul la toate speciile de pesti. Nu ma refer la pescuitul pe mare.

pupu
veteran
veteran

Mesaj de pupu » 07 Ian 2006, 12:38

simplu in state frica de lege e mult mai mare decat in europa si toate firmele ,de la medicamente pana la centrale termice (si spun in cunostinta de cauza)dau in datele tehnice parametri un pic sub datele reale,pentru ca acolo in cazul unui proces se pot plati daune de multe milioane de dolari pentru orice rahat,oricum calitatea din state e net superioara celei din europa in schimb la capitolul design europenii stau mai bine .

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 07 Ian 2006, 14:10

Cred ca ai vrut sa zici finisaj, k design n-am mai prea vaz pe siturile de pescuit din europa.

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 07 Ian 2006, 15:46

I-mi cer scuze dar chiar acum sint f ocupat. La intrebarile directe am sa raspund in curind.
Expert in a invata rima sa inoate.

marcelm
junior
junior

Mesaj de marcelm » 07 Ian 2006, 20:01

pupu scrie:simplu in state frica de lege e mult mai mare decat in europa si toate firmele ,de la medicamente pana la centrale termice (si spun in cunostinta de cauza)dau in datele tehnice parametri un pic sub datele reale,pentru ca acolo in cazul unui proces se pot plati daune de multe milioane de dolari pentru orice rahat,oricum calitatea din state e net superioara celei din europa in schimb la capitolul design europenii stau mai bine .
la ce vrei sa te referi ca eu personal nu prea pricep. in state sint alte norme decat in europa, si exista si acolo chestii bune dar si shit cu gramada la fel ca si in europa. ca sa poti trage o concluzie obiectiva trebuie sa le cunosti pe amindoua f. bine, lucru de care ma indoiesc. tema, erau de fapt firele textile. Sa inteleg ca firele textile din eu au un design mai bun ca cel din sua? :lol:

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 07 Ian 2006, 21:17

e vb-a de aceleasi fire aduse din sua, doar ca in europa scrie cu totul altceva pe ele

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 15 Ian 2006, 03:39

@Jean Scurtu

Eu am inteles f bine ce a-ti scris. Nu asta e chestia. Am incercat sa raspund la intrebarile puse nu sa povestesc cum fac eu. :)

Plus ca spre sfirsitul mesajului din "Joi 01 05, 2006 6:36 am" scrieti ca forfachul sa aiba o rezistenta mai mica dacit firul textil cu toate ca la mijlocul aceluias mesaj a-ti scris contrariul :? :?: . Tin sa precizez ca aveti dreptate in ambele cazuri: forfachul poate fi ales precis cum vrea fiecare, adica mai slab sau mai tare decit firul principal (chiar si atunci cind firul principal nu e textil). :!:

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 15 Ian 2006, 03:46

@Andrei

Pot spune ca testele americane si declararea rezultatelor se fac diferit:

- americanul face rezistenta la nod si rezultatul e cel minim garantat. In plus diametrele trebuie sa fie corelate dupa scala de echivalare cu firele mono, care americanii o practica. Teoretic in SUA nu ar fi fir de 0,25 mm pt ca in scala lor exista numai 0,23 (6 Lb) si 0,28 (8 Lb). Nu au fir de clasa 7 Lb. Poate sa existe pe piata diametre in afara celor uzuale dar astea sint rare si nu sint acreditate de IGFA (International Game Fishing Association) si ca atare greu de comercializat.

- europeanul face rezistenta firului propriu zis (date citeva ture pe niste bobine de care dupa aia se trage) si se declara rezistenta maxima obtinuta sau in cel mai bun caz media maximelor obtinute.

Deci in asa fel pot aparea diferente de peste 50% intre cele doua fire: din SUA sau Europa.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 15 Ian 2006, 04:28

CDan scrie:@Jean Scurtu

Eu am inteles f bine ce a-ti scris. Nu asta e chestia. Am incercat sa raspund la intrebarile puse nu sa povestesc cum fac eu. :)

Plus ca spre sfirsitul mesajului din "Joi 01 05, 2006 6:36 am" scrieti ca forfachul sa aiba o rezistenta mai mica dacit firul textil cu toate ca la mijlocul aceluias mesaj a-ti scris contrariul :? :?: . Tin sa precizez ca aveti dreptate in ambele cazuri: forfachul poate fi ales precis cum vrea fiecare, adica mai slab sau mai tare decit firul principal (chiar si atunci cind firul principal nu e textil). :!:
CDan

Vad ca desi spui ca ai inteles ce am spus tot nu ai inteles.Ca regula generala forfachul trebuie sa fie mai putin rezistent decat linia principala,tocmai ca in cazul unei agataturi sa nu se rupa firul principal ci forfachul.Se spune ca exceptia intareste regula.In cazul nostru exceptia este folosirea unui forfach mai rezistent decat linia principala si am incercat sa explic de ce.Nu pt. ca eu vreau asa ,ci pt. ca in conditiile in care pescuiesc se impune asa ceva chiar cu riscul ca in cazul unei agataturi sa pierd din linia principala.Alegerea se face nu pt. ca eu vreau asa ci pt. ca e mai bine asa si am explicat destul de clar in cele postate de mine anterior.

Referitor la cele spuse de tine de firele americane numai in parte ai dreptate si anume la rezistenta la nod.
Diametrele nu sunt corelate(cum spui tu)dupa scala de echivalare cu firele mono,pt. simplul motiv ca americanii nu se refera la diametrul real ci se refera la diametrul unui fir sa zicem de 6lb.
Dar aici in U.S.A. pescarii nu se prea gandesc ca la 6lb.,firele cu aceeasi rezistenta au diametre diferite,doar rezistenta e aceeasi,deci comparatia nu prea sta in picioare la o analiza mai atenta.Majoritatea pescarilor aici nici nu se gandesc la diametru ci numai la rezistenta firului.
Si mai e ceva nu toate firele comercializate in U.S.A. sunt acreditate de IGFA,iar cele acreditate de IGFA au inscriptionata aceasta pe role.

Jean Scurtu

Scrie răspuns